Patrik Macek/PIXSELL

Petir u službenom posjetu Makedoniji, zemlji koju podržava na ‘europskom putu’

Autor: dnevno.hr

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir i potpredsjednik Sobranja Antonio Miloshoski posjetili su i Ohrid gdje su se susreli s radnicima i poslodavcima u turizmu.

Na poziv Ministarstva kulture Republike Makedonije hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjeluje na 4. Svjetskoj konferenciji o dijalogu među religijama i civilizacijama koja se od 3. do 5. studenoga održava u makedonskom gradu Bitoli.

Zastupnica Petir u Makedoniju je stigla u četvrtak, 3. studenoga te se odmah po dolasku u Skopju susrela s ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim s kojim je razgovarala o aktivnostima skupine “Prijatelji Makedonije u Europskom parlamentu” čija je predsjednica, a koju je ponovno pokrenula početkom ove godine kako bi dodatno podržala Makedoniju na njezinom europskom putu.

Istoga dana, po dolasku u Bitolu, zastupnica Petir susrela se i s predsjednikom Republike Makedonije Gjorgeom Ivanovom koji je prisustvovao otvorenju konferencije. Predsjednik Ivanov i zastupnica Petir pri svom prvom bilateralnom susretu razgovarali su o situaciji u Makedoniji, gospodarskom razvitku zemlje, upravljanju migrantskom krizom te makedonskom putu ka euroatlantskim organizacijama.

Petir je još jednom izrazila punu podršku europskom putu Makedonije, pozvala EU da Makedoniji hitno otvori pregovore, a da se bilateralno pitanje oko imena rješava tijekom pregovora.

Drugog dana svog boravka u Makedoniji, Petir se je susrela i s potpredsjednikom makedonskog parlamenta Antoniom Miloshoskim te zastupnicima iz Bitole – Ljiljanom Kuzmanoskom i Zoranom Ilioskim.

U njihovoj pratnji posjetila je poljoprivrednike u Kukurečanima te pritom pohvalila napore makedonske Vlade i dostignuća u povećanju proračuna za poljoprivredu što smatra izuzetno vrijednim kao dobru pripremu poljoprivrednika za konkurenciju koja ih očekuje na globalnom tržištu.

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir i potpredsjednik Sobranja Antonio Miloshoski posjetili su i Ohrid gdje su se susreli s radnicima i poslodavcima u turizmu.

Petir će se večeras susresti i s ministricom kulture Republike Makedonije Elizabetom Kančeska-Milevska pri čemu će razgovarati o kulturnoj promociji Makedonije u Bruxellesu.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.