Miranda Cikotic/PIXSELL

Plenković i Krstičević u Splitu: ‘Hvala vam, pokazali ste kako se bori i voli domovinu’ (FOTO)

Autor: Dnevno.hr

Sjećanje na dan kada su hrvatski branitelji u odlučujućem protuudaru razbili pomorsku blokadu splitskoga akvatorija

Svečanim programom na splitskom području u utorak je obilježena 25. obljetnica obrane grada Splita i razbijanja pomorske blokade na Jadranu, kojem su prisustvovali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HRM-a kontradmiral Predrag Stipanović, ministri Vlade RH, predstavnici gradskih i županijskih vlasti te ostali visoki vojni i civilni uzvanici.

Tom prigodom otkrivano je spomen obilježje poginulim nestalim i umrlim braniteljima te civilima poginulim u Domovinskom ratu pod nazivom „SPOMEN I ŽELJA“ na gradskoj plaži Kašjuni. Svečanosti otkrivanja nazočili su i pripadnici 1. Obalne topničke bitnice Kašjuni koji su na tom mjestu prije 25 godina sudjelovali u obrani grada.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u svojem je obraćanju ispred spomen obilježja rekao kako četvrt stoljeća nakon obrane Splita i deblokade danas „stojimo ovdje u slobodnoj, demokratskoj i razvijenoj Hrvatskoj“. „To je jedino bilo moguće zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja, zahvaljujući ljudima poput vas koji su obranili Hrvatsku, od Vukovara do Konavala, Splita, Like, Karlovca, Zapadne Slavonije i svih dijelova Hrvatske“, zaključio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u svom je govoru izrazio ponos što je prije 25 godina zajedničkim snagama obranjen Split. „Ponosni smo što smo prije 25 godina obranili naš Split i što smo svojim djelovanjem deblokirali pomorske putove. Ponosni smo što je ova pobjeda pripadnika HRM-a nad agresorima učvrstila vjeru u naše sposobnosti, u odlučnost našeg čovjeka da svojim znanjem i svojim domoljubljem ostvari potpunu pobjedu“, rekao je ministar Krstičević i zahvalio pripadnicima Obalne topničke bitnice Kašjuni kao i „svima koji su svojim primjerom pokazali kako se bori, voli i kako se žrtvuje za voljenu domovinu.“

Načelnik GS OSRH-a general zbora Mirko Šundov istaknuo je vrijednost spomena na važne događaje iz Domovinskog rata.“Ovaj spomen na slavne dane naše prošlosti vrijedna je poruka za buduće naraštaje da ga, s jednakim žarom i ljubavlju s kojom je 1. topnička bitnica Kašjuni obranila Split, i oni nastave razvijati i čuvati, s nadom i vjerom u bolje sutra“, poručio je general Šundov.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja čestitao je 25. obljetnicu deblokade kojom je omogućeno da se „naša domovina može dalje braniti i obraniti, kao i da naši otoci koji su bili ugroženi mogu egzistirati.“ Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar zahvalio je pripadnicima 1. OTB u svoje ime i ime građana Splita jer „da nije bilo vas mi danas ne bismo stajali ovdje“. Zoran Čulić, predsjednik Udruge branitelja 1. OTB Kašjuni Split i  Milivoj Butigan, ratni zapovjednik 1. OTB Kašjuni Split u svojim su se obraćanjima prisjetili kako je to izgledalo prije 25 godina te poručili kako samo ime spomen obilježja „Spomen i želja“ prizivaju sjećanje na te dane i one kojih više nema, ali i želju svih građana da se tako nešto više ne ponovi i da svi dalje žive u miru.

Program obilježavanja počeo je u jutarnjim satima paljenjem svijeća u spomen sobi u Zapovjedništvu HRM-a za sve poginule pripadnike HRM-a te za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu. Na groblju Lovrinac položeni su vijenci za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a brod HRM-a isplovio je iz ratne luke Lora kako bi se položili vijenci i u more ispred gradske luke Split. U crkvi Svetog Frane održana je Sveta misa, a orkestar HRM-a održao je koncert na splitskoj rivi. Građani tijekom popodnevnih sati imaju prilike obići brodove Hrvatske ratne mornarice na zapadnoj obali Splita. U vili Dalmacija postavljena je izložba ratnih fotografija i projekcija ratnih snimaka.

Tim povodom danas će se, s početkom u 18 sati, u Domu HV-a u Splitu održati i svečana akademija uz prigodna obraćanja i glazbeni program.

Time se svečano obilježava dan kada su, prije točno 25 godina, hrvatski branitelji pod vodstvom tadašnjega zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Svete Letice u odlučujućem protuudaru razbili pomorsku blokadu splitskoga akvatorija.

Autor: Dnevno.hr