Patrik Macek/PIXSELL

Planinić iz ‘U ime obitelji’: Pravo na pobačaj nije ljudsko pravo!

Autor: dnevno.hr

Stajalište udruge U ime obitelji je da se od začetka štiti život.

Član Upravnog odbora udruge U ime obitelji Krešimir Planinić gostovao je u emisiji Novi dan na N1 gdje je argumentirao zbog čega treba preispitati ustavnost zakona koji je sad na snazi.

“Govorimo o zakonu iz 1978., a preispitati ga treba svakako jer postoji neusklađenost tog zakona s Ustavom koji je na snazi od 1991. Temelj je od članka 21 gdje se jasno govori da svako ljudsko biće ima pravo na život. jamči se zaštita života kao osnovnog ljudskog prava. Pa do toga da smo uglavili aspekt zadravstvene zaštite i zaštite djece i nemoćnih osoba. To su sve ustavne kategorije. A zakon iz 1978. se temeljio na komunističkom ustavu. Mi smo željeli podastrijeti znanstvene činjenice da život počinje začećem”, kazao je i dodao da je apsolutno da život počinje začećem.

Stajalište udruge U ime obitelji je da se od začetka štiti život. “Osnovno pravo je pravo na život. Pravo na pobačaj nije ljudsko pravo. Nema istog pariteta. Ako od tuda krenemo onda moramo gledati koje su regulative moguće napraviti najbolje možemo da zaštitimo i majku. Imamo društvo i politiku koja osjeća društvo i pretvara to u pravo. Nadam se da će ova rasprava i ovi argumenti utjecati na daljenje promišljanje”, kazao je Planinić.

“Po meni je jasno da političari izbjegavaju odgovor. Ne možete govoriti: ‘Ja sam za zaštitu život ali…”. Ili ste za zaštitu ili niste. Znanstveni krugovi govore da ovaj zakon nije dobar iz više aspekata. Nema tu prava oca, psihološke pomoći ženama”, zaključio je Planinić.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.