Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL

Plenković prije parlamentarnih izbora treba provesti čistku u zagrebačkom i splitskom HDZ-u!

Autor: I.Babić

Koje su bile naslabije karike HDZ-a na posljednjim parlamentarnim izborima?

Izbor Plenkovića je presudan za HDZ, jer ukoliko ga najveća politička stranka ne izabere za predsjednika to će značiti početak njenog raspada te veliki rast MOST-a koji će zauzeti prostor desnog centra i postati najveća stranka desnog centra, naravno uz veliku pomoć Kaptola.

Dva su važna pitanja za ovu analizu. Prvo je, što će dobiti Plenković kao naslijeđe od Karamarka, a drugo je s kojim će ljudima ići u kampanju i pokušati stvoriti Vladu pod uvjetom da će MOST biti na njihovoj strani.

Koje su bile naslabije karike HDZ-a na posljednjim parlamentarnim izborima?

Zagrebačka organizacija je Ahilova peta čitavog HDZ-a, a njom nominalno upravlja Milijan Brkić, dok je nepopularni Andrija Mikulić samo figura koja se zove predsjednik, a koji je opstao jer je znao naći balans između Karamarka i Brkića dok između njih ljubav nije pukla. Plenkoviću treba biti jasno da s ljudima koji vode zagrebački HDZ nema nikakve šanse za pobjedu protiv Milanovićeva SDP-a.

Podsjetimo se. Mikulić je kao treći na izbornoj listi za drugu izbornu jedincu osvojio sitnih 1745 preferencijskih glasova što potvrđuje da se radi o prekapacitiranom političaru koji više nema što tražiti u vrhu stranke a izabran je bez protukandidata, te trenutno obnaša dužnost predsjednika Skupštine grada Zagreba što dodatno stvara probleme Plenkoviću. Usporedbe radi Miro Kovač je osvojio 4058 preferencijskih glasova, a Miroslav Tuđman čak 23936 .

U prvoj izbornoj jedinice čelnici zagrebačkog HDZ-a su osvojili: Margareta Mađarić 2275, Stanko Gačić 682, psihijatar Ivan Jelić 2624, Tomislav Ćorić 3032, Ivana Župan 729, a veteran i predsjednik kluba utemeljitelja Milan Kovač mizernih 1948 preferencijskih glasova, dok je bivši zamjenik šefa HDZ-a Drago Prgomet osvojio 21438 glasova, dakle više od svih njih zajedno, ili pak kako kažu „najnepopularniji“ Zoran Milanović osvojio je ogromnih 49379.

U sedmoj izbornoj jedinici za članove HDZ-a su bili nešto bolji preferencijski rezultati: Ivan Domagoj Milošević osvojio je 9630 glasova, Željko Dilber 4331, Jasen Mesić 4034 a marginalni Željko Fiolić 1747 koji ponekad nastupa u ime stranke, što zapravo pokazuje pravo stanje kompleksnosti odnosa koje će Plenković naslijediti i morati riješiti.

Hasanbegović – od debakla na izborima do trijumfa na Saboru HDZ-a

Rezultati u šestoj izbornoj jedinci su posebno zanimljivi. Iako je za potpredsjednika HDZ-a Zlatko Hasanbegović dobio skoro najviše glasova, on je kao deveti na listi HDZ-a u 6. Izbornoj jedinice dobio svega 879 (podatak je točan i prepisan sa stranica DIP-a). Prvi na listi Dražen Bošnjaković, koji je i predsjednik županijske organizacije osvojio je samo 3326 preferencijskih glasova što dodatno potvrđuje tezu da u stranci nešto ne štima. Ekonomski stručnjak Goran Marić je osvojio 10639, a bivši ministar Goran Jandroković 8101, sisački župan Ivo Žinić 8193, velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić 7325, a najslabiji rezultat pripada dopredsjedniku zagrebačke organizacije Mariju Županu koji je – iako šesti – osvojio tek 1258 glasova a još je slovio za intimusa Tomislava Kramarka.

Splitski HDZ je druga bolna točka koju će novi šef HDZ morati hitno riješiti. Čelni čovjek splitske organizacije je Petar Škorić, branitelj koji nije bio na prvoj crti nego je obavljao dužnost PD službe u zbornom području Split kada je Gotovina bio zapovjednik, inače dolazi iz redova mladeži HDZ-a osvojio je mizernih 2462 preferencijska glasa a nalazio se na viskom petom mjestu liste. Župan Zlatko Ževrnja osvojio je 6332, Branko Bačić 3958, Sanja Putica 3130, dok je legendarni general Damir Krstičević osvojio 37329 što se smatra respektabilnim rezultatom i drugim najboljim koji je osvojio ijedan član HDZ-a.

Zašto je bitna ova analiza?

Plenković da bi pokazao da je gazda situacije mora vrlo brzo preduhitriti javnost, opoziciju, MOST ali i Milanovića, te objaviti koja su imena kandidata za buduću vladu i objasniti svoj program, odnosno program HDZ-a. Podsjetimo se situacije kada je Božo Petrov pravio budale od Milanovića i Karamarka i kada ih je posjeo sa strane za stolove gdje su se gledali nasuprot jedan drugom. Sastankom je predsjedao čelnik MOST-a u zagrebačkom hotelu Esplanada, te ih je pitao za njihove programe i kompatibilnost s MOST-ovim, unaprijed znajući da nema ništa od suradnje s Milanovićem, no neinteligentni Karamarko je tada morao prihvatiti sve što je „mostić“ tražio iako se busao u prsa da je pobjednik izbora.

Čeka li Plenkovića ista ili slična sudbina? To će ovisiti prvenstveno o njemu, te o programu i ljudima koje će imenovati, dakle, ako ponovi Karamarkove poteze i pogreške ne piše mu se dobro. Također podsjetimo se situacije kada dvolični Karamarko predlaže Milijana Brkića za ministra branitelja, a premijer Orešković i MOST o tome ne žele ni čuti, jer za Vasu se veže niz ozbiljnih afera – od plagiranje diplome, karlovačke banke, ali i ratnih zločina u BIH. Plenković, ako nije svjestan te situacije, nije sazrio za državnika i teško da će dobiti šansu za obnašanje dužnost prvog čovjeka vlade. Stoga je bitno da Plenković uvede red u zagrebački i splitski HDZ, jer ako to ne učini odmah, uvjereni smo da neće imati šansu da osvoji vlast. Vidljivo je da je Vaso omča oko vrata cijelom HDZ-u, i kako je s njim prošao „najbolji prijatelj“ Karamarko, tako bi mogao i Plenković. Ko s vragom tikve sadi o glavu mu pucaju.

S druge strane, MOST se pokazao kao vrlo principijelna stranka koja ima podršku crkve, ali i većeg dijela javnosti, te je za očekivati da će osvojiti dovoljno mandata da se bez njih ponovno neće moći formirati parlamentarna većina i vlada koja će morati provesti reforme i vratiti velike kamate za kredite. Pitanje je dana kada će popularni premijer Tihomir Orešković pojačati redove MOST-a, i prema nekima predvoditi prvu izbornu jedinicu u kojoj Kaptol ima veliki utjecaj. Očekuje se da će im se pridružiti Ilčićev Hrast i stranka Željke Markić s kojom zbog karaktera malo tko želi imati ozbiljnu suradnju.

Petrovu Plenković prihvatljiviji od Milanovića

Ukoliko MOST bude prevaga kao na zadnjim izborima, podjednako će biti teško i Plenkoviću i Zoranu Milanoviću. Plenković mora imati znatno bolji rezultat od Kramarka želi li preživjeti, a da bi to učinio mora dovesti nove ljude neopterećene aferama, te mora doslovno demokratizirati stranku i zahvaliti se raznim potrošenima tipovima kako što su Dado Milinović, Kalmeta, Josip Đakić, Brkić, Mikulić, Škorić i drugi. Teško je uopće zamisliti koaliciju Petrova i Milanovića koja je teoretski izgledna i moguća, jer je Milanović stranku očistio od potrošenih političara opterećenih aferama.

HDZ se, dakle, nalazi na prekretnici. Birači su prvi put dobili ozbiljnu alternativu na desnom centru u liku MOST-a, te družini osim da izabere Plenkovića preostaje da izaberu potpuno nove i nekompromitirane ljude za buduću vladu koji neće biti laka meta medija i svih potencijalnih koalicijskih partnera. Isto tako pitanje koje treba razmotriti je da li je došlo vrijeme za veliku koaliciju HDZ-SDP kako se ne bi ponovila teška situacija nastala nakon zadnjih parlamentarnih izbora kada je manjinski partner uvjetovao doslovce sve i diktirao mjesto premijera. U svakom slučaju Plenković bi im mogao biti prihvatljiviji od Milanovića, posebno ako provede sve navedeno u HDZ-u.

Autor: I.Babić

ZADNJE VIJESTI