commons.wikimedia.org

PLENKOVIĆ PONUDIO KOVAČU NOVU FUNKCIJU: Hoće li bivši ministar koji je Mesićeve ljude imenovao za svoje pomoćnike pristati?

Autor: I.Delić

Kovač bi se ponovno mogao skrasiti u diplomatskim vodama.

Reakcije HDZ-ove Mire Kovača da njegovo ministarstvo vanjskih poslova u Plenkovićevoj vladi preuzima Davor Ivo Stier teško da se mogla ublažiti, ali čini se kako je novi šef HDZ-a kada su u pitanju kompromisi vrlo vješt. Naime, premda Kovač neće biti šef diplomacije riješenje za njega pokušavalo se iznaći te mu je tako ponuđeno mjesto šefa saborskog Obora za vanjsku politiku što je Kovač kao diplomata velikoga ega odbio pa je opcija za njegovu budućnost odlazak u diplomatske vode iz kojih je i došao te se tako diplomatskim krugovima proširila vijest da dotični odlazi u Washington kao hrvatski veleposlanik. Jedno vrijeme govorilo se kako će se na tu funkciju umjesto Joška Pare odaslati Ivo Banac, što je u planu imao sami Kovač, a kako ta transakcija nije izvedena na vrijeme sada bi tu fotelju mogao preuzeti upravo on koji je silno razočaran time što više neće biti ministar. Razočaranja za javnost po tome pitanju ne bi trebalo biti jer riječ je o čovjeku koji je prije nego li se ustoličio u ministarsku fotelju žestoko demonstrirao zbog odluke da Vesna Pusić bude hrvatska kandidatkinja za glavnu tajnicu Un-a, taj protest negdje je ispario s danom kada je postao ministar pa po tom pitanju Kovač ništa nije poduzeo već je šutio, kao što su uostalom šutjeli svi u Timovoj vladi, ali i kao što je šutjela Kolinda Grabar Kitarović koja je s Pusićevom odnedavna velika prijateljica.

Svi oni koji su pomislili da Kovač spada u svijetlo na hrvatskoj desnoj političkoj pozornici mora da su doživjeli hladan tuš onoga trena kada je za svojega pomoćnika imenovao Amira Muharemija, sociologa koji je od 2000. do 2001. godine bio pomoćnik savjetnika predsjednika Stipe Mesića za nacionalnu sigurnost, zatim veleposlanik i zamjenik predstavnice u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku od 2006. do 2008. godine. Od 2008. do 2010. bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske, a potom i generalni konzul u Turskoj. Uistinu, Kovač jest lik zanimljive biografije, jednako kao i novi mu kolega Muharemi koji je trebao biti HDZ-ov kandidat Pusićevoj za UN, ali do toga, kao što je poznato, nije došlo. Dotični ministar donedavno je obnašao dužnost međunarodnog tajnika stranke, a njegov povratak kući zaintrigirao je mnoge. Odustao je, naime, od veleposlaničke dužnosti u Varšavi, da bi služio Karamarku. Njegova uloga očito je bila uvjeriti javnost da šef HDZ-a uživa potporu njemačke kancelarke Angele Merkel.

Doista, Merkel je Karamarka uoči izbora primila u stranačkim prostorijama CDU, a kada je došlo vrijeme za razmjenu mišljenja jezik se ispostavio velikom barijerom. Tu je pak uskočio Kovač koji se isprofilirao kao Karamarkov prevoditelj. Po dolasku iz Berlina HDZ se pohvalio potporom koju za izbore uživaju od Merkel, iz čijeg su Ureda to diskretno demantirali. Zato je u Šibenik stigao Elmar Brok tvrdeći javno da ovaj ipak uživa potporu kako kancelarke Merkel tako i njezina CDU-a. Sve to zasluge su karijernog diplomata Kovača. Doktor međunarodnih odnosa i donedavni veleposlanik u Njemačkoj za potrebe HDZ-a solidno je u kampanji odradio glasnogovornički posao, za što je nagrađen ministarskom foteljom. Kovač je inače doktorirao povijest međunarodnih odnosa na pariškoj Sorbonni te ima bogato diplomatsko iskustvo koje je podjednako stjecao i u SDP-ovoj i u HDZ-ovoj eri te ga se može opisati kao karijernog diplomata koji za vlastiti uspjeh ne bira stranački dres.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.