Matija Habljak/PIXSELL

Plenković i Božinović uhićuju branitelje, prijava Srbina samo je izgovor!

Autor: Marin Vlahović

Osoba koja je po nacionalnosti Srbin, vjerojatno je uistinu podnijela takvu prijavu, ali policija je ta koja odlučuje o utemeljenosti prekršajne ili kaznene prijave

Mediji su prije nekoliko dana izvijestili kako je HOS-ovce u Kninu tijekom proslave „Oluje“ prijavio Srbin, a neki su objavili i informaciju da se baš radi i o državljaninu Srbije. Ima li osoba dvojno državljanstvo, ili  je još u postupku definiranja statusa, široj javnosti nije poznato ali to i nije najbitnije za ovaj slučaj. Podsjetimo, policija je dakle reagirala na prijavu građana, ili očevica koji je prijavio grupu HOS-ovaca za uznemiravanje javnog reda i mira. Doduše, nije ih prijavio za kršenje ovog zakona već je policiji izjavio kako su prijavljeni vikali „za dom spremni“ zbog čega je on osjetio strah i ugroženost. Navodna ugroženost Srba od Hrvata, jedan je od glavnih temelja velikosrpske politike. Svake godine Srpsko narodno vijeće objavljuje bilten koji nabraja sve pojedinačne slučajeve iskazivanja mržnje ili netrpeljivosti prema Srbima. Uglavnom se analiziraju novinski članci, pa i komentari na društvenim mrežama. Sve što je izgovoreno ili zapisano se tretira kao ozbiljan dokaz.

Ali ova priča je tanka. Realno, Srbi su zaštićeniji u našem društvu od Hrvata, a i proporcionalno brojnosti, zastupljeniji u politici, te na istaknutim funkcijama u javnim i privatnim tvrtkama. Dapače, uživaju zaštitu mnogobrojnih civilnih udruga koje ne pokazuju nikakav interes istraživati zločine nad Hrvatima, ali i obrnutu diskriminaciju, koja je sve češći slučaj i prilikom zapošljavanja, pogotovo ako se sazna kako je dotični Hrvat svjetonazorski blizak domoljubnoj Hrvatskoj. Takav dobiva etiketu ekstrema, ako ne i ustaše, te ga se samim time praktički izbacuje iz profesije kojom se bavi. Umjetnici, slikari, pisci pa i novinari, koji nisu pokleknuli i pristali na tezu o „građanskom ratu“ te prihvatili politiku „tko nas bre zavadi“, se ne smatraju podobnima da budu dio kulturne ili umjetničke nazovi elite. Nepisanim dekretom izbačeni su iz šire javne rasprave o važnim društvenim temama. Glasnije pojedince se izdvaja i medijski progoni, vrijeđa. O njima se objavljuju poluistine i potpune laži kako bi javnost o njima stvorila iskrivljenu pojednostavljenu sliku. Dobar primjer za to je Željka Markić, žena koja je zaradila najviše negativnog publiciteta i to od strane političkih i društvenih krugova kojima je nekada i sama pripadala. I dok su konvertiti s domoljublja na jugonostalgiju uvijek dobrodošli, onima koji krenu u djelomično suprotnom smjeru, poput recimo Ive Banca, ili Zdravka Tomca, takve prijelazi se ne praštaju.

Ipak, sve to nema previše veze sa Srbima. Zanimljivo kako je u javnost olako puštena informacija da je Srbin prijavio Marka Skeju i suborce radi uzvikivanja pozdrava „za dom spremni.“ Osoba koja je po nacionalnosti Srbin, vjerojatno je uistinu podnijela takvu prijavu, ali policija je ta koja odlučuje o utemeljenosti prekršajne ili kaznene prijave. Susjedi jedni druge stalno prijavljuju za galamu, ali ako policajci ustanove kako nije bilo kršenja javnog reda i mira, nitko ne završi na prekršajnom sudu. Dakle radi se o podmukloj taktici, kakva i priliči briselsko-udbaškoj ekipi što je premazana svim mastima. Uhićenje branitelja u Kninu i prijava protiv Marka Perkovića Thompsona izazvali su veliko nezadovoljstvo kod većine Hrvata, pogotovo hrvatskih branitelja. Negativni je to publicitet za Plenkovića i zato mu je potreban krivac. I to je naravno Srbin, koji kao običan građanin ili čak strani državljanin nema nikakve ovlasti da odlučuje o tome koga bi trebalo privesti. Ne, anonimni Srbin ne može biti kriv za uhićenje HOS-ovaca. Krivi su Plenković i ministar unutarnjih poslova Božinović, i to treba jasno reći. Oni su ti koji hapse branitelje koji na dan proslave „Oluje“ uzviknu „za dom spremni.“ Ne smijemo se zavaravati. Ne borimo se protiv druge nacije, već protiv komunističke ideologije koja je i dalje živa, samo što više nema hrabrosti i ovlasti na isti način postupati, pa se onda skriva iza civilnog društva i manjinskih prava. U ovoj situaciji, Srbin im je dobro poslužio. Da ih nema, ovi „naši“ bi ih valjda izmislili…

Autor: Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.