Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Plenković se bez puno spike mora riješiti Milivoja Špike!

Autor: I. Babić

Milivoj Špika, čelnik BUZ-a, je na sebe privukao pažnju šire javnosti još u svibnju ove godine kada je urbi et orbi obznanio da prelazi u klub zastupnika Bandićeve stranke te da je već složena nova parlamentarna većina. A u srpnju prošle godine kao član skupštinskog odbora za predstavke i pritužbe građana 'biranim' riječima je 'počastio' radnike Zagrebparkinga: 'Pošaljimo te ljude na test inteligencije. Blago retardirani mogu ostati raditi, a idioti ne'! No, dok je Bandića Špika za svoju političku budućnost ne treba da brine.

Kako stvari sada stoje, sve je izvjesnije da će HDZ s Plenkovićem na čelu na izvanredne izbore u rujnu ići s novom koalicijom u kojoj definitivno ne bi bilo mjesta za Hrast, a pogotovo za jednu od najbizarnijih strančica na hrvatskoj stranačkoj sceni BUZ (Blok umirovljenici zajedno), s također najbizarnijim predsjednikom, Milivojem Špikom. Podsjetimo, Špika je na izborima dobio okruglo 131 glas, tj. 0,13 posto svih preferencijalnih glasova na listi Domoljubne koalicije, ali taj sramotni rezultat nije ga sprječavao da često nastupa u ime te koalicije kao neslužbeni megafon bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Špika je na sebe privukao pažnju šire javnosti još u svibnju ove godine kada je urbi et orbi obznanio da prelazi u klub zastupnika Bandićeve stranke te da je već složena nova parlamentarna većina. Špika je rekao kako su odnosi unutar vladajuće većine eskalirali, misleći na Most, te je samo pitanje trenutka kada će doći do preslagivanja nove vladajuće većine. Most je promptno odgovorio Špiki kazavši mu da i kad bi skupio sve ljude, njih 131, koji su glasali za njega, ne bi imao većinu.

Milivoj o idiotima i blago retardiranim

Na žalost, na to Špikino bulažnjenje o slaganju nove parlamentarne većine nasjeo je i Milan Bandić, čovjek koji danas javno ističe svoju kandidaturu za hrvatskog premijera. U Špikinu i Bandićevu priču o novom preslagivanju u Saboru da zadnjeg su vjerovali i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i njegove vjerne pristaše predvođene glavnim tajnikom stranke Ivanom Domagojem Miloševićem i predsjednikom Sabora Željkom Reinerom. No, nije to bio jedini Špikin biser u njegovoj kratkotrajnoj i kaotičnoj političkoj karijeri. Njegova izjava da bi dao otkaz ‘idiotima u Holdingu data u srpnju prošle godine, zasigurno bi mogla konkurirati za sami vrh najskandaloznijih ispada jednog nazovi političara. Povod tom Špikinom nečuvenom ispadu bila je rasprava na sjednici skupštinskog odbora za predstavke i pritužbe građana o brojnim problemima koji građani imaju pri plaćanju parkiranja mobitelom, kada im se zna dogoditi da utipkaju krivo slovo ili znamenku. U takvim slučajevima, kazne najčešće budu naplaćene, a Zagrebparking žalbe nekima uvažava, a nekima ne. Neki Zagrepčani su se požalili upravo na taj problem, a članovi Odbora uvijek u ovakvim slučajevima traže očitovanje nadležnih. Odgovor Holdingove podružnice Zagrebparking kod nekih je gradskih zastupnika izazvao prilično neočekivanu rekaciju. ‘Pošaljimo te ljude na test inteligencije. Blago retardirani mogu ostati raditi, a idioti ne’, komentirao je te slučajeve Milivoj Špika, član tog Odbora, u srpnju prošle godine.

Dok je Bandića, bit će i Špike

Te Špikine uvrede i beskrupuloznosti najoštirje su osudili u Klubu zastupnika zagrebačkog SDP-a istaknuvši da ‘vrijeđanje radnika je ispod razine institucije Gradske skupštine i Špika bi se trebao javno ispričati za izrečeno. Govorom mržnje Špika je posve neopravdano napao dostojanstvo radnika što zaslužuje svaku osudu’. No, izostala je prava i istinska reakcija HDZ-a prema svom partneru iz Domoljubne koalicije. Istini za volju, jedino je Mario Župan, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a čiji je član Milivoj Špika, pokušao opravdati svog koalicijskog partnera riječima kako vjeruje da je kolega Špika to izrekao u afektu. Ipak je konstatirao da bi se on trebao ispričati. Dakle, iz ovih nekoliko primjera o liku i djelu živopisnog šefa BUZ-a Milivoja Špike mnogima u HDZ-u a i šire bit će radosna vijest da on više neće tvoriti Domoljubnu koaliciju s HDZ-om. Takva odluka Andreja Plenkovića zasigurno će biti verificirana od strane HDZ-ovih glasača. No, ipak za Špiku nije sve izgubljeno. Uvijek postoji mogućnost da Milan Bandić predsjednik 365 dana u godini kako bi ojačao svoju poziciju u utrci za hrvatskog premijera u svoju koaliciju uzme i čelnika BUZ-a. Jer 131 glas je ipak 131 glas, a život čine male stvari. Dakle, dok je Bandića Špika za svoju političku budućnost ne treba brinuti.

Autor: I. Babić

ZADNJE VIJESTI