Patrik Macek/PIXSELL

Plenković popustio pritiscima: Martina Dalić nije u Savjetu za Inu!

Autor: I.Dilač

Podsjetimo, Martina Dalić je do sada bila jedna od najagilnijih i najgrlatijih zagovornica kupnje dionica Ine od MOL-a, pa su je upravo zbog toga prozivali mediji i oporba, jer su smatrali da je u sukobu interesa s obzirom da je njezin muž Niko član Uporave Ine, s godišnjom neto plaćom od preko 700 000 kuna.

Nakon što je prije neki dan Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odlučilo pokrenuti postupak protiv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, premijer Andrej Plenković je, očekivano, odmah stao u njezinu obranu i novinarima izjavio da je uvjeren da nema sukoba interesa.

Potom je na sva zvona pohvalio svoju najbližu suradnicu u Vladi te rekao i sljedeće:’Smatram i dalje da nema sukoba interesa i pouzdano znam, jer s Martinom Dalić surađujem na dnevnoj bazi, da je njezin potencijalni sukob interesa isključivo potencijalni. Ona je potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva, jedna od najiskusnijih osoba u Vladi koja je radila na odgovornim poslovima u prošlosti i ima moje puno povjerenje. Znam o čemu smo razgovarali, na koji način komuniciramo i siguran sam da nikada, ali baš nikada nikakav privatni interes ne bi pretpostavila interesima hrvatske države’, kazao je Plenković. Nakon takvog premijerova panegirika, doista, nitko, ama baš nitko, nije moga ni pomisliti  da   Martina Dalić neće biti članom novosnovanog Savjeta za inu na čijem je čelu premijer Andrej Plenković. Naime Vlada je u četvrtak 19. 1. ove godine osnovala Savjet koji će s mađarskim MOL-om pregovarati o mogućem otkupu dionica Ine. Osim premijera Plenkovića Savjet za Inu čine potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, ministar upravljanja državnom imovinom Goran Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić. Inačer Plenković nije prvi premijer kojeg je situacija oko Ine nagnala na osnivanje savjeta. Prvi je to učinio Ivica Račan, koji je imao Savjet za privatizaciju Ine. U njemu su osim njega sjedili još Slavko Linić, Goran Granić, Mato Crkvenac, Željko Pecek, Radimir Čačić, Božo Kovačević i Ljubo Jurčić koji je potpisao inicijalnu prodaju 25 posto dionica Ine. Dakle, iz svega ovoga je sasvim jasno da je Plenković  ipak popustio pod pritiskom javnosti, ali i zbog odluke  Povjerenstva o pokretanju postupka protiv Martine Dalić, pa svoju najbližu suradnicu i potpredsjednicu Vlade ipak nije stavio u iznimno važan Savjet za Inu  na čijem je on čelu. Podsjetimo Martina Dalić je do sada bila jedna od najagilnijih i najgrlatijih zagovornica kupnje dionica Ine od MOL-a, pa su je upravo zbog toga prozivali mediji i oporba, jer su smatrali da je u sukobu interesa s obzirom da je njezin muž Niko član Uporave Ine, s godišnjom neto plaćom od preko 700 000 kuna.

Autor:I.Dilač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.