Davor Javorovic/PIXSELL

Plenković otkrio što je sve konkretno dogovoreno u drugoj rundi pregovora s Mostom!

Autor: dnevno.hr/Nova TV

Nakon višesatnih pregovora s Mostom HDZ-ov predsjednik Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove TV. Prenosimo kako je tekao njegov razgovor s Mislavom Bagom te što je tom prilikom Plenković otkrio.

Od sedam ultimatuma ili sedam točaka koje je Most postavio pred HDZ, što je konkretno dogovoreno i u čemu ste suglasni?

Danas smo imali drugu rundu vrlo konstruktivnih i kvalitetnih razgovora sa našim kolegama iz Mosta. Prošli smo, vrlo temeljito, svih sedam točaka koje je Most stavio kao svojevrsnu platformu za razgovore i prije izbora, a oni su sada dio razgovora nakon izbora. Mogu reći da smo se, kada je riječ o izbornom sustavu, vrlo brzo usuglasili, HDZ podražava inicijativu o korištenju tri preferencijalna glasa kada je riječ o izborima za Hrvatski Sabor. Mislim da smo vrlo blizu i određenih točaka koje se tiču Zakona o financiranju političkih stranaka kao i određenim zakonima koji se tiču prava saborskih zastupnika. Kada je riječ o gospodarskom pojasu, tu smo se usuglasili da je potrebno započeti proces koji bi uključio konzultacije i sa drugim državama i sa našim stručnjacima i s Europskom Komisijom o tome kada bi i u kojem trenutku bilo primjereno vidjeti mogućnost da se proglasi isključivi gospodarski pojas, odnosno ZERP koji trenutno postoji.

Znači li to da bi ove točke oko kojih ste postigli suglasje bi se mogle usvojiti već na prvoj sjednici, a što se tiče proglašenja gospodarskog pojasa, to bi se prolongiralo u nekoliko mjeseci?

Dakle, ja sam tek došao do druge od sedam, ovo je tek prva točka.

No na njoj je došlo do prijepora?

Ne bih rekao da je prijepor. Postoji interes zaštite Jadrana, postoji Konvencija iz 1982. o pravu mora. Dakle Hrvatska ima pravo proglasiti isključivo gospodarski pojas. Naravno u kontekstu onoga što se zbivalo posljednjih 13 godina, sjetimo se rasprave 2003. Mislim da se možemo konzultirati s našim partnerima i vidjeti koji je to trenutak i koju kojem se okviru to može napraviti. Prema tome, išli bi na jedan zaključak vlade gdje bi zadužili nadležne resore koji bi se bavili tom temom u razdoblju koje je pred nama.

To ne bi bilo usvojeno na konstituirajućoj sjednici?




Ne, ne bi. Ta točka sigurno nije zrela za donošenje odluke na prvom sazivu Hrvatskog sabora, na prvom zasjedanju. Mislim da su tu blizu rješenja. Postoje i druge teme. Teme o Hrvatskoj radioteleviziji i pitanja pristojbi. HDZ-ov stav je vrlo jasan, stav restrukturiranja javnoga servisa. Pitanje pretplate samo je jedna od tema. Odluku o visini pretplata ne mogu donositi dvije političke stranke, to je nadležnost nadzornog odbora i za to treba promijeniti Programski sporazum između Vlade i Hrvatske radiotelevizije. Dakle ima nekoliko stvari koje zahtijevaju precizniji hodogram, dok neke točke mogu ići odmah na dnevni red.

I vi ste pristali, da tako kažem, na Mostov eksperiment – konstituira se Sabor, usvoje se zakoni koji su se dogovorili, a onda se tek ide potvrđivati nova Vlada? Na tome je Most inzistirao.

Ne. Pristup Hrvatske demokratske zajednice je cjelovit. Mi idemo u jedan dogovor na temelju povjerenja, na temelju programske platforme, sa Mostom kao ključnim partnerom za formiranje i stabilne parlamentarne većine i buduće vlade. Ono što sada radimo, oko ovih sedam točaka je njihovo preciziranje i svojevrsni ulog u suradnju koja će biti pred nama. Dakle, bilo je već presedana, prigodom, čini mi se sedmog saziva Hrvatskog sabora, kada su slične stvari rađene. Poslovnički to je moguće. Ono što bude važno, a Mostu je to očito politički bitno da da određeni smjer i signal na početku, bit će samo dio prve sjednice na kojoj mi kanimo riješiti i novu vladu i usvajanje programa buduće vlade i njegovo predstavljanje. Želimo paketni dogovor, a ovo ej samo preciziranje nekoliko točaka.




Sljedeći će tjedan vjerojatno početi konzultacije kod predsjednice. Želite li vi sljedeći tjedan doći predsjednici sa potpisima uvjerljive većine?

Ja sam siguran da ćemo imati više nego dovoljan broj potpisa. Ja u ovome trenutku nemam informacije o tome kada će biti sazvane konzultacije kod predsjednice Republike, imamo još neko vrijeme i sami ste rekli da službeni rezultati, konačni, još nisu proglašeni. Tek kada se oni proglase, slijedi početak roka od 20 dana i u tom roku će sve biti vrlo precizno riješeno.

Želite li doći s potpisima više nego potrebnih 76 već na prve konzultacije?

Vidjet ćemo. To nije nužno. Mi imamo dovoljnu potporu već u ovom trenutku. Želimo sa punim poštovanjem pristupiti pregovorima koje vodimo i sa Mostom i sa predstavnicima nacionalnih manjina kako bismo imali konsenzus da oni podržavaju Hrvatsku demokratsku zajednicu, kao pobjednika ovih izbora s mogućnošću da dobijemo povjerenje predsjednice za sastavljanje nove vlade.

A manjine bi vas podupirale smo u parlamentu? Ne bi bile uključene u izvršnu vlast?

Mi ćemo imati drugi razgovor s predstavnicima nacionalnih manjina u četvrtak. U ovom trenutku naši stručnjaci izmjenjuju pojedine postavke koje su manjinskim predstavnicima bitne. One se prije svega odnose na manjinska prava. Kada se usuglasimo u određenim točkama koje mogu biti dio naše platforme rada buduće vlade. Tada mislim da ne bi bilo nikakvoga problema da oni podržavaju vladu. Nije uopće bilo govora da netko od manjinskih predstavnika i formalno sjedi u vladi. Kao na ministarskoj razini

Isključujete ili ne isključujete tu mogućnost?

U ovoj fazi stav Hrvatske demokratske zajednice, a čini mi se da ti dijeli i Most, je da bi manjinski predstavnici, u slučaju da nas podrže, podržavali vladu iz Hrvatskoga sabora.

Izvor: dnevnik.hr

Autor:dnevno.hr/Nova TV
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.