HDZ

Plenković se u Kijevu susreo s visokim dužnosnicima Ukrajine

Autor: dnevno.hr

Predsjednik HDZ-a Plenković se susreo s predsjednikom ukrajinske Vlade Vladimirom Groysmanom. Tom prigodom ponovio je snažnu potporu EP europskom putu Ukrajine.

Predsjednik Parlamentarnog Odbora za pridruživanje Europske unije i Ukrajine Andrej Plenković supredsjedao je s kolegom Mikolajem Knjažickim četvrtim sastankom ovog Odbora koji se održao u Kijevu 20-21. rujna 2016.

Plenković je predvodio izaslanstvo EP u kojem su bili zastupnici Tibor Szanyi, Michal Boni, Jaromir Štetina, Kati Piri, Jasenko Selimović i Rebecca Harms. S ukrajinskim kolegama raspravljena je politička, sigurnosna i gospodarska situacija u Ukrajini te je nastavljen međuparlamentarni dijalog o reformama koje se poduzimaju u kontekstu provedbe Sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine. Odbor je usvojio sveobuhvatne zaključke, a supredsjedatelji su održali konferenciju za medije.

Plenković se susreo s predsjednikom ukrajinske Vlade Vladimirom Groysmanom. Tom prigodom ponovio je snažnu potporu EP europskom putu Ukrajine. Glavna tema bilo je donošenje odluke na razini EU o bezviznom režimu za ukrajinske državljane. Plenković je s tim u vezi najavio izglasavanje pozitivnog izvješća o viznoj liberalizaciji za Ukrajinu na razini Odbora za građanske slobode idućeg tjedna te potom na plenarnoj sjednici EP. Kazao je kako EU ne priznaje izbore koji su održani na Krimu za rusku Dumu budući da je riječ o ilegalno okupiranom i anektiranom teritoriju Ukrajine. Založio se za daljnju podršku EU Ukrajini u institucionalnom, financijskom i gospodarskom pogledu.

Plenković se susreo i s predsjednikom ukrajinskog parlamenta – Vrhovne Rade – Andrijem Parubijem s kojim je razgovarao o provedbi sporazuma iz Minska te o naporima za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Ukrajine, uz želju da se iskoriste iskustva Hrvatske koja je uz potporu međunarodne zajednice mirno reintegrirala hrvatsko Podunavlje. Dogovoren je i nastavak provedbe programa EP za potporu Vrhovnoj Radi, a glede jačanja i modernizacije institucija, transparentnosti rada i učinkovite koordinacije poslova vezanih za harmonizaciju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

U Kijevu se Plenković sastao i veleposlanikom RH u Ukrajini Tomislavom Vidoševićem, šefom Delegacije EU Huguesom Mingarellijem, predstavnicima OESS-a i čelnicima agencija za borbu protiv korupcije.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.