Grgo Jelavic/PIXSELL

Plenković se riješava Jandrokovića? Doznajemo tko bi ga mogao zamijeniti

Autor: Iva Međugorac

Da u HDZ-u polako ali sigurno stasa vojska onih koji nisu skloni politici aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića, više i nije neka vijest. Budi se među vladajućima dio desnoga krila koji premijeru zamjera zaokret stranke prema centru, suradnju s HNS-om, ali i Miloradom Pupovcem.

Istodobno, tvrdi naš izvor iz vladajuće stranke, sve je više onih koji nisu zadovoljni kadroviranjima koja je proveo Plenković, a još otkako je uzašao na predsjedničku poziciju zamjera mu se lojalnost Gordanu Jandrokoviću, glavnom tajniku te stranke. Rijetki su oni koji simpatiziraju ovoga bivšega ministra vanjskih poslova, a čini se kako su kritike zbog Jandrokovića stigle i do samoga premijera koji, prepričava naš izvor, zbog njega ne misli riskirati svoju fotelju.

Potraga za novim glavnim tajnikom

Nedavno je navodno predsjedniku Sabora priopćio da nije moguće istodobno obnašati dvije odgovorne funkcije te biti glavni tajnik u stranci i upravljati Saborom. Upravo to zamjerka je i dijela onih koji se s njegovim ponovnim aktiviranjem u stranačkom životu ne slažu već dulje vrijeme pa bi se tako u HDZ-u već s prvim danima jeseni mogao tražiti novi glavni tajnik.

Da se situacija ozbiljno zakuhala svjedoči i licitacija s imenima koja kruže po stranci, a koja se spominju kao potencijalni kandidati za tu funkciju. Najizglednije je da će na Jandrokovićevu stranačku fotelju zasjesti Plenkovićev čovjek Mario Kapulica. Riječ je inače o Zagrepčaninu koji je bio prvi predsjednik HDZ-ove mladeži – sredinom devedesetih Kapulica je bio najmlađi saborski zastupnik, a radio je i u Uredu pokojnog predsjednika Tuđmana gdje je bio pomoćnik njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Markice Rebića. S dolaskom 2000. stranku preuzima Ivo Sanader koji ulazi u sraz s Pašalićevom strujom, tada Kapulica staje na stranu Ivića Pašalića, napušta HDZ i pridružuje se Hrvatskom bloku. U HDZ se vraća prije dvije godine, kada je na čelu stranke bio Tomislav Karamarko s kojim je zaratio prozvavši ga javno zbog rušenja Vlade kojom je upravljao Tihomir Orešković. Iako godinama nije bio u stranačkom vrhu, Kapulica je postao politički savjetnik predsjednika Plenkovića, a izabran je i za šefa Zajednice utemeljitelja, čime automatizmom ulazi i u Predsjedništvo stranke. A da bi se Kapulici uistinu moglo posrećiti s još jednom foteljom, onom tajničkom, nije teško razlučiti s obzirom na to da je Plenković dobrim dijelom rekonstruirao čelo stranke dovodeći u Predsjedništvo svoje ljude.

Preživio sve predsjednike

Čiji je zapravo čovjek Gordan Jandroković mora da ni on sam ne može dokučiti, jer poput kameleona proživio je sve najgore HDZ-ove kataklizme. Bio je tako najbliži suradnik Ive Sanadera, Jadranke Kosor, pa i Tomislava Karamarka. Mladi ”Sanaderov lav” bio je ministar vanjskih poslova, a nakon što je Sanader otišao, ovaj i dalje ostaje u Vladi, štoviše, u vrijeme premijerke Kosor bio je čak i potpredsjednik, a kada se početkom 2012. godine naslutilo da će Karamarko preuzeti kormilo stranke, Jandroković je bio taj koji je podržao njegovu kandidaturu.




”Kada ti Jandroković okrene leđa, znaš da si gotov”, šale se na njegov račun u HDZ-u, ali kako se čini, Plenković će ga ipak uspjeti preduhitriti.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.