Sanjin Strukic/PIXSELL

Panenić apelirao na DORH: Istražite tko je ‘mutio’ u energetici

Autor: dnevno.hr

Govoreći o najavljenom poskupljenju struje s 1. siječnjem 2017. kazao je kako svaki potrošač u Hrvatskoj po potrošenom kilovatu plaća 3,5 lipa na ime obnovljivih izvora energije - ona je trenutno na razini milijardu kuna, ali ulaskom novih projekata ona će se morati povećati.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić gostovao je u Studiju 4 na HRT-u gdje je komentirao  izrazito teška problema u energetici – toplinarstvo i obnovljivi izvori energije.
Govoreći o mijenjanjima uvjeta poslovanja u “zelenoj energiji” u Hrvatskoj Panenić je naveo dva datuma – 6. listopad 2015. kad je povlaštena cijena tarifnog sustava spuštena i ostavljen je prostor da se do 31. prosinca ugovori posao za vjetroelektrane po posebnim cijenama. Tada je ministar gospodarstva bio Ivan Vrdoljak. Po Paneniću bitniji je još jedan datum – 17. rujan 2015. Tada je na zadnjoj sjednici Milanovićeve Vlade donesena odluka da preko 300 megavata novih vjetroelektrana uđe u sustav. “U energetici se potrošnja mjeri u kilovatima i kubicima, a kad se sve zbroji u novcu – radi se o milijardama. Pogodovalo se, oštećeni su građani i potrošači, a vrijeme i istrage će pokazati tko su sve sudionici”, naglasio je. Dodao je kako ugovori neće moći prekinuti, jer su doneseni u skladu sa zakonima i odlukama Vlade. Pritom je apelirao na glavnog državnog odvjetnika Cvitana i DORH da istraži pogodovanje na koje upozoravaju mnogi investitori. U tome imaju punu potporu Ministarstva gospodarstva

Govoreći o najavljenom poskupljenju struje s 1. siječnjem 2017. kazao je kako svaki potrošač u Hrvatskoj po potrošenom kilovatu plaća 3,5 lipa na ime obnovljivih izvora energije – ona je trenutno na razini milijardu kuna, ali ulaskom novih projekata ona će se morati povećati. Trebamo naći druge modalitete da to povećanje koje je zatražio HROTE ne bude udarac na standard građana. To je stvar i pregovora o sastavljanju buduće Vlade”, kazao je Panenić. Puno se država našlo u situaciji da ne mogu plaćati naknadu za obnovljive izvore energije (Grčka, Italija, Španjolska i Češka), a nitko nije informirao hrvatske potrošače kako će se to odraziti na njih, dodao je te upitao: Zašto je onda u nacionalnom planu došlo do povećanja megavata proizvedenih obnovljivim izvorima energije.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.