Patrik Macek/PIXSELL

Plenković smjenjuje Stiera i izbacuje ga iz HDZ-a?

Autor: Iva Međugorac

Miljama su hrvatske političke stranke daleko od demokracije, na koju se nerijetko pozivaju u svojim javnim nastupima ili pak onda kada je potrebno obraniti samoga sebe. Da demokracija nije pretjerano živa u najvećim političkim opcijama imali smo prilike svjedočiti u nekoliko navrata pa je tako primjerice bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović vrlo demokratično zbog mimoilaženja u stajalištima, ali i zbog kritika na njegov račun iz stranke izbacio Aleksandru Kolarić, a ubrzo potom i bivšeg ministra Slavka Linića.

U HDZ-u je pak stanje nešto zanimljivije. Naime, nije nepoznanica da je odlazeći iz HDZ-a, ali i s čela Vlade u strci koja ga je zadesila Ivo Sanader ključeve stranke ostavio svojoj prijateljici Jadranki Kosor, koja ga je ubrzo potom izbacila iz iste te stranke. Nedugo potom, s čela HDZ-a spala je i sama Kosor, a njezinu poziciju preuzima Tomislav Karamarko, koji se po brzom postupku riješio Jadranke Kosor, koja ga je kakve li ironije u tu stranku i vratila.

Obračunao se Karamarko i s nizom drugih neistomišljenika pa je iz stranke odlepršao Drago Prgomet te njegov kolega Milan Kujundžić. Iako aktualni predsjednik HDZ-a Karamarka nije izbacio iz stranke, dobro upućeni tvrde kako slijedi obračun po sličnom principu.

I to ni manje ni više nego li s Davorom Ivom Stierom. Povod za ta promišljanja Plenkoviću je dao sam Stier koji se pismom obratio članovima Predsjedništva HDZ-a u kojem je opširno objasnio zašto ne može dati potporu Istanbulskoj konvenciji. Ovim pismom Stier je nedvojbeno razotkrio i svoje ambicije da postane predsjednik stranke, što se uostalom naslućivalo i onoga trenutka kada je izašao iz Plenkovićeve vlade napuštajući Ministarstvo vanjskih poslova.

Već tada politički kuloari pričali su da Stier sa svojim stranačkim šefom nije u prijateljskim odnosima te da su se razišli iz razloga što je Plenković pristao na suradnju s HNS-om, izbacivši Most.

Dok je Plenković pokušavao sanirati krizu u Agrokoru, ali i svojoj Vladi, Stier je to vrijeme iskoristio da se približi članstvu na terenu. No, Plenković je pratio svaki njegov potez znajući da mu je baš on najveća prijetnja za ostanak na vlasti pa mu je udarac uzvratio tako što ga je degradirao prilikom pisanja stranačkog statuta.

”Prijatelji smo, znamo se dugo, nije to velika drama”, poručio je Plenković komentirajući Stierovo pismo, ali izvori bliski premijeru tvrde posve suprotno. Naime, navodno Plenković svojem briselskom kolegi priprema ostavku na mjestu političkog tajnika stranke što kuha već dugo, jer šef stranke između ostaloga vjeruje kako Stier ne promovira stranačku politiku, što mu je zadatak s obzirom na funkciju koju obnaša.




Stier bi po odlasku s funkcije političkog tajnika, ispao i iz Predsjedništva HDZ-a. Na tome premijer ne misli stati već mu je namjera izbaciti Stiera iz HDZ-a, no pitanje je koliko je to u ovome trenutku realno i na koji će način Plenković to izvesti te hoće li uopće povući tako radikalan potez koji bi ga mogao skupo stajati budući da mu u stranci još nisu oprostili niti to što se riješio Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.