Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL

‘Plenković je rezultat samoranjavanja u HDZ-u’

Autor: I.G.

O modelu suradnje SDP-a i HDZ-a kazao je kako je sve moguće.

Gost specijalne emisije N1 televizije o trećem “europskom rođendanu” Hrvatske bio je Tonino Picula, ministar vanjskih poslova u Vladi Ivice Račana kada smo započeli pregovore s EU, a danas SDP-ov europalamentarac. Osim o iskustvima oko pregovora, Picula je prgovorio i o aktualnoj političkoj situaciji, posebno o suradnji s HDZ-om i o najvjerojatnijem novom predsjedniku HDZ-a, Andreju Plenkoviću.

O modelu suradnje SDP-a i HDZ-a kazao je kako je sve moguće.

“Ako se steknu uvjeti u Hrvatskoj, zašto ne? Treba prije toga dobiti neke političke bitke, najprije u vlastitoj stranci. Nastojeći visoko držati pitanje BiH gospodin Stier i ja smo surađivali u EU parlamentu. Razgovarali i došli do pretpostavki da je bitna suradnja. Za to treba pridobiti članstvo, uvjeriljvo vodstvo i okolnosti koje bi stimulirale takvu suradnju. Netko je dobro rekao da su velike koalicije posljedica dužeg demokratskog razvoja. Ovoga trenutka Hrvatska još uvijek ima neke pretpolitičke točke sukobljavanja i one još uvijek blokiraju takvu suradnju”, kazao je Picula.

Što misli o Plenkoviću i je li on opasniji protivnik SDP-u, Picula kaže da je to “prije svega pitanje za one koji podržavaju HDZ”.

“SDP treba povećati svoju programsku ponudu i odrediti ljude koji će ju provoditi. Plenković nije izašao iz vakuuma. Gledali smo jedan ciklus samoranjavanja HDZ-a. Sve što sada imamo prilike vidjeti predstavlja pokušaj stranke da se centriraju, vrate osvježeni pred oči birača. Mislim da je za kompletnu preobrazbu stranke potrebno napraviti puno više od jednog čovjeka ma kako sposoban on bio”, kaže Picula.

 

Autor: I.G.

ZADNJE VIJESTI