Patrik Macek/PIXSELL

Panenić: ‘Vijećnike treba plaćati po dolasku na sjednicu, a ne mjesečnim paušalom’

Autor: dnevno.hr

 „Da nema ovog prijedloga zakona mene biste nazvali populistom, pa se nadam da i svog ministra Kuščevića ne smatrate populistom", rekao je Panenić

Na jučerašnjoj sjednici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima, nezavisni županijski vijećnici zatražili su da se smanje naknade vijećnicima, tako da budu plaćeni sukladno prisutnosti na sjednicama, a ne da dobivaju mjesečni paušal.

Taj prijedlog su iznijeli još u srpnju. Naime, mjesečni paušal vijećnici primaju bez obzira je li u tom mjesecu održana sjednica skupštine, pa je HDZ-ova većina u županijskoj skupštini taj prijedlog odbila.

No, županijski vijećnik Tomislav Panenić i saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista, upozorio ih je da ne poštuju vlastitog ministra Lovru Kuščevića koji je sredinom rujna u javnu raspravu poslao prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Upravo je u tom Zakonu jedna od bitnih promjena odredba da član predstavničkog tijela može biti plaćen isključivo po sjednici na kojoj je prisutan.Tomislav Panenić je vijećnike HDZ-a upozorio da time prave cirkus, te da će za koji mjesec sami u proceduru slati gotovo identičan prijedlog.

 „Da nema ovog prijedloga zakona mene biste nazvali populistom, pa se nadam da i svog ministra Kuščevića ne smatrate populistom”, rekao je Panenić. 

Prijedlogom izmjena predlagalo se i smanjenje naknade za predsjednika skupštine koja je među najvećima u Hrvatskoj i iznosi 8.200 kuna, sto je u nesrazmjeru s većinom plaća koje zaposlenici primaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je prosječna plaća u 2016. bila 3.783 kune. Jedino je u Dubrovacko-Neretvanskoj županiji tolika plaća vijecnicima. 

“Za te novce mogli bi imati stalno zaposlenog predsjednika skupštine, a ne volontera”, komentirao je Tomislav Panenić, navodi Most u svom priopćenju. 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.