Goran Stanzl/PIXSELL

Petir brani bivšeg kosovskog premijera Haradinaja: ‘Srbija si je uzela ulogu malog Haaga’

Autor: dnevno.hr

Petir je ponovila da Srbija neće moći nastaviti svoj europski put ukoliko ne promijeni sporni Zakon te je rekla da očekuje od Vlade Republike Hrvatske da je podrži u tom njenom zahtjevu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je danas Europskoj komisiji pisano zastupničko pitanje “hoće li Europska unija u okviru pregovora sa Srbijom kao zemljom kandidatkinjom za članstvo u EU zahtijevati stavljanje spornih članaka Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine van snage i poništavanje svih optužnica izdanih na temelju tog Zakona”.

Osvrnuvši se na slučaj bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja uhićenog u siječnju u Francuskoj na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdala Srbija zbog navodnih ratnih zločina na teritoriju Kosova koji se zasniva na Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, Petir je upozorila Komisiju kako si je Srbija uzela ulogu malog Haaga.

„Taj Zakon je pravni hibrid i u suprotnosti je s međunarodnim kaznenim i poredbenim pravom. Ta pravna konstrukcija neprihvatljiva je, ne samo za države bivše SFRJ i njihove građane, već i za pravnu sigurnost, prava i slobode građana EU“, napominje Petir te naglašava kako je na temelju navedenog Zakona pokrenut niz postupaka protiv državljana Hrvatske, kao i protiv državljana drugih država nastalih nakon raspada bivše SFRJ pa i protiv Ramusha Haradinaja koji se trenutno nalazi na uvjetnoj slobodi u Francuskoj te čeka odluku o izručenju koje zahtijevaju srbijanske vlasti. Ramush Haradinaj, ratni zapovjednik oslobodilačke vojske Kosova, već je na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu u dva navrata (2008. i 2012. godine) oslobođen svih optužbi, a Srbija to ne prihvaća, rekla je zastupnica Petir koja je ovaj problem adresirala i kroz amandmane na Izvješće o Srbiji koji su usvojeni. Petir je ponovila da Srbija neće moći nastaviti svoj europski put ukoliko ne promijeni sporni Zakon te je rekla da očekuje od Vlade Republike Hrvatske da je podrži u tom njenom zahtjevu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.