Sanjin Strukic/PIXSELL

Padne li Zmajlović, padaju Hajdaš Dončić i Jakovina, ali i brat bivšega premijera Milanovića!

Autor: Igor Horvast / 7Dnevno / 11. ožujka 2016.

Uhićenje bivšega ministra zaštite okoliša, o kojem se sve više govori, bio bi veliki uteg u Milanovićevoj izbornoj utakmici za još jedan, treći po redu, predsjednički mandat u SDP-u

Da bivši premijer i šef SDP-a Zoran Milanović i dalje drži “šapu” nad značajnim dijelom represivnog aparata, a tu se prije svega misli na DORH i PNUSKOK, potvrđuje i činjenica da se bivši ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović još uvijek nalazi podalje od Remetinca. Premda su mnogi, pogotovo oni dobro upućeni u Zmajlovićeve mutne poslove u dotičnom ministarstvu, već otprije bili uvjereni da će “mali Miha, veliki kombinator iz Jaske”, kako ga “od milja” zovu poznanici, doživjeti sudbinu HDZ-ova ministra turizma Ivana Heraka, koji je 2000. godine bio uhićen na porti Vlade nakon zadnje sjednice Matešine vlade, a prije primopredaje vlasti lijevoj koaliciji, to se do danas nije dogodilo. A trebalo je, tvrde upućeni, s obzirom na sva inkriminirajuća djela koja se bivšem SDP-ovu ministru stavljaju na teret. Osnovno zbog čega ga se tereti je višemilijunsko oštećivanje Državnog proračuna zbog preseljenja njegovog tadašnjeg ministarstva u Zagrebtower. Podsjetimo, naš je tjednik u više navrata pisao o toj mega aferi, te smo upozoravali da je taj slučaj gotovo identičan slučaju “Planinska” zbog kojeg se sudi bivšemu premijeru Ivi Sanaderu, a zbog kojeg je i bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković, umjesto zatvora, “odgulio” nekoliko tona krumpira za opće dobro.

No, to nije bila jedina afera bivšeg kontroverznog SDP-ova ministra. Unatoč tome, Milanović se nije osvrtao na brojne medijske napise u kojima je prokazivan njegov tadašnji ministar zaštite okoliša, iz čijeg je ministarstva zbog jedne e-mail poruke otišla njegova prethodnica Mirela Holy.

Milanovićev utjecaj u dijelu represivnog aparata

Milanovićevim silaskom s vlasti i odlaskom u oporbu situacija oko bivšeg ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovća se, po pitanju otvaranja istraga nad njim, zbog afere Zagrebtower ali i nekih drugih, nije značajnije promijenila, jer je očito da bivši premijer i dalje utječe na značajni dio represivnog aparata. Taj utjecaj Milanović će pokušati održati barem do izbora u SDP-u koji će se dogoditi 2. travnja ove godine, jer bi mu otvaranje istrage i, kako tvrde insajderi, neminovno uhićenje njegova bivšeg ministra Zmajlovića, bio veliki, ako ne i presudni uteg u njegovoj izbornoj utakmici za još jedan, treći po redu, predsjednički mandat u SDP-u. Također, čelni čovjek SDP-a je svjestan da bi Zmajlovićevim uhićenjem, po domino učinku, mogli pasti i još neki njegovi bivši ministri, prije svih bivši ministar prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić – i to ne samo zbog spornog Ugovora o koncesiji Zračne luke Zagreb, nego i zbog krajnje upitnih ugovora vezanih uz HŽ Infrastrukturu, o čemu smo također u više navrata pisali. Nadalje, i nad bivšim ministrom u Milanovićevoj vladi Tihomirom Jakovinom uskoro bi se mogla otvoriti sveobuhvatna istraga, zbog sumnji u počinjenje niza kaznenih djela. Primjerice zbog odluke da osječkom “kralju šećera”, Marku Pipuniću, dodijeli izvoznu kvotu od osamdeset tisuća tona šećera za EU, koju je donio u rujnu 2012. godine. Bivši ministar poljoprivrede postao je tako, prema pisanju medija, već predmetom istrage Uskoka. Sumnjalo se da je Jakovina namjerno pogodovao “kralju šećera” na štetu Željka Zadre.

Bivši premijer u strahu od istrage nad ratom mu Krešom

Ipak, san bivšem premijeru najviše remeti opravdani strah od pokretanja istrage nad njegovim bratom Krešimirom – ne samo zbog spornih kredita u Novoj ljubljanskoj banci (NLB), nego i zbog mutnog financiranja projekata stanogradnje u Dubrovniku, o čemu je naš portal pisao prvi u Hrvatskoj, 29. siječnja 2013., prenoseći u cijelosti tekst iz Slovenskih novica pod nazivom “Prvi puta sve pojedinosti afere NLB – kredit za obitelj hrvatskog premijera”, u kojem su opisani svi detalji oko dobivanja visokog i privilegiranog kredita koji je od NLB-a dobio brat bivšega premijera Milanovića. Danas, tri godine nakon tog otkrića, novinar slovenskog Dela Roko Kajzer ističe kako je kredit od 3,25 milijuna eura odobren bez ikakvog pokrića, naime premijerov brat nije imao nikakav projekt. “Odobren mu je projekt bez prihoda, zaposlenih i bez poslovnih referenci. NLB kaže da je sve to bankovna tajna. To smo dobili od hrvatskih javnih evidencija. Međutim, to je bio modus operandi slovenskih državnih banaka u zemljama bivše Jugoslavije. Bankari su nam rekli da je za sve kriva kriza, međutim radi se o pogreškama menadžmenta. Sve su pokrili porezni obveznici. Ne vjerujem da će se išta dogoditi bez Državnog odvjetništva. U Delu smo počeli raditi na toj priči prije tri godine, no tek sada smo dobili nove dokumente koji to sve potvrđuju”, kaže Roko Kajzer. Zna to vrlo dobro i bivši premijer koji se grčevito bori da se do izbora u stranci ne otvori nijedna od navedenih istraga. Pogotovo što se u zadnje vrijeme učestalo propitkuje i njegovo netransparentno korištenje vojnog helikoptera iz Lučkog prema Rijeci. A isključive zasluge za to što institucije koje bi trebale raditi svoj posao do sada po tim pitanjima nisu napravile ništa, ili malo toga, ima upravo bivši premijer. Takva situacija će, po svoj prilici, trajati sve dok se čelnici HDZ-a i Mosta, Karamarko i Petrov, koji su preuzeli vlast ali ne i ovlasti, ne prestanu ponašati kao časne sestre. U protivnom će im Milanović i dalje “ravnati” dijelom DORH-a i PNUSKOK-a.




Autor:Igor Horvast / 7Dnevno / 11. ožujka 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.