HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Plenković: ‘Održat ćemo obećanje i smanjiti PDV’

Autor: Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu u “Aktualnom prijepodnevu” da će Vlada smanjiti PDV, te još jednom branio ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić zbog sporne izjave u slučaju župana Alojza Tomaševića i njegove supruge.

Podsjetivši ga kako je u kampanji obećavao da će, ako postane premijer, smanjiti PDV-a, Marijo Habek (SDP) zapitao je Plenkovića hoćete li održati to obećanje.

“Da ili ne”, zatražio je Habek, na što je s “da” kratko odgovorio Plenković i dometnuo “što ćemo sad”.

Premijer je priznao da izjava ministrice Murganić o slučaju navodnog obiteljskog nasilja župana Tomaševića nije bila najsretnija ni najspetnija, ali i ustvrdio kako bi Murganić, po svom habitusu, bila zadnja osoba koja bi insinuirala toleriranje bilo kojeg nasilja, a kamoli nasilja u obitelji i nad ženama.

Nemamo niti mrvicu razumijevanja za nasilje, učinit ćemo sve da mehanizmima koje država ima stanemo na kraj tom groznom fenomenu, odgovorio je premijer Sabini Glasovac (SDP), koja ga je pitala je li mu neugodno zbog ministričine izjave i zašto nije tražio njenu odgovornost. Njenom izjavom “opaljen je šamar” svim zlostavljanim ženama i nitko to ne može osporiti, ustrajala je Glasovac.

U ovom mandatu riješiti pitanje Istanbulske konvencije

Premijer se osvrnuo i na proces ratifikacije Istanbulske konvencije. SDP-ova Vlada, koja je tu Konvenciju potpisala, imala je dvije godine da je uputi na ratifikaciju, no to nije napravila, rekao je Plenković.




Podsjetio je kako je lani izjavio da će Hrvatska ratificirati Konvenciju, da je ministrica Murganić provela sve potrebno da se organizira javno savjetovanje, kroz što se vidjelo da je tema kojom se Konvencija bavi – nasilje nad ženama, postala podredna, a neki ljudi su u prvi plan stavili pitanje rodne ideologije.

“Čini mi se da tu raspravu moramo do kraja rasvijetliti i vidjeti što nam Konvecija donosi povrh nacionalnog zakonodavstva. Prema tome, učinit ćemo sve u ovom mandatu Sabora i Vlade da to pitanje razriješimo na najbolji način”, poručio je.

Referirajući se na arbitražu sa Slovenijom, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) ustvrdio je da su predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i EU “jasno i glasno” stali na stranu Slovenije, te premijera upitao hoće li popustiti pod pritiskom Bruxellesa i Slovenije i Slovencima dozvoliti da uzmu ono što nikad nije bilo njihovo.




Premijer ne dijeli Sinčićevo mišljenje, kaže da Europska komisija ima poprilično jednostavan pristup, željela bi riješiti problem koji je na dnevnom redu, kojeg nisu htjeli, ali imaju osjećaj suodgovornosti zbog činjenice da je ranija Komisija posredovala pri sklapanju Arbitražnog sporazuma.

“Mi razgovaramo i sa Slovenijom, inzistirat ću da taj dijalog bude racionalan, zato je naš prijedlog bio protokol o granici s pet elemenata koje sam javno rekao kod dolaska Mire Cerara u Zagreb. Mislim da tu možemo doći do približavanja o sadržaju budućeg ugovora o granici, gdje bi Hrvatska i Slovenija mogle profitirati. To ćemo zastupati i to je naš cilj u mjesecima koji su pred nama”, rekao je Plenković.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.