Borna Filic/PIXSELL

Pametno: ‘Urbanistički planovi trebaju služiti isključivo građanima’

Autor: dnevno.hr

Stranka Pametno reagirala je na najavu megalomanske gradnje tik uz zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i prometno - prostorne probleme koji će tek uslijediti

Najavljena gradnja stambeno-poslovnog bloka na maksimalno devet nadzemnih i nekoliko podzemnih etaža, neposredno uz Muzej suvremene umjetnosti, izazvala je reakciju stranke Pametno. Navode kako ovakav pristup ugrožava javni interes građana te narušava vizualni identiteg tog dijela grada, kao i muzeja. Stoga izražavaju snažnu podršku najavljenom prosvjedu “5 do 12”, kojeg organiziraju građani Središća, u subotu, 19. studenog u 11:55 sati.

– Novi Zagreb, osobito njegov urbaniji dio, u vrijeme stvaranja bio je arhitektonski i sociološki fenomen. Planiranje gradnje dovoljno udaljene od glavnih prometnica, velike zelene površine, igrališta i prostori za djecu, mlade i odrasle, škole, vrtići, knjižnice, trgovine… dokaz su da se nekad itekako razmišljalo o budućnosti i planiralo. Tada visoko postavljna letvica danas se spustila na samo dno. Najvažniji gradski dokument – GUP mijenja se kako bi se pogodovalo “povlaštenim investitorima”. Kriteriji planiranja gradnje pali su na najniže grane. Zadnjih dvadesetak godina gradi se neplanski i nekvalitetno – kaže Mladen Delić, predsjednik ogranka Pametno Novi Zagreb i dodaje – Zgroženi smo brojem trgovačkih centara, posebno kad, npr. u Sloboštini, na mjestu predviđenom za vrtić, kojeg građani čekaju dvadeset godina, nikne novi trgovački centar.

Pametno podržava slobodu poduzetništva, ali istovremeno inzistiramo na poštivanju zakona i sudjelovanju građana u kreiranju sadržaja u njihovom okolišu, temeljem njihovih stvarnih potreba, s ciljem podizanja kvalitete življenja. Zato podržavamo ovaj prosvjed građana Središća – zaključuju u stranci Pametno i dodaju kako je i njihova stranka izrasla iz građanske inicijative. Borili su se i izborili za gradnju osnovne škole u kotaru od 7.000 stanovnika, prve škole koja se u Splitu gradi nakon više od 20 godina.

Autor: dnevno.hr