Robert Anic/PIXSELL

PLENKOVIĆ O MINISTRIMA: Radi se o jednom kvalitetnom i stručnom timu

Autor: dnevno.hr

Potpredsjednici Vlade su Martina Dalić, Davor Stier, Ivan Kovačić.

Završila je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a mandatar Andrej Plenković uskoro će se obratiti javnosti.

Pred saborske zastupnike budući ministri trebali bi već u srijedu izaći.

Tijek pratite uživo na dnevno.hr

19:53 Plenković je rekao kako je popis točan onome koji se pojavio u medijima. “Održali smo prvi radni sastanak. Tijekom večeri ćemo imati i još sastanaka i s Mostom”, rekao je Andrej Plenković vezano uz ministre u novoj Vladi.

“Četiri su žene u hrvatskoj Vladi i s time sam zadovoljan”, rekao je Plenković. “Oni su spremni u idućih nekoliko godina dati sve od sebe za boljitak zemlje”, poručio je mandatar.

“Ona je vrlo kompetentna i vrlo stručna osoba”, rekao je Plenković vezano uz Ninu Obuljen. Rekao je da se znaju već 20 godina.

Potpredsjednici Vlade su Martina Dalić, Davor Stier, Ivan Kovačić.




19:47 ”Kad je riječ o novim ljudima u hrvatskoj vladi, riječ je o kombinaciji iskustva, prije svega kolegica i kolega koji su u pojedinim resorima već dugo aktivni. Jedan doprinos ljudi koji su u srednjim 40-ima i nekoliko mlađih kolega u 30-ima u kojima vidim veliku perspektivnu. Napravili smo kvalitetan spoj”, rekao je Plenković.

19:45 SLIJEDI OBRAĆANJE ANDREJA PLENKOVIĆA

19:19 – Saborski zastupnik Željko Glasnović i Zorica Gregurić ispred središnjice HDZ-a prosvjedovali su protiv imenovanja Nine Obuljen za ministricu kulture.




“Obuljen je bila članica Upravnog odbora HAVC-a koji je dopustio snimanje filma “15 minuta Dvor na Uni” i koji je dopustio snimanje antihrvatskih filmova kojim se blati Domovinski rat i hrvatski branitelji”, rekla je Gregurić. Navela je da je Obuljen Koržinek bila članica Upravnog odbora HAVC-a zadužena za provođenje zakonitosti njegova rada, te je, kako je kazala, dokazano da je HAVC postupio nezakonito i zlorabio novac hrvatskih poreznih obveznika.

Neovisni saborski zastupnik Željko Glasnović, upitan hoće li pristupiti HDZ-ovu saborskom klubu, odgovorio je kako o tome nisu razgovarali.

“Čekamo još do petka neku odluku, ali ne znamo još detalje. Razgovarali smo s nekim osobama,  ali ne konkretno”, kazao je. Drži i da Obuljen Koržinek podupiru neke udruge ocijenivši kako je “Hrvatska pravna kaljuža”.

18;20 Zlatko Hasanbegović izašao je iz HDZ-a. Pritom su ga novinari pitali da komentira informaciju da više neće biti ministar kulture.

– Poznato je što su o tome mislili i misle pristaše i birači HDZ-a. Tko je i što je uvažena gospođa Obuljen je također poznato, kojim krugovima pripada je također poznato. Jedina je nepoznanica bio konačni odabir Andreja Plenkovića, izbor je legitiman i objavljen. Proizlazi iz volje saborske većine i ja ga prihvaćam. Politički život se nastavlja, izabrani sam zastupnik u Saboru, nastavit ću političko djelovanje, vjeran Bogu i narodu koji me izabrao – kazao je Hasanbegović, javlja N1.

17:00 ‘U ovim trenucima počela je sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj će mandatar Plenković objaviti svoj ministarski tim iz redova HDZ-a. Najneizvjesnije danas je bilo oko ministarstva prometa. goran Marić je bio siguran kako će upravo on biti novi ministar prometa, no čini se kako će to ipak ostati Oleg Butković. Najveće iznenađenje je povratak Martine Dalić, koja će biti ministrica financija i potpredsjednica Vlade. Tomislav Tolušić se seli u Ministarstvo poljoprivrede, a Zlataka Hasanbegovića će, unatoč protivljenju braniteljskih udruga, zamijeniti Nina Obuljen’, javila je za Vijesti Nove TV ispred središnjice HDZ-a reporterka Ivana Brkić Tomljenović koja prati razvoj situacije oko formiranja Vlade.

Kako javlja N1, jedini koji je izjavio par konkretnih rečenica prije Predsjedništva HDZ-a je Miro Kovač.

– Ovo što je danas bilo u medijima nije točno. To su dezinformacije, ja sam izabran u Sabor i bit ću u Hrvatskoj. Ja ću biti u Hrvatskoj, a o Vladi će vas obavijestiti Andrej Plenković. Ja sam sretan čovjek. Ja sam zadovljan i sretan čovjek – rekao je Kovač na pitanja o Vladi, sastavu, kandidatima za ministre.

Donosimo vam najvjerojatniji sastav nove Plenkovićeve ekipe.

Gari Capelli ministarstvo turizma
Oleg Butković ministar prometa
Nada Murganić ministarstvo demografije
Nina Obuljen ministrica kulture
Zdravko Marić ministar financija
Milan Kujundžić ministar zdravlja
Davor Ivo Stier ministar vanjskih poslova
Damir Krstičević ministar obrane
Martina Dalić ministrica gospodarstva
Lovro Kuščević ministar graditeljstva
Pavo Barišić ministar znanosti
Tomo Medved  ministar branitelja
Gabrijela Žalac – eu fondovi i regionalni razvoj
Tomislav Tolušić – ministar poljoprivrede
Tomislav Ćorić – rad i mirovinski sustav

Četiri ministra koji dolaze iz Mosta su: Slaven Dobrović koji će biti ministar okoliša i prirode kojemu se pridružuju energetika i vodno gospodarstvo, Ante Šprlje bit će ministar pravosuđa, a Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova, Ivan Kovačić će biti ministar uprave i potpredsjednik Vlade.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.