Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Petrov otkrio prve poteze za kojima će ići, a što će biti odgođeno!

Autor: dnevno.hr

"Željeli smo postići da državna revizija ima uvid u rad HNB-a, ono što imaju sve druge članice EU. To smo i uspjeli. Nema govora o promjeni monetarne politike. Bitno je da svi građani koji su porezni obveznici da znaju kako se troši njihov novac", rekao je Petrov.

Božo Petrov za N1 je komentirao što su to točno dogovorili u pregovorima s HDZ-om, kao i koji su sljedeći potezi koje namjeravaju poduzeti.

Petrov je ranije u petak izjavio da će Most HDZ-u dati 15 potpisa. Imaju 13 svojih zastupnika, 14. je Hrvoje Runtić koji je otišao iz Živog zida. Tko je taj 15?

“Što se tiče izjave kada smo je davali podrazumijevali smo na članove Kluba zastupnika Mosta. Razgovaramo s nekoliko saborskih zastupnika. Konačno će naš Klub imati minimalno 15 članova. Irelevantno je hoće li to u ponedjeljak biti 14, 15, 16. Nama je bitno da imamo 15 zastupnika da se mogu davati prijedlozi u saborsku proceduru”, kazao je Petrov.

Konstituirajuća sjednica Sabora je 14. listopada. Petrov je rekao da su se dogovorili oko 5 jamstava i da će ona ići u proceduru sljedećega petka. Dva jamstva doći će na red naknadno.

“U samim pregovorima smo se dogovorili da će biti mehanizam koji smo tražili i prije samih izbora.  Ima još tjedan dana gdje ćemo neke stvari “glancati”. Ići će sve osim isključivoggospodarskog pojasa i smanjenja HRT-ove pretplate. Dali smo mogućnost da se gospodarski pojas ne lomi preko koljena, nego da se napravi u dužem terminu. Ali pojas ide.

I HRT smo odgodili na neko vrijeme.

>>> PLENKOVIĆ: Kod predsjednice ću možda doći i sa više od 90 potpisa

Izmjene ovršnog zakona idu sad. Druga bitna stvar za demokratizaciju sustava je uvođenje tri preferencijalna glasa. Saborski zastupnici koji ne dolaze na posao će se kažnjavati. Ja bih volio da svi ljudi koji dobiju određen posao steknu uvid u to da ga poštuju i pogotovo odgovornost koju su im dali građani. Ako ne dolaze na glasovanje da imaju određenu kaznu. Mislim da je to napredak u odnosu na prije. Kaznena djela više se neće tolerirati onima koji će se natjecati na lokalnoj i državnoj razini”, rekao je Petrov.

U proceduru će ići i izmjena zakona o HNB-u.

“Željeli smo postići da državna revizija ima uvid u rad HNB-a, ono što imaju sve druge članice EU. To smo i uspjeli. Nema govora o promjeni monetarne politike. Bitno je da svi građani koji su porezni obveznici da znaju kako se troši njihov novac.”

Petrov nije htio otkriti tko će biti njihov potpredsjednik Vlade.

“Vidjet ćemo. Naći ćemo se s drugim zastupnicima Mosta i definirati to i sve druge potrebene stvari prije formiranja Vlade”, rekao je Petrov.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.