Ivica Galovic/ PIXSELL
Ivica Galovic/ PIXSELL

Plenković: Predsjednik vlade mora imati stranački i izborni legitimitet

Autor: M.B.

''Uobičajeno je da najjača stranka koalicije dobiva mjesto premijera to je čvrsti stav HDZ-a .Tako idemo u izbore'', rekao je Plenković.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković  obratio se novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

”Razmotrili smo pripreme za izbore. Čuo sam sve što radi radna skupina kolegice Maletić i kolege Jelića te smo razmotrili aktualnu politčku situaciju”, kazao je Plenković i dodao kako je otvoren za suradnju sa svim strankama članicama Domoljubne koalicije.

”Jasno smo rekli da smo otvoreni za partnerstva s članovima Domoljubne koalicije, ili s drugim strankama koje nisu bile u koaliciji. Vodit ćemo se programskom podudarnosti i programskom sličnosti”, rekao je.

Plenković je naglasio kako je za njega priča s pozajmicama HDZ-a od privatnih tvrtki završena priča, ali je kazao kako će u njegovom mandatu financiranje HDZ-a biti transparentno.

”Što se mene tiče ja ću odgovarati za poslovanje stranke nakon 17. srpnja. Da bude u skladu sa zakonom, da se odluke donose transparentno i da postupamo odgovorno od koga i kako ćemo se financirati. Nakon odluka državne revizije koje su potvrdile da je financiranje bilo zakonito to je za mene završeno”.

Na pitanje bi li pristao da premijer u budućoj vladi bude nestranačka osoba i bi li mjesto premijera prepustio Boži Petrovu koji je sam kazao kako bi bio dobar kandidat, Plenković je odgovorio: ”Smatram da predsjednik vlade mora imati stranački i izborni legitimitet. Uobičajeno je da najjača stranka koalicije dobiva mjesto premijera to je čvrsti stav HDZ-a .Tako idemo u izbore”.

Održao se i sastanak izbornog stožera stranke na kojem se pojavio i v.d. predsjednika Milijan Brkić te kandidat za predsjednika stranke Andrej Plenković.

Brkić je za N1 komentirao i način na koji se HDZ financira. Naglasio je kako je sve ”čisto i transparentno”.

”Financiranje stranke će biti uobičajeno, kao i dosad”, kazao je Brkić.

Andrej Plenković  također je komentirao financiranje stranke:  ”Čini mi se da su sve pozajmice zakonite, a kako su se uzimale – to ćemo razgovarati u stranci”.

Autor: M.B.

ZADNJE VIJESTI