FaH

Plenković na korak do radikalnog reza: Otkazuje suradnju ‘najlošijem’ ministru?

Autor: Iva Međugorac

Da vrhunski liječnik ne mora biti dobar političar najpreciznije pokazuje primjer aktualnog ministra zdravstva HDZ-ova Milana Kujundžića. Čini se da bi po hrvatski zdravstveni sustav znatno korisnije bilo da se Kujundžić držao svoje časne doktorske profesije, negoli to što se uhvatio u koštac sa sustavom kojega su opustošili i na rub smrti doveli svi njegovi prethodnici. Polako, ali sigurno zbog uskih prostora za manevar ministar Kujundžić postaje najslabija karika Plenkovićeve vlade. A premda sam javno ističe kako od odlasku iz ovoga resora ne razmišlja, izgleda da je sve manje opcija za njegov opstanak, a koliko mu teško ide svjedoče i gafovi koje je u proteklih nekoliko mjeseci podosta nanizao.

Posljednja u nizu njegovih ideja, koja nije dočekana s odobravanjem ni javnosti, ni struke, jest ona da bi liječnici opće prakse ubuduće trebali popunjavati upitnike o tome koje tegobe imaju njihovi pacijenti. Tek nakon toga pacijenti bi trebali biti upućivani na pretrage. Nekoliko dana prije toga ministar zdravstva pisao je pismo svojem kolegi Bošnjakoviću da pokuša utjecati na ujednačenje sudske prake kada su u pitanju radni sporovi protiv bolnica, a jednako tako ovih dana stigle su nam i crne europske brojke o užasavajućem i poražavajućem stanju u hrvatskom zdravstvu, koje se srozalo na vrlo niske grane.

Da se teško nosi s teretom koji je na njega pao preuzimanjem ovog nezahvalnog rasora da se naslutiti i iz Kujundžićevih ranijih izjava, poglavito onih upućenih na adresu bolesne djece. ”Hrvatima treba malo istine, a ne samo populizma koji im se dugo servira”, kazao je te objasnio da nitko na svijetu nije dovoljno bogat da liječi sve. Možda bi ovu izjavu nacija nekako i prožvakala da se nije radilo o djeci oboljeloj od spinalne mišićne atrofije kojoj može pomoći samo spinraza čija jedna doza stoji 125 tisuća dolara. Kod nas je lijek odobren tek za dvoje djece, dok njih još 39 čeka kako bi dobili lijek koji im znači život.

Liste čekanja najveća su brojka hrvatskoga zdravstva, a ministar priča o rasterećenju u vidu slanja SMS poruka pacijentima koji se nakon nekoliko mjeseci više ne mogu niti sjetiti jesu li pretragu u međuvremenu možda obavili kod privatnika. Kujundžić je gostujući nedavno na RTL-u najavio i da postoje modeli koje rabe, s kojima se previše ne hvale, a koji su to modeli i zašto se učinci tih modela ne vide, nije precizirao. Štoviše, praksa mu baš i ne ide u korist.

Naime, u njegovoj eri famozne liste čekanja produžile su se za 30 posto, a za specijalističke preglede čeka se oko 185 dana. Prvotni prijedlog bio je da se tome doskoči prioritetnim listama koje bi se formirale temeljem upitnika, ali Hrvatska udruga bolničkih liječnika i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine tu su ideju odbacile.

Jednako tako, potkrao se Kujundžiću u kratkom ministarskom vijeku i propust kojega je izveo zajedno s Bandićem, kada je upropastio svaku šansu da Zagreb postane centar Agencije za lijekove i sve to zbog prezentacije i prijave u kojoj su manjkale temeljne informacije. Kujundžić je u više navrata, proteklih mjeseci ”solirao”, najavljujući poskupljenje cijena alkoholnih pića, telefoniranja, cigareta, ali sve to ispostavilo se kao pucanj u prazno. Toliko prazno, da se po kuloarima priča kako je i Plenković svjestan da je Kujundžić njegov najgori ministar.

Hoće li ga, kada i kako zamijeniti, samo je pitanje vremena, tvrde izvori bliski ministru. A hoće li doista taj rez donijeti išta dobro hrvatskom zdravstvu i građanima, ostaje za vidjeti.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.