Plenković: Nedolazak saveznika na mimohod je neuspjeh hrvatske Vlade!

Autor: M. Berić/ Hina

Plenković smatra kako se to vidi i na primjeru veta "instrumentalizirane stalne članice Rusije u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o Srebrenici gdje se spominje genocid, ali ne zato što ga je netko politički želio spomenuti nego zato što je on spomenut u presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde 2007.".

Andrej Plenković, eurozastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izjavio je u subotu da je nedolazak saveznika na proslavu Oluje neuspjeh diplomacije hrvatske vlade i poruka popustljivosti na vanjsko-političkom planu prema Srbiji, koja provodi revizionizam ratnih događaja iz devedesetih.

“Politika Nikolić-Vučić-Dačićeve Srbije provodi vrlo jasan revizionizam onoga što se zbivalo tijekom devedesetih godina, a to je velikosrpska politika i Miloševićeva agresija na Republiku Hrvatsku i BiH”, izjavio je Plenković novinarima u Zračnoj luci Zagreb. Primjera je niz – od zakona o regionalnoj nadležnosti nad ratnim zločinima, gdje smo vidjeli primjere Veljka Marića, recentno uhićenje Nasera Orića putem Švicarske i Ramusha Haradinaja s Kosova u Ljubljani, dodao je.

Plenković smatra kako se to vidi i na primjeru veta “instrumentalizirane stalne članice Rusije u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o Srebrenici gdje se spominje genocid, ali ne zato što ga je netko politički želio spomenuti nego zato što je on spomenut u presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde 2007.”.

Po njegovim riječima, takva se politika vidi i u zajedničkoj odluci Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, dan najveće pobjede hrvatske vojske, 5. kolovoza, proglasi danom sjećanja i srpskih žrtava. “Prema tome sve je to dio šire aktivnosti koju provodi Srbija, a recentne poruke ministra Dačića samo su kontinuitet takve politike”, istaknuo je Plenković.

“U tom kontekstu vrlo je jasan stav Hrvatske demokratske zajednice da 20. godišnjica Oluje treba biti dostojno i svečano proslavljena kao oslobađajuća, obrambena vojno-redarstvena operacija, koja ne samo da je oslobodila hrvatski teritorij nego je strateški i dugoročno promijenila odnose snaga na jugoistoku Europe”, rekao je.

Podsjetio je kako je nakon Srebrenice prijetila jednaka opasnost Bihaću, također zaštićenoj zoni UN-a, koju su oslobodile hrvatske snage zajedno sa snagama Armije BiH i HVO-a. “Tek nakon toga je bio omogućen Daytonski mirovni sporazum i američka diplomatska inicijativa”, ustvrdio je.

“Zbog toga neuspjeh hrvatske vlade da na mimohodu sudjeluju, kao što su sami planirali, i postrojbe naših saveznika šalje vrlo jasnu poruku da ova vlada svojom popustljivošću na vanjsko-političkom planu prema Srbiji i nedovoljno angažiranim objašnjavanjem strateške uloge Oluje za zapad i za naše saveznike, za stabilnost u regiji i mir u BiH, nije uspjela”, kazao je, dodavši da HDZ to smatra “velikim neuspjehom i potpuno nepripremljenom aktivnošću ove vlade”.




Upitan je li to neuspjeh isključivo vlade ili i cijele diplomacije te predsjednice koja potpisuje pozive saveznicima, Plenković je rekao kako je to u prvom redu neuspjeh diplomacije vlade i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. “Prije nekoliko mjeseci kada smo u Europskom parlamentu pokrenuli rezoluciju nakon ratno-huščkačke retorike Šešelja gdje Srbija nije reagirala na njega ni u pravnom pogledu, niti adekvatno u političkim pogledu, ministrica je rekla da izražava sućut srpskoj vladi. Prema tome jedna politika popuštanja dovela je do onoga što se sada manifestiralo nedolaskom i neodazivom niza naših zapadnih partnera i saveznika”, zaključio je.

Autor:M. Berić/ Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.