PETIR ZA DNEVNO: Neću dopustiti Beljaku da sramoti HSS, radimo na njegovom isključenju jer nije dostojan svoje funkcije

Autor: Iva Međugorac

Marijana Petir u opsežnom razgovoru za Dnevno.hr otkrila je svoje planove, ali i stvarno stanje stvari u HSS-u.

Teško bi bilo u nekoliko riječi sažeti situaciju koja se zadnjih nekoliko dana odvija u HSS-u zahvaljujući uspaničenom šefu te stranke Kreši Beljaku, čovjeku kojemu se fotelja opasno zaljuljala pa ju je odlučio spašavati suludim potezima. Prije svega udaljio je i suspendirao stotinu članova stranke među kojima i Marijanu Petir, stoga što nisu aktivno sudjelovali u kampanji za parlamentarne izbore, nakon toga u priču se uključuje najpoznatija HSS-ovka najavljujući kandidaturu za predsjednicu. Ona koja je od ranije negodovala zbog HSS-ove suradnje sa SDP-om dobiva nakon toga još jedan gadan udarac jer Beljak koji je prethodno blatio sve što ima veze s ranijim koalicijskim partnerom HDZ-om odlučuje podržati vladu Andreja Plenkovića. Što se točno zbiva u stranci i koji su njezini daljnji planovi te na koji način će se raspetljati suluda situacija u razgovoru za naš portal otkriva upravo Marijana Petir. Kako kaže, ni ona sama više ne uspijeva pohvatati mišljenja Kreše Beljaka jer mijenja ih iz sata u sat.

– Ja se kandidiram za predsjednicu HSS-a jer smatram da stranci treba spas od Beljakove tiranije i zajedno sa čestitim i poštenim haesesovicma možemo vratiti stranku tamo gdje je uvijek bila, a to je srce hrvatskog naroda. Mi smo svu argumentaciju o isključivanju Beljaka pripremili, ona je vrlo opsežna, a uputili smo je prema nadležnim stranačkim tijelima, ali i prema nadležnim državnim tijelima. U kontaktu sam sa članovima naše stranke na terenu, ja imam podršku iz cijele Hrvatske i svi su zgroženi s Beljakovim ponašanjem, a ono nije dostojno predsjednika Hrvatske seljačke stranke. Vidljivo je da on mjenja izjave ne više iz dana u dan, već iz sata u sat. Najavio je tako da će dati potpise gospodinu Plenkoviću bez da sjedne s njime, razgovara i pokuša programe HSS-a ugraditi u program vlade što bi svaki razuman političar napravio. Dan iza toga rekao je da on u biti to nije tako mislio tako da ne znamo što će Beljak izgovoriti u dogledno vrijeme jer on sebe ne može slijediti, ne kontrolira situaciju u stranci, a sve što radi radi da bi sačuvao fotelju predsjednika HSS-a, smatra naša sugovornica.

Beljaka su HSS-ovci za predsjednika izabrali prije svega nekoliko mjeseci, a on je očigledno ubrzo pokazao pravo lice.

– Beljak je izabran u ožujku većinom glasova na izbornoj skupštini, a mi smo neposredno prije same kampanje primjetili da tu nešto ne štima. Tijekom kampanje kada smo čuli da koristi jezik ulica, vrijeđa neistomišljenike, koristi retoriku koja nikada nije bila svojstvena HSS-u, kada smo vidjeli objave o njegovoj prošlosti koje nam je zatajio jer da smo ih znali nikada ne bi bio predsjednik stranke, kada smo vidjeli kako napada civilni sektor, žene, vjernike, strane državnike osjećali smo se posramljeno. Sve nas je prevario, smatramo da treba otići. Ne treba nam takav predsjednik. On sada surađuje sa svojim protukandidatom Matićem, a ono što smo mi vidjeli tijekom te izborne skupine posebno kod donošenja odluke o koaliciji sa SDP-om je to da su u dogovoru i na istom putu te idu prema istom putu što nas je sve dodatno šokiralo. Posebno nas je šokirala izjava Mirele Holy koja je u javnosti potvrdila da su i Krešo Beljak i Matić se njoj nudili da budu na listi za Hrvatski sabor. Oni se brinu samo o svojoj dobrobiti i foteljama – poručila je Petir.

Dvojac Matić i Beljak još su prije nekoliko mjeseci u razgovoru za naš portal hvalili kolegicu Petir tvrdeći da se oni ne bi kandidirali za predsjednika te stranke da je ona kojim slučajem povukla taj potez. Petir pak kaže da njoj fotelja nije nikada bila bitna te se upravo stoga nije kandidirala za predsjednicu stranke prije nekoliko mjeseci.

-Sada se kandidiram jer ne mogu dozvoliti Kreši Beljaku i sličnima da unište stranku u kojoj sam ja od 1990-te godine, a oni su došli prekjučer. Beljak želi sve svoje neistomišljenike maknuti iz stranke, jer sam ja, kao i neki drugi kolege najavila da se želim kandidirati na izborima na skupštini koja po statutu mora biti održana u roku od šest mjeseci od parlamentarnih izbora jer smo nezadovoljni načinom na koji on vodi stranku, kako nam je uništio ugled i kako nas sramoti. On je nas nakon toga suspendirao, prijetio nam putem medija, a udaljio je i časne članove stranke delegate u izbornim skupštinama, dakle sve one koji bi mu mogli ugroziti predsjedničku karijeru. Njegovih prijetnji da će me izbaciti iz stranke ja se ne bojim, jer ja se bojim samo Boga- navela je europarlamentarka.

A da doista sa strankom misli ozbiljno svjedoče i razmišljanja i planovi za lokalne izbore koje već sada ima.




-Mi smo za lokalne izbore uvijek dozvoljavali općinskim, gradskim i županijskim organizacijama da same odlučuju o svojim programima i onome što je najbolje za njihovu sredinu te o načinu izlaska na izbore. Beljak to želi dokinuti, ali ja smatram da je u redu da se tim organizacijama ostavi ta mogućnost jer oni najbolje znaju što njima treba i na koji način sudjelovati na izborima. A u svakom slučaju HSS je demokršćanska, pučka stranka koja je uvijek bila uz hrvatski narod štiteći najranjivije skupine u našem društvu – one koji su branili i koji hrane Hrvatsku. HSS je s druge strane i moderna stranka jer naši članovi žive Mačekovu filozofiju, a on je često govorio da jedino seljak zna živjeti u skladu s čovjekom, Bogom i prirodom, jer jedino seljak zna da Bog oprašta svakome, čovjek po nekome, a prioda nikome. Prema tome, mi se moramo vratiti svojim korijenima, a ne ovome kud nas je Beljak doveo – zaključila je Petir.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.