Patrik Macek/PIXSELL

Pernar u misiji spašavanja Hrvatske: Može li Živi zid poraziti dvije najjače stranke u RH?

Autor: Marin Vlahović

Dok predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković pokušava politički preživjeti, neke države u svijetu povlače poteze koji bi se mogli protumačiti i kao priprema za neko buduće vrijeme u kojem na hrvatskoj političkoj sceni HDZ i SDP više neće biti jedini pa možda ni najvažniji i najveći igrači.

Službeni gost Iranske Vlade

Na poziv Vlade Irana, tamo je otputovao Ivan Pernar koji prisustvuje Summitu na kojem je glavna tema status Jeruzalema, koji je nedavno proglašen glavnim gradom Izraela i u kojem je otvorena američko veleposlanstvo što je dovelo do masovnih demonstracija Palestinaca, na koje se Izraelci odgovorili pokoljem brojnih civila. Pernar ovaj poziv nije dobio temeljem popularnosti na društvenom mrežama već najavom velikih promjena u hrvatskoj vanjskoj politici. Naravno, pod uvjetom da Živi Zid osvoji izbore, što se više ne čini kao nemoguć scenarij. Uostalom, hrvatski birači podložni su raznim manipulacijama i kada mediji sljedeći puta objave rezultate anketa, mnogi bi se mogli iznenaditi.

Afera ”vruća pošta” neće uništiti, ali će zasigurno oslabiti HDZ u kojem istaknuti članovi već razmišljaju i razgovaraju o novom predsjedniku. Pod vodstvom Bernardića, SDP se kreće prema budućnosti sličnoj današnjem HNS-u, znači preuzima profil stranke koja ima veći broj aktivnih članova nego glasova na izborima. Usprkos Bernardićevim žučljivim izjavama, SDP vjerojatno čeka sudbina jednog od HDZ-ovih satelita, potencijalnog partnera na kojeg mogu računati u teškim situacijama. Logično, kao i uvijek, ta suradnja ima svoju cijenu. Spajajući nespojivo, poput recimo Glavaša i Pupovca, Plenkovićev HDZ će uistinu natjerati građane da glasaju za Živi Zid, ako zbog ničega drugog, onda iz čistog revolta.

Važna figura u strateškim planovima svjetskih sila

Veliki narodi, kojima nekoliko godina ništa ne znači i koji planiraju strategiju za dulje vremensko razdoblje, ozbiljno računaju s Ivanom Pernarom i Živim Zidom, i to ne samo zbog utjecaja u Hrvatskoj već i na čitavom prostoru bivše Jugoslavije. Ideja je da se sve države, koje su proizašle iz te umjetne tvorevine, proglase neuspjelim političkim i gospodarskim projektima. Pritom, Rusija, Kina i Iran, računaju na više političkih figura i stranaka ali Pernar im je svakako, barem zasad, najozbiljniji saveznik.

Pernar je svoje dojmove podijelio s čitateljima portala Logično.




„..Ljudi su izrazito srdačni i pozitivni, plaće su im manje, ali su i cijene neusporedive. Litra benzina je 70 lipa, otprilike toliko košta i kruh. Iranska industrija je i puno naprednija od naše, oni su jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu i gotovo sva vozila koja vidite na njihovim ulicama su domaće proizvodnje. Isto je i s hranom i ostalom robom široke potrošnje. Grad u kojem boravim zove se Mashhad i drugi je po veličini iza Teherana. Ima otprilike 3 milijuna stanovnika i jako je lijepo uređen, po ulicama su drvoredi i pazi se na hortikulturu. Sve je živo i s bezbroj trgovina. Postoje i ulice u kojima se nalaze samo trgovine s kompjuterima ili mobitelima. Imaju i velike trgovačke centre koji izgledaju jednako moderno kao i u Zagrebu, puno se gradi i to velikih i suvremenih zgrada, a pogotovo hotela jer je u Mashhadu i šijitsko svetište pa ima puno i vjerskog turizma.“

 Kakve novinare voli Ivan Pernar

Pohvalio se i nastupom na državnoj televiziji. Ono što posebno zabrinjava je njegova fasciniranost iranskim medijima. Svakom prosječnom poznavatelju svjetskih prilika je poznato da u Iranu nema slobode govora i da prevladavaju režimski mediji, a svaki neposluh novinara se najstrože kažnjava. Ali Pernaru se takvi mediji sviđaju.




Što se tiče medija, doživio sam prvi put u životu da je novinare mainstream medija uistinu zanimala moja poruka, da ju nisu pokušali izvrtati ili vaditi moje rečenice iz konteksta, napadati me na osobnoj razini i slično.

U par dana koliko sam bio tamo doslovce su me salijetali njihovi novinari i svaki od njih je htio izjavu baš za njihov medij, imao sam nastup čak i uživo 10-ak minuta na njihovoj državnoj televiziji.

Takav odnos od strane medija je nebo i zemlja u odnosu na ono što imamo u Hrvatskoj ili bolje rečeno – što je ostalo od novinarstva”, izjavio je Pernar za portal Logično.

Podsjetimo, radi se o državi u kojoj se smrtna kazna može odrediti i za sljedeća kaznena djela ili „grijehe“: psovanje proroka, seks muškaraca koji nije musliman s muslimankom, pomaganje grupama koje su orijentirane protiv vlade, parove u homoseksualnim vezama, seks osobe u braku s osobom koja nije u braku…“

Iz svih dosadašnjih izjava, sasvim je jasno da Ivan Pernar prezire demokraciju i grozi se slobode medija, a nisu mu mila ni ljudska prava. S druge strane HDZ i SDP nisu zaslužili više niti jedan pišljivi glas na izborima. Kako je krenulo, Pernar nas možda spasi od vladavine dviju partija.

Pitanje je samo: tko će nas spasiti od Pernara?

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.