Zeljko Lukunic/PIXSELL

Plenković: Do kraja godine uprava za otoke

Autor: Dnevno.hr/HRT

U sklopu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uskoro ćemo imati unutarnji preustroj i osnovati Upravu za otoke

Na svečanoj dodjeli oznaka Hrvatski otočni proizvod sinoć u Malom Lošinju premijer Andrej Plenković najavio je da će se do kraja godine u Ministarstvu regionalnog razvoja osnovati uprava za otoke.

Otoci su, rekao je, iznimno važni za turizam, ali ponajprije za ljude koji ondje žive. Stoga smatra kako je zadaća svake vlade da ih nastoji bolje povezati, pomoći gospodarstvo, poduzetništvo, poljoprivredu i ribarstvo.

U sklopu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uskoro ćemo imati unutarnji preustroj i osnovati Upravu za otoke, a sljedeća će godina biti posvećena izradi strategije novog zakona o otocima jer, kao što i sami znate, aktualni zakon i propisi datiraju od prije 20-ak godina. Vrijeme je da se ažuriraju, da uvažimo sav kvalitetan doprinos i sugestije koje i vi dajete i svi drugi dionici procesa istraživanja kvalitetnijeg zakonodavnog okvira, rekao je Plenković na svečanosti u hotelu Aurora.

Otoci su, dodao je, iznimno važni ne samo za turizam nego prije svega za naše ljude koji žive na njima i zato je zadaća svake hrvatske Vlade da nastojimo učiniti otoke bolje povezanima, da pomognemo gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu i ribarstvo.

Hrvatski otočni proizvod, koji ove godine slavi desetu godišnjicu postojanja, oznaka je iznimne kvalitete i dodjeljuje se proizvodima koji su uspješno objedinili tradiciju, istraživački rad, inovaciju i natprosječnu kvalitetu, a pritom udovoljili i brojnim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Osim što ima značajnu turističku, tradicionalnu i gospodarsku vrijednost, namjera mu je da pozitivno utječe na razvoj hrvatskih otoka.

Autor: Dnevno.hr/HRT