Plenković kreće u avanturu života? Evo tko ga podupire

Autor: Iva Međugorac

Premijer Plenković još nije odlučio hoće li se natjecati za šefa EK, ali nije nesklon toj odluci.

Ono što je naš portal pisao još prošle godine, tema je kojom se ovih dana bave hrvatski mediji propitkujući premijera Andreja Plenkovića hoće li se kandidirati za poziciju čelnog čovjeka Europske komisije.

Premda Plenković te tvrdnje pokušava demantirati progovarajući o neimenovanim izvorima, osoba koja je svojedobno taj plan raskrinkala u razgovoru za naš portal jest Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, čija je stranka u to doba bila u partnerskim odnosima s Plenkovićevom Vladom.

No, svakako je znakovit trenutak u kojem se ova priča našega portala ponovno aktivirala, a riječ je pak o trenutku u kojem je premijer najavio ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije pa se tako u djelu javnosti nametnulo pitanje je li provedba Konvencije preduvjet da se Plenković pozicionira u ovu primamljivu inozemnu fotelju te isprazni premijersku fotelju.

Zanimljivo je da se premijer kada govori o ratifikaciji Konvencije poziva i na stajalište Europske pučke stranke izrečeno na političkoj skupštini u lani u prosincu, a s ciljem ratifikacije konvencije, posebice u onim članicama Vijeća Europe i EU u kojima su stranke članice obitelji europskih pučana na vlasti.

Premijer Plenković, prema tvrdnjama izvora bliskih premijeru uistinu ozbiljno razmišlja o tome hoće li se natjecati za nominaciju Europske pučke stranke za kandidata za predsjednika EK na izborima koji bi se trebali odviti iduće godine u proljeće.

Plenković je navodno već obavio razgovore s čelnim ljudima EPP-a, a stazu za taj napredak utro je još tijekom mandata u EP-u gdje je ostvario odlične veze i poznanstva, koja bi mu uvelike mogla koristiti u ovoj namjeri. I dio HDZ-ovaca upoznat je s premijerovim namjerama i ambicijama, jer kako kažu za njega je Hrvatska tek usputna stanica.

On je čovjek koji ima znanje, sposobnost i europske manire, a ambiciju nikada nije niti krio. Plenković se još uvijek nećka po pitanju ove odluke, a ako do toga dođe pitanje je hoće li ostati na čelu Vlade. Navodno se o ovome pitanju savjetuje i sa nizom stručnjaka, među ostalim i sa svojim političkim ocem Matom Granićem od kojega ima punu podršku.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.