Patrik Macek/PIXSELL

Petrov: Pristavši na rezanje proračuna, HDZ je pristao na manji broj županija i općina

Autor: dnevno.hr

Petrov se osvrnuo na reforme lokalne i regionalne samouprave te kazao da je obavljena analiza, čeka se još jedan dio za županije.

Predsjednik je Hrvatskog sabora Božo petrov u subotu je u intervjuu za Večernji list otkrio da puno očekuje od suradnje s Plenkovićevim HDZ-om i kako vjeruje da bi ova Vlada mogla biti uspješna.

Petrov je kazao da će Vlada biti kontinuiteta ako se budu držali dogovorenog, a Most će ostati u Vladi dok se budu držali planova. “Budemo li se držali dogovorenog, sve može funkcionirati odlično”, kazao je.

Petrov je otkrio i kako su izgledali pregovori s HDZ-om:” Mi smo prvih 16,5 radnih sati potrošili na razgovore o sedam jamstava koje smo iznijeli prije izbora. Dok su mediji nagađali da radimo kadrovsku križaljku, mi smo stvarno razgovarali o načinu kako implementirati jamstva, argumentima i kontraargumentima. To je pokazatelj koliko je zapravo drukčiji pristup HDZ-a. Oni se nisu tek tako lako zaletjeli i obećavali, stvarno su bili studiozni, što nama odgovara. Želimo argumente, činjenice na stolu i na takav način želimo razgovarati dalje. Sudeći po tome, očekujem da će Vlada raditi dobro. To što sam izjavio da će Most izaći iz Vlade ako se svi ne budu držali dogovora izazvalo je popriličnu buru, ali to je potpuno normalno u svakom odnosu. Dok se poštuje dogovoreno, sve može funkcionirati odlično.”

Na pitanje bi li na mjestu ministra kulture radije vidio Hasanbegovića nego Ninu Obuljen, Plenković nije htio dati odgovor već je kazao da je to Plenkovićev izbor.

Petrov se osvrnuo na  reforme lokalne i regionalne samouprave te kazao da je obavljena  analiza, čeka se još jedan dio za županije. “Mi smo zbog rezultata analize među jamstva ubacili i ono ograničenje izdvajanja za plaće iz proračuna. To je osigurač da će se uistinu dogoditi prava i cjelovita reforma regionalne samouprave. Danas imate da ih 30% koristi iznad 20% potrošnje na plaće iz prihoda lokalne samouprave. Kada to svedete na 15% i povežete s izglasavanjem proračuna, oni koji to ne naprave idu na izbore. To će stupiti na snagu 1. siječnja 2018. Time smo dali razdoblje prilagodbe i pripreme i dali smo vrijeme u kojem se može usuglasiti reforma lokalne samouprave s partnerima. Nadamo se da ćemo usuglasiti cijeli paket. Ako se ne usuglasimo, onda ide ovo, a zbog toga će se automatski događati reforma jer se one općine koje troše više neće moći financirati”, rekao je predsjednik Sabora.

Na pitanje hoće li HDZ pristati na odluku koja će izazvati negodovanje njihovih ljudi na terenu, Petrov je kazao da su pristali tijekom pregovora čim su pristali na smanjenje izdvajanja. “Osim toga, zna se da moramo ići u reformu. Bilo bi idealno sve varijable staviti na stol, donijeti kvalitetnu i cjelovitu reformu, a da je ova odluka samo uvod”, istakno je.

Osvrno se i na najaktivnijeg saborskog zastupnika Ivana pernara i kazao da mu je drago da je aktivan. “Od njega ću uskoro tražiti strože pridržavanje Poslovnika i Ustava jer je prošlo dovoljno vremena da se mogao s njima upoznati. Nadam se da će ih se pridržavati i da mu Sabor neće koristiti kao pozornica, već će raditi za opće dobro. Dokle bude tako, podržavat ću njegovu aktivnost”, rekoaj e Petrov.




 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.