Patrik Macek/PIXSELL

PANENIĆ: Institucije su morale pokrenuti postupke pod pritiskom

Autor: Hina

Napomenuo je da su neodgovorena ostala pitanja koja je Most postavio - što je s odgovornošću HNB-a, Hanfe, Porezne uprave i drugih

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić ustvrdio je u ponedjeljak kako su u aferi vezanoj uz Agrokor institucije pod pritiskom morale pokrenuti postupke te je dodao da se u Mostu zauzimaju za nastavak rada istražnog povjerenstva jer vjeruju da će se po njegovim zaključcima brzo utvrditi čija je odgovornost.

“Da smo čekali, da nije bilo Mosta i prijave, ovaj trenutak se skoro ne bi dogodio, a ti bi ljudi unazađivali kako sustav Agrokora tako i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo”, rekao je Panenić novinarima ispred Sabora.

Indikativno je, dodao je, da se sada, nakon što je Božo Petrov jučer iznio sve detalje, brzo potežu potezi.

“Uklanjaju se ljudi i stvara magla”, rekao je.

Napomenuo je da su neodgovorena ostala pitanja koja je Most postavio – što je s odgovornošću HNB-a, Hanfe, Porezne uprave i drugih.

“Želi se staviti pod tepih pod nazivnikom da ne može istražno povjerenstvo funkcionirati paralelno s Državnim odvjetništvom”, rekao je.

I jedna i druga istraga, vjeruje Panenić, mogu dati kvalitetne rezultate.




Na pitanje o izjavi premijera Andreja Plenkovića kako bi u trenutku kad se pokrene istraga povjerenstvo trebalo prestati raditi odgovorio je da ga se više ne ispituje o birokratima.

“Nemojte me više o birokratima ispitivati… mi tražimo ovdje odgovor… godinama se priča o Agrokoru i neplaćanju, a sada kad imamo situaciju da se to riješi, sad će naći sto razloga netko tko će reći: ‘Ne može!’ To je administracija, a administracija želi sve staviti pod tepih. Bit ćemo svi pod nekim briselskim sindromom”, rekao je.

Todorić se najbolje može braniti u Hrvatskoj




Za Ivicu Todorića, ocijenio je, bilo bi najbolje da dođe u Hrvatsku jer se tako “najbolje može braniti”.

“Brojne strukture u političkom životu jedva čekaju da on ostane tamo gdje je pa da prebace odgovornost isključivo na jednu ili par osoba”, rekao je Panenić.

Panenić je komentirao i poziciju ministra financija koji je nekoć radio u sustavu Agrokora Zdravka Marića.

“Trebamo razgovarati o premijeru, da li on želi da se situacija rješava ili da to ostane trajno zapečaćeno”, rekao je. Podsjetio je na tvrdnje čelnika Mosta Bože Petrova kako Plenković nije bio ni malo sretan da se uopće pokreće istraga, kazneno prijavi Todorića… “Tako isto nije sretan ni da se govori o Mariću”, poručio je.

Na pitanje o tome treba li sada pokrenuti opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić ili samog premijera, Panenić je odgovorio kako je trenutačno najbolje moguće ponuđeno rješenje – istražno povjerenstvo.

“Imamo istražno povjerenstvo, nemojmo politizirati, dajmo ljude koji trebaju doći, institucije, da odgovaraju na pitanja istražnog povjerenstva. Po zaključcima povjerenstva brzo će se utvrditi čija je odgovornost”, poručio je.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.