Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Plenković: Došlo je vrijeme za suočavanje s prošlošću

Autor: I.G.

Ističe kako i otvaranje arhiva može biti doprinos tome jer bi na taj način svoj doprinos mogli dati i znanstvenici i istraživači.

Predsjednik Vlade u Dnevniku HTV-a u četvrtak navečer kazao je kako je svojom nazočnošću na pokopu žrtava jugoslavenskog komunističkog režima 1945. godine danas u Mariboru, eshumiranih iz stratišta Huda jama, htio poručiti da je došlo vrijeme za suočavanje s prošlošću. To je premijer i danas ranije rekao na sjednici Vlade.

“Mi smo u situaciji da se mnoge informacije, koje javnosti nisu bile poznate do 1989-90. godine, otkrivaju 70 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata. U Sloveniji je jako puno stratišta, mjesta koja su indentificirana, gdje su nebrojene žrtve nakon 45-te. To su zločini komunističkog režima i mi se kao društvo moramo suočiti sa zločinima svih totalitarnih sustava. Tome želimo pristupiti sustavno, institucionalno i pravno, s jednom distancom pomoći u utvrđivanju istine, jer bez istine nema prave pomirbe u društvu”, kazao je premijer Plenković.

Premijer Plenković u večerašnjem intervjuu HTV-u podsjetio je da je u Europskom parlamentu bio potpredsjednik skupine koja se bavila pomirbom europske povijesti. Ističe kako i otvaranje arhiva može biti doprinos tome jer bi na taj način svoj doprinos mogli dati i znanstvenici i istraživači.

Porezna reforma

Premijer je za HTV komentirao i poreznu reformu. Rekao je kako je njezin temeljni cilj rasteretiti poduzetnike te građanima omogućiti viši dohodak, a snižavanje poreza na dobit za male poduzetnike s 20 na 12 posto moglo biti točka koja će privući ulaganja.

Plenković je kazao i kako je zadovoljan dosadašnjom suradnjom s Mostom.

“Mislim da smo stvorili povjerenje. Mislim da smo našu suradnju postavili na zdrave temelje. Sve ono što smo dogovorili smo zajedno ispunili”, naglasio je predsjednik Vlade.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.