Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Petorica ‘bakljaša’ u istražnom zatvoru zbog divljanja na stadionu!

Autor: dnevno.hr

Među pritvorenima u Splitu jedan je rođen 1991., jedan 1997., dvojica 1993., a osumnjičeni iz Šibenika 1988.

Suci istrage županijskih sudova u Splitu i Šibeniku prihvatili su prijedloge županijskih državnih odvjetništava i odredili istražni zatvor petorici hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda na nogometnom stadionu u  Saint-Etienneu za vrijeme nogometne utakmice između reprezentacija Češke i Hrvatske, priopćeno je u ponedjeljak navečer na službenim stranicamažupanijskih državnih odvjetništava.

U Splitu su u istražnom zatvoru završila četvorica, a jedan u Šibeniku.

Među pritvorenima u Splitu jedan je rođen 1991., jedan 1997., dvojica 1993., a osumnjičeni iz Šibenika 1988.

Priopćenje splitskog državnog odvjetništva prenosimo u cijelosti:

“Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 17. lipnja 2016. oko 18,00 sati na nogometnom stadionu Geoffroy Guichard u francuskom gradu Saint-Etienneu; tijekom utakmice 2. kola skupine “D” Europskog nogometnog prvenstva između reprezentacija Republike Češke i Republike Hrvatske; u 86. minuti (tad je došlo do privremenog prekida susreta zbog ubacivanja pirotehničkih sredstava u prostor travnjaka od za sada nepoznatih osoba), sudjelovali u izazivanju nereda i fizičkih napada na druge navijače.
Za vrijeme dok su ovlašteni zaposlenici zaštitarske-vatrogasne službe s prostora travnjaka uklanjali upaljena pirotehnička sredstva, kao i “topovski udar” koji je eksplodirao i uslijed čega je zaštitar-vatrogasac odbačen na travnjak, osnovano se sumnja da su osumnjičenici sa dijela gledališta na kojem su se uglavnom nalazile osobe s hrvatskim navijačkim obilježjima, zajedno s većom skupinom nepoznatih navijača započeli s izazivanjem nereda fizičkim napadom na druge navijače koji su bili na istoj tribini. Osumnjičenici su se gurali i udarali druge osobe po raznim dijelovima tijela te gestikulacijama poticali mnoštvo na nasilje i pozivali na daljnju tučnjavu, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja.

Ovo je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog da se  protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti da će ponoviti kazneno djelo (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage je prihvatio ovaj prijedlog i odredio istražni zatvor uz određivanje jamstva koje po uplati može zamijeniti istražni zavor kao i određivanje mjere opreza iz članka 98. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku odnosno zabrane posjećivanja nogometnih utakmica kako nogometnih klubova u Republici Hrvatskoj tako i nogometne reprezentacije, na način da će se za vrijeme odigravanja tih utakmica prijavljivati nadležnim policijskim postajama.
Protiv dijela rješenja kojim se istražni zatvor zamjenjuje jamstvom, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu će podnijeti žalbu.”

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI