Ivo Cagalj/PIXSELL

Plenković nema ‘muda’ izbaciti Hasanbegovića iz HDZ-a!

Autor: I. Babić

'Pa nije valjda da ćemo se danas u stranci ponašati kao u vrijeme rezolucije Informbiroa 1948. godine kada si se morao opredjeliti - je si li za Staljina ili si za Tita. Oni koji su bili za Staljina završavali su na Golom otoku. Sada se u stranci prebrojavaju po principu jesi li za Brunu Esih ili za Dragu Prgometa, te će oni koji su za Esih poput kometa izletjeti iz HDZ-a', kaže nam jedan ogorčeni HDZ-ovac. Pa iako se Plenković iz petnih žila upinje da Hasanbegoviću vidi leđa u stranci, mnogi HDZ-ovci vjeruju da se to neće dogoditi, iz prostog razloga što Plenkovć nema 'muda' za takav potez

Čini se da Andreju Plenkoviću ni medijska potpora kolumnistice Jutarnjeg lista Jelene Lovrić neće pomoći u njegovoj nakani da iz stranke, napokon, najuri Zlatka Hasanbegovića,bivšeg ministra kulture i bliskog prijatelja, Prgometova ‘trna u oku’, Brune Esih neovisne kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu. Naime, spomenuta kolumnistica Lovrić je u svojoj zadnjoj kolumni u Jutarnjem napisala da Zlatko Hasanbegović nije imao petlje da na Predsjedništvu HDZ-a digne ruku protiv kandidature Drage Prgometa za gradonačelnika Zagreba. ‘Kao što nema srca ni odvažnosti da otvoreno stane uz svoju prijateljicu Brunu Esih. Njegova je hrabrost taman tolika da se s njom naslikava po kafićima, da joj možda na uho šapće o svojoj bezuvjetnoj podršci, a javno daje tek uvijene izjave kako će se “kada dođe vrijeme, izjasniti o potpori Bruni Esih”, koja je, kako će reći, najbliža njegovim uvjerenjima. Kada dođe vrijeme? U međuvremenu balansirat će i čuvati svoju poziciju u HDZ-u, junački prethodno gurnuvši u politici potpuno neiskusnu jaranicu, najbližu njegovim uvjerenjima, da za njega pokuša dobiti neke bitke’, piše, između ostalog, Jelerna Lovrić. Na ovu prozirnu medijsku ‘navlakušu’ bivše Sanaderove obožavateljice Jelene Lovrić, mudri Zlatko Hasanbegović, naravno da nije nasjeo, nego je nastavio svoj suvereni hod, vješto balansirajući između Lovrićkine provokacije i Plenkovićeve prijetnje o izbacivanju iz stranke. Dakle nije postupio na način kako su to Lovrićka, a pogotovo Andrej Plenković priželjkivali. A oni su priželjkivali da Hasanbegović, odmah nakon Lovrićkine provokacije, burno reagira, lupi šakom od stol i kaže:’ Ne bu mene nitko j….!Ja imam i srca i odvažnosti otvoreno stati uz svoju prijateljicu Brunu Esih’!

Prgomet brani Hasanbegovića od Plenkovića

‘E, neće moći ove noći, gospođo Lovrić’, kao da joj šapuće na uho Hasanbegović, te je svojom izjavom na N1 televiziji još više uškomešao strasti u medijskim ali i krugovima unutar vrha svoje stranke:’“Nisam kandidat niti sudjelujem na izborima. Samo sam jasno rekao i bio bih licemjer kad ne bih rekao da je od svih postojećih kandidata po političkim stajalištima, mojim shvaćanjima najbliža Esih. Žao mi je što nije kandidatkinja HDZ-a. Ona je dobar kandidat. HDZ ima drugog kandidata kojeg je predložio Plenković. Prgomet je jedini kandidat kojeg HDZ ima. Istaknut je u legalnoj proceduri. Konačni pravorijek će dati birači”, rekao je HDZ-ov zastupnik o sudjelovanju u kampanji Brune Esih. No, ta izjava nije zadovoljila predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji je,pak, svojom izjavom nanovo pokušao isprovocirati Hasanbegovića, možda na oštriju reakciju kako bi dobio dovoljan alibi za njegovo izbacivanje iz stranke. “Svi oni koji u svom aktivizmu kane podržavati kandidate koji nisu iz HDZ-a ili se javno za njih zalagati, to ne mogu raditi. HDZ je odgovorna stranka. Ako će netko na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put’, bio je rezolutan Plenković. Taj Plenkovićev radikalizma i volju za izbacivanjem iz stranke neistomišljenika,odmah je pokušao neutralizirati Drago Prgomet, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, koji je na upit novinara komentirao javnu potporu potpredsjednika HDZ-a Zlatka Hasanbegovića nezavisnoj Bruni Esih.“Duboko vjerujem da su procesi poput izbacivanja davno iza nas. Pokazali smo širinu, prihvaćamo različitost mišljenja, ali mislim da je gospodin Hasanbegović bio vrlo jasan jutros kad je rekao da je samo jedan kandidat Hrvatske demokratske zajednice”, rekao je Prgomet.

Nije Hasan pikzibner

I sam Hasanbegović smatra da su vremena kažnjavanja prošla.
‘HDZ je velika stranka koja funkcionira na principima supsidijarnosti. Živimo u demokraciji i različita politička mišljenja ne smiju biti nikakav krimen, čak ni unutar jedne političke stranke”, zaključio je Hasanbegović. No, veliko je pitanje, je li to baš tako i što bi se dogodilo, kada bi Hasanbegović dao bar još jednu izjavu koja se ne bi svidjela uhu njegova šefa stranke. Mnogi u HDZ-u smatraju da bi ga Plenković odmah katapultirao iz stranke, čak brže nego li je to učinio, svojedobno, Ivo Sanader, kada je iz redova HDZ-a sramno protjerao dr. Ivića Pašalića. Nekim stranačkim veteranima je neshvatljivo da se danas Plenković, bruxelleski đak, po pitanju Zlatka Hasenbegovića,ponaša nedemokratski i pokazuje neke osobine svojstvene nekim komunistiučkim vođama iz bivših vremena. ‘Pa nije valjda da ćemo se danas u stranci ponašati kao u vrijeme rezolucije Informbiroa 1948. godine kada si se morao opredijeliti – je si li za Staljina ili si za Tita. Oni koji su bili za Staljina završavali su na Golom otoku.
Sada se u stranci prebrojavaju po principu jesi li za Brunu Esih ili za Dragu Prgometa, te će oni koji su za Esih poput kometa izletjeti iz HDZ-a’, kaže nam jedan ogorčeni HDZ-ovac. Pa iako Plenković Boga moli da Hasanbegović podrži Brunu Esih, kako bi ga najurio iz stranke, mnogi u HDZ-u su uvjereni da se to neće dogoditi, jer Plenković, kako kažu, nema ‘muda’ izbaciti Hasanbegovića iz stranke.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.