screenshot

STANKOVIĆ POBJESNIO NA MOLITELJE, PETIR SMIRENA: ‘Molitelji šire poruku ljubavi, a vi pozivate na linč’

Autor: T. P.

Veći dio emisije bio je posvećen pitanjima vezanim uz odnos Marijane Petir prema crkvi i vjeri u jeku čega je na trenutke u studiju bilo i burno.

Gošća emisije Nedjeljom u dva je europarlemantarka i suspendirana članica HSS-a Marijana Petir. Petir će govoriti o stanju u svojoj stranci, političkim aktualnostima te o aktivnostima u Europskom parlamentu.

Na samom početku emisije osvrnula se na suspenziju 107 članova HSS-a pod palicom Kreše Beljaka. Na pitanje Stankovića očekuje li da će se vratiti u HSS nakon njezinih izjava u kojima poteze Beljaka uspoređuje s Titom i Staljinom, Petir je rekla da misli da je bila i preblaga te da njegovi potezi doista podsjećaju na spomenute.

“Danas smo saznali da je Beljak počeo osobno obilaziti delegate na terenu gdje ih pita jeste li za mene ili ste protiv mene.”

Potezi koje Beljak vuče neprimjereni su za HSS, neprimjereno je širiti lažne optužbe. Sve saznajemo iz medija, s nama nitko nije razgovarao”, dodaje Petir. “Govorila sam o postupcima koje Beljak povlači, a koji podsjećaju na neke totalitarne sustave gdje se ljude slalo na Goli otok i slično, to sam željela reći”, rekla je Petir.

“U tijeku kampanje dvaput sam pozvana na skup HSS-a – jednom dok sam bila u Italiji da dođem u Ivanić Grad koji nije ni u mojoj županiji i drugi put kada sam izvještavala u Europskom parlamentu. Znali su kad su mi slali poziv da sam na sigurnoj udaljenosti da se ne mogu pojaviti”, kaže Petir o optužbama Beljaka da nije sudjelovala u predizbornoj kampanji.

Meni fotelja nije bitna, bitno mi je spasiti HSS. Beljak je stranku prilagodio svojim interesima. Kandidiram se jer mi je stalo do HSS-a, a ne do fotelje”, jasna je bila Petir. Na pitanje o tome što bi bilo s njezinim mjestom u EP-u u slučaju da ona postane predsjednica HSS-a rekla je da bi se o tome trebalo razgovarati te da postoji mogućnost da bi njezino mjesto pripalo nekoj drugoj stranci jer na to mjesto nema tko drugi doći iz HSS-a.

Na Stankovićevu izjavu o tome da je Beljak krao automobile, Petir je dodala da to nažalost nije sve, no nije željela dodati detalje iz mračne prošlosti koje još zna o Beljaku.




“Ono što nam je bilo rečeno jest da je napravio neku glupost u mladosti i da se zbog toga kaje. Ja doista vjerujem da se ljudi mogu promijeniti, popraviti. No, nismo znali da je bilo riječi da je bilo o nizu provala u automobile, da to nije bilo u mladosti, 28 godina nije baš rana mladost, Napoleon je s 24 postao general! Zašto nadzorni odbor nije detaljnije ušao u cijeli predmet o Beljaku, ja to ne znam. Od same Holy koja je rekla da joj se Beljak nudio da prijeđe u ORaH svega par mjeseci nakon što je došao na čelo HSS-a, to su nevjerojatne stvari”, kaže Petir koja za takve stvari, kaže, ne može naći opravdanje.

Formiranje vlade

“Žalosti me što je Beljak još jednom prevario birače s potpisima za HDZ. “Plenković ga je molio da ga pričeka da postane službeno kandidat, kako bi otpočeli razgovore o strateškoj suradnji. Gospodin Beljak je to odbio s jednim čudnim obrazloženjem i objavio da ide u koaliciju sa SDP-om. Preko noći je prekršio ponudu Plenkovića za suradnju i potpisao za koaliciju s SDP-om. Neprihvatljivo je onda da iz jedne tako prelazi iz jedne pa u drugu koaliciju. Ja sad zaista ne znam je li HSS vlast ili oporba“, kaže Petir uz kritički osvrt na Beljakovu političku prevrtljivost.




“Potpora koju je Plenković dobio ipak pokazuje da je u politici prepoznat taj neki novi jezik promjena”, smatra Petir.

“Svima nam je jasno da nam treba stabilna vlada. Ne smijemo si priuštiti još tri godine propuštenih prilika kao što su bile prošle tri.

Vjera

Vjera je meni bitan oslonac životu. Iz tog proizlaze i neka moja uvjerenja. Tuđa uvjerenja nisu ni manje ni više vrijedna od mojih. Ja to uopće ne ističem nego me pitaju”, kaže Petir. Stanković je spomenuo da to često ističe, na što Petir kaže da to ne stavlja u prvi plan, ali joj je vjera bitna i pomaže joj u radu, oslonac joj je u životu.

“To je posebno bitno u teškim situacijama”, dodaje Petir.

Na pitanje zašto joj je draži brat Hrvat nego ostala braća, Petir kaže da ne razumije zašto misli da se zauzima samo za prava Hrvata. “Neki dan sam pomagala Irankama koje su došle kod mene, ja se ne zauzimam samo za Hrvate”, dodaje.

 “Ne srljajte kao guske za Krešom Beljakom”

Smjer u kojem je Beljak krenuo nije u skladu ni sa zakonom ni s Ustavom ni sa strankom, članstvo sada mora reagirati“, kaže Petir.

“Ne kritiziram Crkvu ni druge segmente društva. Crkva je dio civilnog društva i ima pravo izreći svoje mišljenje“, komentirala je Petir Stankovićevo i komentatorovo pitanje da je Stjepan Radić kritizirao Crkvu, a ona to ne čini te da se Crkva ne bi trebala tako miješati u politiku.

Kako to da Crkva ima svoju domovinu na zemlji, a to tako ne bi trebalo biti prema Bibliji, kaže Stanković, dodaje da to pita jer je Crkvi u Hrvatskoj na prvom mjestu domovina i nacija.

“Crkva ima pravo izreći svoj stav o društvenim prilikama za narod kojem pripada”, kaže Petir te dodaje: “Naravno da se očekuje od pastira da kažu poruku za narod o kojem brinu. Oni upućuju poruke koje su u duhu Evanđelja”, kaže Petir.

 Pitanje pobačaja

Molitelji nikog ne dočekuju, oni pred ogradom bolnice mole. Oni ne presreću nikoga“, kaže Petir, no Stanković ustraje na negativnom stavu prema moliteljima koji su proteklog tjedna moliti protiv pobačaja ispred hrvatskih bolnica.

“Kome smeta molitva? Molitveno bdijenje nije prosvjed”, pokušavala je doći do riječi Petir.

“Ja ne želim da me netko dočekuje kad idem u bolnicu. Molitelji maltretiraju žene koje imaju svoje probleme, neka mole doma”, kaže Stanković koji misli da se takvo što može zabraniti ako smo pravna država. Petir je rekla da bi to bilo kršenje demokratskog prava.

Molitelji šire poruku ljubavi, a vi pozivate na linč“, dodaje Petir: “Neprihvatljivo je da se napada na nekoga tko stoji pred bolnicom i moli. Njihovi plodovi se vide. Sto žena je odgovoreno od pobačaja od strane udruge Betlehem. Pružili su im utočište, žene su zadržale dijete, to je veliko svjedočanstvo“, ističe Petir i naglašava da se to radi u tisućama gradova u svijetu, no Stanković je ustrajao na tezi da se moliti treba doma te da bolnica nije mjesto gdje se treba dolaziti i moliti.

Rad za Mesića

Stankovića je zanimao i dio karijere koji je Petir provela u PR-u Stjepana Mesića.

“Za Mesića sam radila projektno. Nisam pokrivala sva područja, to su radili iskusniji ljudi. To mi je bio prvi takav posao u karijeri, bila sam zaposlenica u agenciji za odnose s javnošću koja je radila u njegovoj kampanji. O Mesiću ne mislim ništa pozitivno, on je mnoga svoja stajališta promijenio puno puta.”, zaključila je Petir. “Radila sam profesionalno svoj posao, to je drugačije od neke vrste podrške na koju vi mislite”, rekla je Petir.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.