Nikola Cutuk/PIXSELL

PATRIJARH IRINEJ: Jasenovački novomučenici su heroji i sveci cijeloga pravoslavlja!

Autor: dnevno.hr

Carigradski patrijarh Bartolomej I. rekao je da su drevni srbijanski pravoslavci i jasenovački novomučenici heroji i sveci cijeloga pravoslavlja

U subotu je srbijanski patrijarh Irinej nazočio pravoslavnoj liturgiji, koja je počela isticanjem 700 tisuća srpskih žrtava u logoru Jasenovac. Osim njega, tamo su bili i mnogi episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske. Carigradski patrijarh Bartolomej I. rekao je da su drevni srbijanski pravoslavci i jasenovački novomučenici heroji i sveci cijeloga pravoslavlja.

 “Budite pod krošnjom srpskih mučenika, tog drveta blagoslovljenih Srba”, rekao je carigradski patrijarh i pozvao pravoslavne Srbe da idu putem svojih otaca, junaka i svetaca.

Rekao je kako će se samo tako zadobiti vijenac slave što ga nosi nebrojeno mnoštvo jasenovačkih žrtava nacističkoga totalitarizma iz Drugog svjetskog rata.

Naglasio je kako je u Jasenovcu stradalo na stotine tisuća njegove pravoslavne braće te istaknuo kako im danas odaje posebnu počast na mjestu gdje se došao napojiti njihova mučeničkoga mirisa.

Bartolomej je pozvao vjernike da nikad ne zaboravljaju svojih mučenika, koji ne mogu biti povod za osvetu nego za mir.

Slavonski episkop Jovan u svom pozdravnom govoru istaknuo je kako je ne samo Jasenovac, nego i svako selo oko Jasenovca, i svaka šuma, puna žrtava srpskih mučenika.

Pravoslavnoj liturgiji, koja je počela isticanjem 700 tisuća srpskih žrtava u logoru Jasenovac, nazočio je srbijanski patrijarh Irinej, mnogi episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, među kojima i episkop Amfilohije te zagrebački Porfirije.

Liturgiji su nazočili i politički predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

Episkopi na čelu s carigradskim Bartolomejem i srbijanskim Irinejem nakon liturgije u jasenovačkoj pravoslavnoj crkvi otišli su na posvećenje pravoslavnoga hrama u Pakrac.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.