Zeljko Lukunic/PIXSELL

Plenković razočaran komentarima o Ukrajini, prokomentirao i BDP

Autor: T. P.

Plenković je istaknuo da je temeljni cilj do 2020. osigurati stabilan i trajan gospodarski rast te rast BDP-a od 5 posto

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u 14:30 u Banskim dvorima dao je izjavu za medije. Uz Plenkovića su ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić i predstojnik njegovog ureda Davor Božinović.

Rast BDP-a

Na početku obraćanja medijima Plenković se osvrnuo na BDP.

“To je jasan signal o rastu gospodarstva. Vlada je zadovoljna takvim pokazateljima, oni svjedoče da RH ide u dobrom smjeru. To osobito primjećujemo u turizmu i u izvozu. Cilj nam je postići još više stope rasta”, smatra premijer.

“Moramo reći i da je to dio rada prošle hrvatske vlade, ali možemo isto tako konstatirati da su ovi rezultati upravo ovako kvalitetni i zbog jedne važne poruke političke stabilnosti u Hrvatskoj. Sve što se danas održava u gospodarstvu je pozitivan trend ozračja u Republici Hrvatskoj.

Nastavljamo s poreznom reformom, s daljnjim smanjivanjem parafiskalnim nameta, s poduzimanjem svih drugih mjera koje smo najavljivali te se nadamo da će se to odraziti na bolji standard naših građana”, rekao je Plenković te istaknuo da je temeljni cilj do 2020. osigurati stabilan i trajan gospodarski rast te rast BDP-a od 5 posto.

Stav o Ukrajini




“Stav i mene osobno i Vlade je jasan – iskustvo mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, iskustvo zemlje koja je imala ratno iskustvo –  nudimo i želimo ponuditi ta iskustva prijateljskoj Ukrajini. Iza te poruke čvrsto stojimo. S pojedinim komentarima sam razočaran, pokazuju nepoznavanje vanjskopolitičke situacije”, rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje o imenovanju veleposlanika u Moskvi, premijer je rekao da se na to neće dugo čekati. ‘Razgovaram s ministrom, ne samo o Moskvi, već i o drugim veleposlanstvima”, dodao je.

Razmišlja li Vlada o otkupu MOL-ovih dionica u INA-i?




“Hrvatska Vlada gleda na INA-u kao stratešku tvrtku. Jasno smo rekli da ćemo nastaviti s arbitražnim procesima. Želimo rješenje koje će omogućiti INA-i da se u budućnosti razvija kao kvalitetna tvrtka. Otvorena pitanja INA-e i MOL-a treba odvojiti od hrvatsko-mađarskih odnosa. Mi smo primili k znanju izjavu Hernadija da razmišljaju o prodaji svojih dionica. Mi smo prva Vlada koja je održala sastanak s Upravom INA-e. Radimo na tome da nađemo rješenje koje će biti u interesu Hrvatske”, rekao je Plenković.

Na pitanje što je s imenovanjima veleposlanika u Moskvi, premijer je rekao:

“Kada usuglasimo stavove i konzultiramo se  s Predsjednicom, imenovanja će uslijediti. Na to se neće predugo čekati. To se tiče i veleposlanika u Rusiji.”

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.