Patrik Macek/PIXSELL

PETROV NAJAVIO: U srijedu ćemo imati novu Vladu s četiri Mostova ministra!

Autor: dnevno.hr

U intervjuu za RTL danas na pitanje kada očekuje izglasavanje nove Vlade rekao je:"Očekujem prekosutra". Petrov je potvrdio je da bi predsjednik HDZ-a i mandatar Andrej Plenković u tom slučaju kao novi hrvatski premijer 20. i 21. listopada išao u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća.

U ponedjeljak je šef Mosta Božo Petrov izjavio da očekuje da će Sabor u srijedu izglasati novu hrvatsku Vladu u kojoj će, najavio je, sjediti i trojica dosadašnjih Mostovih ministara Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Vlaho Orepić, te Ivan Kovačić kao potpredsjednik Vlade i ministar uprave.

U intervjuu za RTL danas na pitanje kada očekuje izglasavanje nove Vlade rekao je:”Očekujem prekosutra”. Petrov je potvrdio je da bi predsjednik HDZ-a i mandatar Andrej Plenković u tom slučaju kao novi hrvatski premijer 20. i 21. listopada išao u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća.

Petrov je, upitan koji su Mostovi kandidati za ministre, odgovorio kako je Slaven Dobrović kandidat za ministra zaštite okoliša i prirode kojemu se pridružuju energetika i vodno gospodarstvo, Ante Šprlje bit će ponovno novi ministar pravosuđa, a Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova, dok će Ivan Kovačić biti predložen Saboru kao  ministar uprave i potpredsjednik Vlade.

Osim toga, jutrošnji nedolazak Mostovih predlagatelja zakona na sjednicu saborskog Odbora za zakonodavstvo Petrov je opravdao tehničkom pogreškom, s obzirom da ih stručne službe nisu obavijestile o sjednici na kojoj su u ime predlagatelja trebali braniti Mostove zakonske prijedloge.

“Jedino je, individualno, poziv dobio gospodin Kovačić koji se pojavio. Drugi uopće nisu znali kada zasjeda odbor i to je jedini razlog zbog čega se to dogodilo. I saborska služba uputila je zbog toga priopćenje za javnost, tako da apsolutno svi znaju da je jednostavno došlo do tehničkog nesporazuma”, poručio je.

Za tu pogrešku nikoga nije htio okriviti. “Ne bih sada povlačio je li netko kriv, je li netko iz tehničke službe. Ne bih išao za tim da je netko to namjerno radio”, rekao je Petrov.

Odbacio je oporbene kritike na Mostov prijedlog kažnjavanja nerada zastupnika da bi oporbeni zastupnici nedemokratski bili prisiljeni na sjednicama činiti kvorum vladajućima i u situacijama kada ne podupiru zakon i o njemu ne žele raspravljati.

“To je, mislim, jedina mogućnost kako se oni mogu braniti, iako ne razumiju, a to će vidjeti u trenutku kada se bude raspravljalo o tom prijedlogu zakona, da zapravo oni mogu doći na posao, i ne moraju biti u sabornici, Točnije, oni mogu iskoristiti svoje demokratsko pravo pokušaja rušenja kvoruma, što im također neće poći za rukom, oni mogu izaći u tom trenutku iz sabornice. Dakle, neće to biti apsolutno nikakva vrsta diktature, oni će moći iskoristiti to pravo, ali će taj dan barem trebati doći na posao”, naglasio je.

Upitan namjerava li nakon provedenih dvije godine na mjestu predsjednika Sabora, kada tu dužnost preuzima predstavnik HDZ-a, vratiti se u Vladu ili ostati u Saboru, čelnik Mosta je odgovorio kako o tome u ovom trenutku uopće ne razmišlja.

“Vidjet ćemo, procijenit ću situaciju u tom trenutku. Ja kao ja u tome nisam bitan, bitno je što će biti dobro za Most”, poručio je Petrov.

U popodnevnim satima u središnjicu HDZ-a vratio se mandatar hrvatske Vlade Andrej Plenković koji je najavio kako za sutra poslijepodne planira sazvati sjednicu Predsjedništva HDZ-a, a potom u srijedu u Saboru tražiti povjerenje.

Na pitanje je li pri kraju s kadrovskom križaljkom Andrej Plenković je kazao da je, no nije želio otkriti koje su pozicije još ostale otvorene, piše Dnevnik.hr.

– Sutra ćemo vam kazati sve, dodao je.

Plenković je kazao i kako je u toku sa sadržajem, dnevnim redom i ključnim točkama sastanka Europskog vijeća koji će se održati 20. i 21. listopada u Bruxellesu, te kako je prošli tjedan bio tamo.

Najavio je i kako će na summit u Bruxelles ići kao premijer.

– U slučaju da se sve odvije prema planu – kazao je za Dnevnik Nove Tv.

Autor: dnevno.hr