Dino Stanin/PIXSELL

PETIR I HASANBEGOVIĆ USPJELI: Mali ribolov u RH postao zaštićen kao tradicijsko kulturno dobro!

Autor: T. P.

U prilogu se nalazi dopis eurozastupnice Marijane Petir tadašnjem ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću i odgovor njegova pomoćnika Davora Trupkovića.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila je zadovoljstvo što je, kao rezultat inicijative koju je još u veljači ove godine uputila tadašnjem ministru kulture Republike Hrvatske Zlatku Hasanbegoviću, da se mali ribolov proglasi nematerijalnim kulturnim dobrom, ta odluka jučer formalno i usvojena.

“Ova me vijest neizmjerno obradovala zbog tolikih obitelji kojima upravo mali ribolov donosi hranu na obiteljski stol. Uz to, ovime čuvamo stoljetnu tradiciju i nematerijalnu kulturnu baštinu našeg naroda”, kazala je Petir.

Podsjetimo, Petir je 24. veljače 2016. godine uputila ministru Hasanbegoviću inicijativu popraćenu argumentacijom za zaštitu malog ribolova kao tradicijskog kulturnog dobra smatrajući da bi to moglo biti adekvatno rješenje za zaštitu malog ribolova koji je u Jadranu ukinut nakon što je završilo odobreno prijelazno razdoblje predviđeno Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Dana 17. ožujka Petir je zaprimila obavijest iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske od strane pomoćnika ministra Davora Trupkovića da je njezina inicijativa zaštite malog ribolova u Hrvatskoj kao tradicijskog kulturnog dobra upućena ministru Hasanbegoviću stavljena u proceduru, a jučer je konačno i usvojena.

Desk

Desk

Autor: T. P.