Peta haaška kolona: Najavljujemo promociju i donosimo najzanimljivije dijelove knjige Zdravka Tomca

Autor: Z.S.

'Peta haaška kolona nastojala je svim sredstvima laž pretvarati u istinu, a istinu u laž te je stalno proizvodila lažne mitove o podjeli Bosne i Hercegovine između Tuđmana i Miloševića o prodaji i izdaji Vukovara, o monstruoznim zločinima koje su Hrvati učinili u agresiji na BiH i o planiranome i provedenom etničkom čišćenju Srba.', piše Zdravko Tomac u svojoj novoj knjizi.

Danas (četvrtak) u 19 sati u zagrebačkoj Dvorani 'Vijenac', Kaptol 29a, održat će se promocija nove knjige Zdravka Tomca: Peta Haaška kolona i njezine žrtve.
Autoru će se na promociji pridružiti admiral Davorin Domazet Lošo, novinar i publicist Tihomir Dujmović i general Marko Lukić.

U svojoj novoj knjizi Zdravko Tomac sustavno prikazuje djelovanje pete haaške kolone u Hrvatskoj navodeći tko su glavni akteri pete haaške kolone u državnom vrhu, nevladinim udrugama, medijima i intelektualnim elitama. Tomac objašnjava zašto je napisao ovu knjigu te u uvodu piše:

'Peta haaška protuhrvatska kolona cijelo vrijeme je sustavno djelovala kako bi natjerala hrvatski narod da prihvati krivotvorene i lažne optužbe, dakle radila je na stvaranju kritične mase koja bi omogućila da se u Hrvatskoj prihvati krivnja Hrvatske koje nema, da bi se amnestirala Srbija. Peta haška kolona zagovarala je i provodila detuđmanizaciju Hrvatske, širila lažne mitove i krivotvorila istinu o Domovinskome ratu i djelovanju državnoga i vojnoga vodstva Hrvatske na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Peta haaška kolona posebno je sramnu ulogu odigrala u stvaranju optužnica u Haaškom sudu, podršci krivotvorinama pa i sudjelovanju i pomaganju podizanja tih optužnica šaljući iz Hrvatske lažne podatke i optužujući gore vlastitu domovinu nego što je to učinilo Tužiteljstvo Haaškoga suda. Nema niti jedne jedine rečenice u haaškim optužnicama protiv Tuđmana, Gotovine, Markača, Praljka i drugih u stvari, protiv cijeloga državnoga i vojnoga vodstva Hrvatske i vojnoga vodstva Hrvata u Bosni i Hercegovini koje nisu bezbroj puta izrečene i ponavljane u Hrvatskoj od političara, intelektualaca, novinara i nevladinih udruga. Sve te različite strukture, pojedince i grupe međusobno različite po mnogo čemu na različitim dužnostima i položajima, nazivam petom protuhrvatskom haaškom kolonom.'

Tomac u knjizi opisuje ključne ljude pete haaške kolone i njihovo protuhrvatsko djelovanje. Tomac tvrdi kako peta kolona djeluje i nakon oslobađanja generala Gotovine i Markača.

Donosimo još nekoliko zanimljivih dijelova iz knjige.

KADA JE NASTALA PETA HAAŠKA KOLONA?

(…) Nakon smrti Tuđmana i dolaska na vlast šesteročlane koalicije na čelu s SDP-om i izborom Stjepana Mesića za predsjednika Hrvatske, radikalno se mijenja hrvatska politika u odnosu na Haaški sud. Na prijedlog sadašnjeg predsjednika Hrvatske, Ive Josipovića – tadašnjega zastupnika SDP-a, donosi se nova rezolucija 14. 4. 2000. godine koja prihvaća nadležnost Haaškoga suda i nad vojnoredarstvenom akcijom Oluja čime se stvaraju pravne mogućnosti da Haaški sud kriminalizira cijelu osloboditeljsku akciju Oluja i cijelo državno i vojno vodstvo Hrvatske što je i učinjeno u svim optužnicama protiv Hrvata iz Hrvatske i Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Od 2000. godine počinje novo razdoblje u kojemu hrvatska politika, Mesić, Vlada i Sabor ne samo da prihvaćaju pravo Tužiteljstva da sudi hrvatskoj državi, Domovinskome ratu, političkom i vojnom vodstvu Hrvatske, nego i cijelom hrvatskom narodu. U tom razdoblju hrvatska službena politika stavlja na raspolaganje Tužiteljstvu i sve informacije koje su državna tajna. Istodobno, počinje iznutra kriminalizacija Franje Tuđmana i njegove politike te se brojnim krivotvorinama i lažima pomaže Tužiteljstvu Haaškoga suda.
U stvari, u Hrvatskoj se stvara peta protuhrvatska haaška kolona koja je proteza politike Tužiteljstva Haaškoga suda. Na čelu te protuhrvatske politike nalaze se Stjepan Mesić, ali i drugi brojni državni dužnosnici i vodstva stranaka. Posebno se ističe Vesna Pusić. I nakon promjene vlasti, dolaska Ive Sanadera i HDZ-a, ali i nakon dolaska na vlast Kukuriku koalicije, nastavlja se pokornička politika. (…)




Oslobađajućom presudom skinuta je stigma s Hrvatske pa i cijeloga hrvatskoga naroda. Zbog toga je ta oslobađajuća presuda dočekana s velikom radošću i olakšanjem jer je hrvatski narod lisice na rukama generala Gotovine i Markača doživljavao kao lisice na vlastitim rukama. Takav zaokret i konačna pobjeda pravde dočekana je na nož u Tužiteljstvu Haaškoga suda, u Srbiji, Rusiji i nekim dugogodišnjim prijateljima i pomagačima velikosrpske politike poput švedskog ministra Carla Bildta. Pokrenuta je velika medijska protuhrvatska kampanja ne samo u Srbiji, nego i u Rusiji i kod nekih drugih prijatelja velikosrpske politike. Čak se je pokušalo i na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda osporiti oslobađajuću presudu, a zatraženo je i zasjedanje Glavne skupštine UN-a. Jednostavno, velikosrpska politika i njezini pomagači i podupiratelji bili su već uvjereni da su pobijedili te su se spremale nove akcije protiv Hrvatske. Zbog toga je oslobađajuća presuda dovela do velikoga šoka, ali i pokretanja niza političkih i drugih akcija kako bi se poništili ili osporili efekti oslobađajuće presude ne samo generala Gotovine i Markača, nego i državnoga i vojnoga vodstva Hrvatske. Dakle, oslobađajućom presudom potvrđena je državnost hrvatske države i odbačene su sve optužbe da je Hrvatska utemeljena na zločinu i stvorena zločinačkim pothvatom te je potvrđena ispravnost hrvatske politike u odnosima s Haagom koju je vodio dr. Franjo Tuđman, a poražena je, ili bi barem trebala biti poražena, politika koju su vodili Račanova koalicija, predsjednici Mesić i Josipović, Sanaderova Vlada i Kukuriku koalicija.'

STVARANJE LAŽNIH MITOVA

Peta haaška kolona nastojala je svim sredstvima laž pretvarati u istinu, a istinu u laž te je stalno proizvodila lažne mitove o podjeli Bosne i Hercegovine između Tuđmana i Miloševića o prodaji i izdaji Vukovara, o monstruoznim zločinima koje su Hrvati učinili u agresiji na BiH i o planiranome i provedenom etničkom čišćenju Srba. Dakle, Oluja je stalno prikazivana od pete haške kolone kao udruženi zločinački pothvat a državno i vojno vodstvo Hrvatske kao zločinačka udruga. Stalno se je tražila odgovornost cijeloga državnog i vojnog vodstva, a optužnice protiv hrvatskih generala i optužnica protiv državnog i vojnog vodstva na čelu s Tuđmanom i u slučaju Gotovine i Markača i u slučaju Praljka i ostalih bili su glavni argumenti pete haaške kolone u optuživanju Hrvatske, a ustvari u podršci velikosrpske politike i jugoslavenske opcije. Stotine i stotine članaka, knjiga, informacija i dezinformacija imalo je za cilj proizvodnju pristanka hrvatskoga naroda da je Oluja „etničko čišćenje“ i „zločin stoljeća“, odnosno da se zbog toga „ne smije suditi samo hrvatskim generalima nego i cijelome državnom i vojnom vodstvu jer je Gotovina samo jedna karika u lancu zločinačkog pothvata protiv srpskog naroda te se svi sudionici u udruženom zločinu moraju privesti pravdi i zasluženo kazniti a predsjednika Tuđmana treba iskopati iz mirogojske grobnice i prebaciti na groblje u Scheveningenu“ (Denis Kuljiš).




BORBA NIJE ZAVRŠENA

I nakon oslobađajućih presuda generalima Gotovini i Markaču, predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, Oluji; nakon skidanja tamne mrlje s Domovinskoga rata na žalost mnogo toga u Hrvatskoj je ostalo i dalje nepromijenjeno. Peta haaška kolona ostala je na nogama, a moćne snage u inozemstvu, velikosrpska i ruska politika, Tužiteljstvo Haaškoga suda i mnogi drugi i dalje vrlo sustavno napadaju Domovinski rat, hrvatsko državno i vojno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Vrši se veliki pritisak iznutra i izvana da se drastičnim presudama generalu Slobodanu Praljku i ostalima, a onda i Tuđmanu i hrvatskom državnom i vojnom vodstvu povijesni kotač vrati unatrag, da se na neki način relativizira oslobađajuća presuda našim generalima. Dakle, i dalje je hrvatski narod suočen s agresijom, vanjskom i unutarnjom, koja i dalje nameće brojne krivotvorine, traži nova suđenja braniteljima. U toj agresiji ne sudjeluje samo peta haaška kolona nego i jedan dio političkih elita hrvatskog naroda.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.