Patrik Macek/PIXSELL

Petrov i kineska veleposlanica Ying: Dugogodišnje partnerske odnose potrebno je dodatno osnažiti

Autor: dnevno.hr

'Hrvatska je izgradila partnerske odnose s Kinom i prije nego je postala članicom EU-a', kazao je petrov.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u utorak  u nastupni posjet kinesku veleposlanicu u Hrvatskoj Deng Ying. Sugovornici  su dosadašnje odnose između Hrvatske i Kine ocijenili  prijateljskima i  partnerskima, a obostrano su izražena očekivanja u daljnje osnaživanje sveukupne suradnje ne samo na bilateralnoj razini nego i u okviru platforme Kina + 16.

“Hrvatska je izgradila partnerske odnose s Kinom i prije nego je postala članicom EU-a, a danas se suradnja odvija na nekoliko razina –  bilateralnoj, kroz suradnju EU-a s Kinom te na druge načine, poput suradnje u okviru platforme Kina + 16, rekao je predsjednik Sabora Petrov. Izrazio je očekivanja da će se na gospodarskom planu odnosi intenzivirati i konkretizirati, posebice kroz hrvatsku podršku inicijativama kineskih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj. – Razgovori kineskog i hrvatskog premijera u Rigi daju dodatni poticaj za suradnju u okviru inicijative Baltik-Jadransko i Crno more i to na područjima energetike, transporta i infrastrukture”, kazao je Petrov.

Veleposlanica Ying osvrnula se na dosadašnju vrlo dobru političku suradnju koja se odražava i kroz razmjenu posjeta na najvišoj razini, poput nedavnih posjeta predsjednice Republike Hrvatske Grabar Kitarović i  bivšeg predsjednika Sabora Leke Kini te posjeta potpredsjednika Nacionalnoga odbora kineske narodne političko-savjetodavne konferencije Zhang Dejianga Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora Petrov i veleposlanica Ying razgovarali su također o obilježavanju  dvadeset i pete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske sljedeće godine. Kineska veleposlanica je izrazila nadu da će i hrvatski parlament u suradnji sa Svekineskim narodnim kongresom pridonijeti obilježavanju ove važne obljetnice kroz organiziranje  kulturnih, gospodarskih i političkih događanja u obje zemlje, što je predsjednik Sabora Petrov i potvrdio.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima unapređenja turističke suradnje, prije svega uspostavom izravnih letova između Kine i Hrvatske.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.