Patrik Macek/PIXSELL

PLENKOVIĆ I MEDVED U ŽESTOKOM RATU: Premijer stopira dijelove braniteljskog zakona

Autor: Iva Međugorac

Da je premijer Andreju Plenkoviću silno stalo do mišljenja Europske komisije zna vjerojatno svaki prosječan promatrač hrvatske političke scene. A upravo je ta Europska komisija nedavno upozorila Hrvatsku kako je u u veoma povoljnim uvjetima za rast, ali da bi nam mine mogle biti Agrokor i branitelji, što je označeno kao rizik za javne financije u godini koja je pred nama, ali i u narednim godinama. Kako saznajemo iz izvora bliskih vladajućima, ta prognoza zabrinula je i samog premijera Andreja Plenkovića koji je ”do jučer” slijepo vjerovao svojem ministru Tomi Medvedu. Sada premijera brine tko će sve to platiti i kako cijelu priču stopirati, jer ono što je ministar Medved osmislio ruku na srce, i nisu mali troškovi.

Prognoze iz Ministarstva branitelja kazuju kako će izdaci za iduću godinu iznositi nešto više od 280 milijuna kuna, ali i da s godinama ne bi trebali značajnije rasti. S druge strane, izvori iz Ministarstva kažu kako to baš i nije točno. Trenutno se za braniteljske mirovine iz proračuna odvaja oko 4,5 milijardi kuna, i još milijarda iz proračuna Ministarstva branitelja. Medved je navodno Plenkoviću predstavio računicu prema kojoj bi se po postojećem zakonu za branitelj izdvajalo 7,5 milijardi kuna, dok bi se po njegovom zakonu za braniteljsku populaciju odvajalo 8,3 milijarde kuna. No, iz ministarstva rada kažu kako ta računica baš i nije točna te da nije usklađena s njima. K tome, sada se u Vladi vodi velika akcija smirivanja ministra Medveda, za kojega neki izvori bliski vladajućima tvrde da je pod utjecajem braniteljskih udruga.

Branitelji će prema novom zakonu i danas moći ostvariti status hrvatskog vojnog invalida, što prema postojećem zakonu nije bilo moguće. Oni koji odlaze u starosnu mirovinu sa statusom branitelja trebali bi dobivati veće mirovine, ako im do sada status nije priznat. Prava ostvaruju i pripadnici HVO-a, bez jasnih procjena koliko bi mogle stajati njihove mirovine. Premda HDZ ne želi ići mimo branitelja, svjesni su cijene koju za to trebaju izdvojiti pa se konačni prijedlog zakona mijenjao u posljednji tren, i to prema naputcima ministra Pavića i samog Plenkovića. Stoga ja ubačen još jedan amandman koji se odnosi na one koji će pokušati ostvariti status ratnih vojnih invalida tek sada. Naime, umjesto podnošenja zahtjeva Zavodu za vještačenje, svi oni koji smatraju da spadaju u ovu skupinu, morat će u ovlaštenoj instituciji obaviti vještačenje koje će dokazati vezu između rata i trenutnog stanja, a te će ustanove odrediti ministarstvo rada, zdravstva i branitelja.

Iako se Medved grčevito borio protiv toga, čini se kako nije imao prevelikog utjecaja. Ujedno, pravilnikom će se propisati kako bi izgledalo to vještačenje, a propisat će se ustanovljenje veza između rata i bolesti u tri stupnja. U prvom će se kroz nekoliko dana raditi osnovna dijagnostička obrana te test i retest. Granični slučajevi idu u drugi stupanj što podrazumijeva četiri tjedna boravka u dnevnoj bolnici, s ostalim braniteljima, gdje će biti provođenje dodatne pretrage, a zatim slijedi i mjesec dana stacionara s dodatnim analizama i pregledima, a tek oni koji to prođu moći će utvrditi stupanj invaliditeta. I prava pripadnika HVO-a mogla bi biti odgođena pred kraj sljedeće godine za još jednu godinu.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.