Ivo Cagalj/PIXSELL

Petrov: ‘Nije nam bio cilj dobiti izbore, već nam je uvijek bio cilj da pomognemo građanima’

Autor: M.M.

Božo Petrov je kazao da se Most pokušao suprotstaviti malignom duopolu SDP-a i HDZ-a i građanima kazao da imaju njihovu riječ da će mijenjati sustav.

Most je u Osijeku u utorakodržao prvu konferenciju za medije nakon što je i službeno započela predizborna kampanja.

Božo Petrov je kazao da se Most pokušao suprotstaviti malignom duopolu SDP-a i HDZ-a i građanima kazao da imaju njihovu riječ da će mijenjati sustav.

“Kažu da program ne dobiva izbore, ali nama nije bio cilj dobiti izbore, već nam je uvijek bio cilj da pomognemo građanima. Daj bože da dobijemo izbore”, kazao je i dodao da Most “neće plesati samo jedno ljeto”.

Mostov ekonomski strateg Marinko Škare u nastavku je predložio  rasterećenje rada i kapitala uz istu stopu PDV-a, koja bi se mijenjala tek nakon što se zabilježi rast BDP-a. “Temeljni izvori rasta moraju biti izvoz, tehnologija i ljudski resursi. Najvažnija grana je turizam, a to nije dobro, smatra Škare, jer zbog toga čitava ekonomija ima sezonski karakter. Do toga nije došlo slučajno. Kad se hrvatsko gospodarstvo stvaralo, kamate su bile iznimno visoke i bilo je nemoguće investirati u proizvodnju, odnosno ostvariti povrat investicije”, kazao je”.

“Ključ je refinancirati dugove građana i poduzetnika, čime će rasti osobna potrošnja, investicije i ulaganje u istraživanje”, kazao je. Time bi porastao izvoz, a ojačala bi i domaća proizvodnja, dok bi rastom agregatne potrošnje došlo do uvećanih prihoda u proračun od 4 milijarde kuna, čime bi se više ulagalo u znanost.

Nakon Škarea javnosti se obratio Dean Sinković koji se osvrnuo na monetarnu politiku i iznio očekivanja prema HNB-u.

Najavio je i restrukturiranje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i osnivanje Agencije za brobu protiv nezaposlenosti čime bi se izbjegao generički pristup prema svim nezaposlenima, kojima treba pristupati individualno.

Istaknuo je da se, što se porezne reforme tiče, zalažu za povećanje neoporezivog dijela dohotka, kao i na primanja poput regresa te redefiniranje poreznih razreda, kako bi oni koji zarađuju preko 100 tisuća kuna plaćali 50 posto dohotka. Zalažu se i za ukidanje parafiskalnih nameta te nastavak oporezivanja potrošnje.

Autor: M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.