Robert Anic/PIXSELL

Plenković silno želi smijeniti jednu ministricu: Doznajte čime ga ‘drži u šaci’

Autor: Iva Međugorac

Kako zadržati i održati političku stabilnost, mora da se svakoga dana priupita premijer Andrej Plenković i vrh njegova HDZ-a. U ime političke stabilnosti, nakon mimoilaženja s Mostom realizirali su, najblaže rečeno, nelogičnu koaloiciju s HNS-om i nacionalnu vlast sastavili bez izvanrednih izbora. Radi političke stabilnosti, podršku vladi dao je i Tomislav Saucha, osumnjičeni da je kao šef kabineta Zorana Milanovića izvlačio novac preko lažnih dnevnica, što HDZ-u nije bilo pretjerano sporno, jer svaka ruka i više je nego bitna. Danas Plenković uistinu ima dovoljno ruku u Saboru, a takva stabilnost podrazumijeva hitra udovoljavanja željama HDZ-ovih partnera.

S obzirom na to da je bez upozorenja službena Facebook stranica našeg portala dnevno.hr uklonjena, iz zasad neobjašnjivih razloga koji mogu sezati od spominjanja imena generala do organiziranih prijava Facebooku, molimo vas da na svojim profilima ili grupama na Facebooku podijelite naše tekstove u znak podržavanja slobode govora i izvještavanja. Ovakav potez, bez obzira na to s koje strane dolazio i što stajalo iz blokade, smatramo udarom na slobodu govora i izvještavanja. Vaš Dnevno.hr

S podrškom 78 zastupnika premijer ne samo da ne može kontrolirati odnose s HNS-om i SDSS-om, već kontrolu nema niti nad vlastitom strankom i Vladom pa tako Plenković teško da može smijeniti i ministre iz HDZ-ovih redova. Sve to prelilo se i na rejting Vlade pa joj građani u anketama daju sve lošije ocjene, ali unatoč tome Plenković nema prostora za rekonstrukciju i zamjenu pojedinih ministara. U ovom trenutku, prilično nerealnom čini se misija da smijeni ijednog HDZ-ovog ministra, iako sam Plenković itekako vidi prostora za taj čin. Nemogućnost premijera da ih smijeni ministrima omogućava soliranje, a kontroli premijera sve se više otima ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić koja je prošloga tjedna vrlo neoprezno zaglibila u aferi Paketići, a još se nije ohladila niti saga oko prijedloga Obiteljskog zakona, kojega je premijer povukao odmah prvog dana javne rasprave jer se javnost zgrozila nad definicijom obitelji. Zgrozio se tada i sam premijer pa je prijedlog zakona koji je tek bio pušten u raspravu brzinski vratio na doradu.

Možda je već umoran

Plenković bi se, prema tvrdnjama izvora bliskih premijeru, ministrici davno zahvalio na suradnji da mu je situacija komotnija, ali takav čin bio bi samoubilački i po Vladu i po HDZ. Plenković, jasno je to kao dan svim promatračima političke scene, ne kontrolira svoje ministre pa mu svako malo netko istriči s idejom o kojoj on pojma nema. Oni koji dobro znaju Plenkovića kažu da on još uvijek ne uspijeva razlučiti bitno od nebitnog pa mu stoga i promiču bitni detalji kao što je to bio slučaj s Obiteljskim zakonom.

Plenković je detaljist, a mladi suradnici iz Bruxellesa kojima vjeruje nemaju dovoljno političkog i životnog iskustva da bi znali razlučiti bitno, od nebitnog, a sam Plenković doima se kao da je pomalo umoran od svega što se oko njega zbiva. Bilo kako bilo, dok on ne pronađe ispravan put i način na koji će upravljati svi ministri, bez obzira na stručnost mogu nesmetano činiti što ih je volja.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.