Patrik Macek/PIXSELL

Petrov rekao što misli o tome da se kandidira za predsjednika RH!

Autor: T. P.

"Naravno da uopće ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika Hrvatske. Prepoznali ste kako obnašam odgovornu funkciju kojoj ću se u potpunosti posvetiti", rekao je Petrov.

Predsjednik Hrvatskog sabora i prvi čovjek Mosta Božo Petrov u razgovoru za bosanskohercegovački portal vijesti.ba opovrgnuo je nagađanja o tome da se namjerava kandidirati za predsjednika RH. Vezano uz suradnju s premijerom Andrejom Plenkovićem izjavio je da se temelji na međusobnom povjerenju, a naglasio je i da Hrvatska nipošto neće nametati bilo kakva rješenja za probleme koji postoje u Bosni i Hercegovini.

Petrov je u razgovoru istaknuo da mu je temeljna zadaća rad u Saboru te da o predsjedničkoj kandidaturi uopće ne razmišlja.

“Naravno da uopće ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika Hrvatske. Prepoznali ste kako obnašam odgovornu funkciju kojoj ću se u potpunosti posvetiti. Moj cilj je vratiti povjerenje građana u Hrvatski sabor, uvesti jednu novu razinu političke komunikacije i razviti svijest o tome da su zastupnici tu kako bi radili za boljitak građana. Nadam se kako ćemo nakon četiri godine svjedočiti upravo takvoj situaciji u Hrvatskoj”, naglasio je Petrov.

Što se tiče njegova odnosa s Andrejom Plenkovićem, Petrov na prvo mjesta stavlja povjerenje.

“Plenković i ja izgradili smo međusobno povjerenje, pregovori su bili iznimno konstruktivni, našli smo kompromisna rješenja za sva ključna pitanja. U tome smislu postavljeni su kvalitetni temelji za transparentnu suradnju. Naša očekivanja su konkretna – očekujemo redovito izglasavanje novih zakona i redovitost zastupnika na sjednicama. Svoja jamstva smo javno prezentirali i očekujemo njihovo skorašnje izglasavanje i provođenje”, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Što se tiče odabira Nine Obuljen za ministricu kulture, Petrov je istaknuo da za Most tu nema ničega spornog te da je to odluka premijera.

Petrov je izjavio i da će u odnosima s državama u okruženju sadašnja vladajuća koalicija u Hrvatskoj ustrajati na jačanju dobrosusjedskih odnosa uz rješavanje otvorenih pitanja.




“U interesu i Hrvatske i Srbije jest rješavanje te situacije. Zakon o univerzalnoj jurisdikciji jest sporan i nastavit ćemo razgovore o tome”, dodao je Petrov te se osvrnuo i na odnos u BiH:

“Mislim da je tvrdnja o miješanju u unutarnje stvari BiH neutemeljena jer je Hrvatska supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obvezu zaštititi Hrvate u BiH koji se trenutno nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva naroda. Vjerujemo da je budućnost BiH u ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Naravno da se unutarnji problemi BiH trebaju rješavati unutar same države, a mi smo tu da damo potporu svakom rješenju za koje legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH utvrde da je dobro. Nismo došli kako bismo nametali rješenja, to nećemo i ne želimo raditi. Došli smo u Stolac da osudimo nasilje na način na koji ga drugi nisu osudili i da podržimo vladavinu zakona i demokratske procese”, zaključio je Petrov za vijesti.ba.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.