Zeljko Lukunic/PIXSELL

PITANJE ZBOG KOJEG JOJ PRIJETE SMRĆU: Evo što su zamjerili novinarki Božić Šarić!

Autor: Hina

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju navodi da o ovom kao i o svakom dosadašnjem pojedinom slučaju obavještavaju hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda te traže hitno i učinkovito postupanje nadležnih hrvatskih institucija

 Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je najoštrije osudilo uvrede i prijetnju smrću upućenu novinarki Nataši Božić Šarić, koje je dobila putem društvenih mreža nakon televizijske emisije koju vodi nedjeljom, priopćeno je u ponedjeljak iz HND-a.

 Božić Šarić prijetnje je prijavila policiji, a HND od nadležnih tijela traži da hitno pronađu i kazne autora prijetnje, dodaje se.

“Kao što je sama izvijestila, o čemu su pisali i mediji, nakon emisije TNT na televiziji N1, u kojoj se razgovaralo o tjednim događajima kolegici Božić Šarić je stigla prijetnja – ‘tebi treba glavu odsjeć mamicu vam lopovsku’. Pretpostavka je da je razlog prijetnji razgovor o generalu Slobodanu Praljku te njeno pitanje treba li mu oduzeti odličja”, navode iz HND-a. Dodaju kako je riječ o “nastavku niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju prijetnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubojstva”.

 HND je u posljednjih nekoliko godina zabilježio 40 slučajeva prijetnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionirano ili su sudski procesi u tijeku. Riječ je uglavnom o slučajevima u kojima napadači nisu skrivali identitet. U svim ostalim slučajevima HND ni napadnuti novinari osobno ne dobivaju nikakve informacije o tijeku istraga pa čak niti jesu li u nekim slučajevima istrage uopće pokrenute, kažu iz HND-a.

 Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju navodi da o ovom kao i o svakom dosadašnjem pojedinom slučaju obavještavaju hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda te traže hitno i učinkovito postupanje nadležnih hrvatskih institucija.

 Iz HND-a smatraju kako “ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare riješe”. Štoviše, dodaje se u priopćenju, “dio političara svojim postupcima dodatno vrijeđa novinare i odobrava napade na novinare što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara”.

 




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.