Patrik Macek/PIXSELL

Plenković brani proračun: ‘Kvalitetan je i racionalan, utjecat će na brojne aspekte života’

Autor: dnevno.hr

Na pitanjehoće li novim proračunom narasti i mirovine branitelja, kratko je odgovorio: 'To su pitanja koja su ostavljena za raspravu u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja'

Nakon što je predstavio proračun za iduću godinu u Saboru, premijer Andrej Plenković kazao  je kako je financijski plan za 2017. ‘trezven i racionalan’.

“Proračun je i kvalitetan i racionalan. Odražava kvalitetne trendove iz 2016., on ide za smanjenjem deficita iduće godine. Pokazali smo trezvenu i racionalnu politiku po svim resorima, a uvažavajući i ono što smo učinili s poreznom reformom, sagledavajući makroekonomske pokazatelje, očekujemo da ovaj proračun ispuni ciljeve iz programa Vlade – od demografske politike do signala prema hrvatskom gospodarstvu, poduzetnicima i obrtnicima. Njega treba gledati u paketu s poreznom reformom, koja je usvojena”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Prvi put je nakon pet godina povećan proračun za oružane snage, želimo investirati u živote i rad hrvatskih vojnika, časnika i dočasnika,kazao je i dodao da će proračun utjecati i na brojne aspekte života različitih skupina građana – od zaposlenika državnih službenika, preko umirovljenika, do poduzetnika i obrtnika.

“Kompenzacijske mjere, decentralizirana sredstva, proračun je koncentriran na ravnomjernu regionalni razvoj u cjelini”, nabrojio je pozitivne segmente proračuna za iduću godinu.

Upitan hoće li novim proračunom narasti i mirovine branitelja, kratko je odgovorio: “To su pitanja koja su ostavljena za raspravu u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, koji je upravo u izradi”.

Na pitanje novinara RTL-a Hrvoja Krešića kako to da rashodi proračuna rastu u godini za koju svi već godinama upozoravaju da će biti najteža zbog niza obveza koje dospijevaju na naplatu, premijer je kazao: “… nemojte raditi spin da je deficit veći nego što je bio ove godine, deficit je manji, radi se o trasferu sredstava iz EU proračuna u hrvatski proračun. Kolega Krešiću, odite vi na izbore pa pobijedite, pa onda planirajte proračun…”.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.