Patrik Macek/PIXSELL

Petrov: ‘Plenković mi je rekao da hiperventiliram oko situacije u Agrokoru’

Autor: dnevno.hr

'Ono što se nažalost događa u ovom trenutku je da cijela Hrvatska zna da u Agrokoru d.d. nije bilo poreznog dubinskog nadzora od 2007. do danas, kazao je Petrov

šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković neće uspjeti skupiti većinu u Saboru za novu Vladu, poručio je šef MOST-a i predsjednik Sabora Božo Petrov koji ne kani podnijeti ostavku, a smatra da su izbori najpošteniji prema svim građanima Republike Hrvatske.

“Rekao sam da ću vrlo rado uvrstiti na dnevni red zahtjev za mojim razrješenjem u trenutku kada to uopće dođe kao točka i kao zahtjev. Mislim da i radi javnosti i radi svega onoga što se događalo, treba se znati tko je, što je radio i zbog čega je kriv za ovaj pad Vlade. Zato ćemo i staviti prethodno na raspravu zahtjev za opozivom ministra financija”, opetovao je Petrov u razgovoru za Novu TV.

Upitan je li moguće da već s nekim razgovara, možda sa šefom SDP-a Davorom Bernardićem, Petrov je odbacio tu mogućnost: “Ne, mi ćemo napraviti ono što je pošteno. Pošteno je prema svim građanima izaći na izbore. Ali nažalost, već jučer je gospodin Plenković najavio da ima novu saborsku većinu. On je srušio Vladu, razriješio tri ministra, najavio saborsku većinu. Ja očekujem da dokaže da ima tu saborsku većinu”.

“Nažalost, mi smo prema našem partneru bili uvijek korektni i apsolutno sve rekli. Ja sam Andreju Plenkoviću tjedan dana prije sjednice Vlade najavio kakav je stav MOST-a i očekivao da će oni to riješiti u svom dvorištu. Nakon toga u nekoliko navrata smo razgovarali, vidjeli se, čak se čuli sat vremena prije sjednice Vlade. Nažalost, naši partneri nisu tako igrali i ono što su napravili, onaj show koji su napravili na sjednici Vlade, nisu rekli MOST-u. Toliko o tome koliko su njihove namjere bile iskrene”, požalio se Petrov.

Što se tiče informacija koje je jutros u sabornici iznio Nikola Grmoja da u Agrokoru poreznog nadzora nije bilo od 2007. godine, Petrov je rekao da su s time izašli u javnost na temelju prijave koju su dobili od građana i dodao: “Došla je anonimno, ali mi pretpostavljamo iz kojeg je izvora došla. Mi smatramo da je došla iz samog Agrokora. Ono što se nažalost događa u ovom trenutku je da cijela Hrvatska zna da u Agrokoru d.d. nije bilo poreznog dubinskog nadzora od 2007. do danas”.

Na novinarsku opasku da bivši ministar financija Linić kaže da to nije točno, Petrov je odvratio: “Neka gospodin Plenković izađe s dokumentacijom i kaže da to nije točno. Danas se svi bave odakle nekome informacija. Nije bitno odakle je kome došla informacija, bitno je je li ono što se govori istina ili ne. Ne želim nečiju riječ. Jer su pokazali da se ne drže riječi.”

Informacije su, tvrdi, dobili prije tjedan dana i priopćili dva dana pred sjednicu Vlade te informacije i predsjedniku Vlade. “On je rekao da za to nije znao. Ali evo, budući da je tada saznao od mene, mogao je provjeriti. On je predsjednik Vlade, sve informacije može imati u roku od dva, maksimalno tri sata. Zašto nije provjerio?”, zapitao je Petrov.




Upitan zašto misli da Plenković to nije provjerio, Petrov je ustvrdio: “Iz razloga ako znate da u Agrokoru d.d. nije rađeno od 2007., onda od 2007., koliko se mogu sjetiti, su tri ministra iz HDZ-a. I gospodin Šuker i gospođa Dalić i gospodin Marić. Kad su istrage konačno krenule u Agrokoru, isti dan kad je iz Agrokora izašla informacija da su vrlo upitna izvješća koja su oni dobili na stol, da se mora provesti revizija, taj dan predsjednik Vlade smjenjuje dva ministra kojima su resori, koji su direktno povezani s Državnim odvjetništvom. Zbog čega? Zbog kontrole moguće štete, zbog mogućeg zataškavanja i stavljanja pod tepih”.

“Ja govorim da se njegovi potezi koje u ovom trenutku vuče, mogu protumačiti, po meni, na takav način. Ja ću vam reći da sam pokušavao u prvom mjesecu 15 do 20 dana upozoriti partnere na vrlo tešku situaciju u gospodarstvu što se tiče Agrokora”. “U tom su trenutku rekli da ja hiperventiliram, da to nema veze s vezom i da se ništa ružno i tako dramatično ne događa”, kazao je Petrov i na dodatno pitanje tko mu je to rekao kazao da su mu to rekli Plenković i drugi predstavnici HDZ-a u Vladi.

“Izbori su najpošteniji prema svim građanima Republike Hrvatske. Ako će građani nagraditi HDZ i Andreja Plenkovića radi toga što je srušio Vladu i što je izazvao političku krizu i nestabilnost, radi toga što je htio, po svim ovim potezima, jedino logično zaštititi sve ono što se danas otkriva ili bi se otkrilo o Agrokoru, onda OK, ja ću poštivati volju građana. Ali smatram da se građani po tom pitanju trebaju očitovati na izborima. I to je ono što je Vlaho Orepić rekao”, zaključio je Petrov.





 

Nakon što je doznao podatak da nema potporu u Saboru, Božo Petrov je u petak za RTL poručio da neće odstupiti, ali isto tako da neće u saborsku raspravu staviti odmah u utorak staviti točku o svom opozivu.Oon i ostali Mostovci sigurni su da je to samo manevar kako bi se izbjeglo da se o Marićevom opozivu uopće raspravlja.

“Kada sve te potpise dostave, još to nisu napravili, onda će se uvrstiti u dnevni red, onako kako sam to već najavio”, dodaje Petrov.

“Nećemo se igrati kao što se igrao Karamarko za vrijeme prošle vlade, one Tihomira Oreškovića. U trenu kada nisu htjeli dopustiti glasovanje o Karamarku, onda su išli rušiti vladu. Ići će sve po dnevnom redu, raspravit će se gospodin Marić i njegova uloga ministra, a onda možemo slobodno ići u točku o opozivu predsjednika Sabora”, poručio je Petrov.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.