Tomislav Miletic/PIXSELL

Pada i druga žrtva Dalićkinih mailova: Evo o kome je riječ

Autor: dnevno.hr

Nema kraja zavrzlamama oko mailova ministrice Dalić.

Odvjetnik Boris Šavorić čije se ime spominje u mailovima zbog kojih je ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela ostavku od ranije je bio pod istragom Hrvatske odvjetničke komore zbog svoje uloge u pisanju posebnog zakona o Agrokoru. Štoviše, on je do te mjere involviran u pisanje spornog lex Agrokora da se zakon radno zvao Šavorićev zakon. No, baš stoga Hrvatska odvjetnička komora pokrenula je novu istragu protiv njega, a čini se kako nije bio posve iskren u očitovanju Odvjetničkoj komori o svojoj ulozi u spašavanju Agrokora. Navodno je umanjio svoj doprinos radi čega sada HOP pokreće novu istragu protiv njega, a Šavoriću prema Zakonu o odvjetništvu prijete i drastične kazne poput gubitka odvjetničke licence na više godina ili trajno. Dalić je u svojstvu ministrice pred saborskim odborom za gospodarstvo tvrdila kako nije u nikakvom odnosu sa Šavorićem i njegovim odvjetničkim društvom, premda je istovremeno sudjelovala u mail prepisci kako s njime tako i s ostalim članovima grupe Borg.

“Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore  je  još u travnju 2017. godine nakon napisa u medijima,  pokrenulo izvide u vezi sudjelovanja Odvjetničkog društva Šavorić i partneri u izradi zakona poznatog kao ‘Lex Agrokor’.  Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore dobilo je od Odvjetničkog društva Šavorić i partneri odgovor kako oni nisu pružali Vladi Republike Hrvatske pravnu pomoć iz članka 3. Zakona o odvjetništvu, već da su bili konzultirani od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u pogledu određenih zakonskih rješenja u vezi izrade tzv. Lex Agrokor“, te da su prema njihovom saznanju za obavljanje tog posla bili konzultirani i brojni ugledni financijski i pravni stručnjaci, uključujući suce visokih sudova i profesore prava.

Budući da odvjetnici na poziv Ministarstva pravosuđa ili drugih ministarstava često sudjeluju kao članovi radnih skupina pri izradi zakona koji se donose u Republici Hrvatskoj, takvo sudjelovanje odvjetnika u izradi određenog zakona nije neuobičajeno u slučajevima kada su formirane radne grupe od strane ministarstava. Odvjetnici u tim slučajevima ne primaju naknadu za svoj rad u tim radnim skupinama.

Slijedom novih izjava potpredsjednice Vlade RH i ministrice gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta gospođe Martine Dalić, o besplatnoj pravnoj pomoći Odvjetničkog društva Šavorić i partneri, zatražit ćemo i dodatna očitovanja od Vlade RH, a prema potrebi i od drugih sudionika”, poručili su iz HOK-a portalu Direktno komentirajući ovaj slučaj. Inače, Šavorić je i ranije novčano kažnjavan zbog teške povrede odvjetničke etike, odnosno javnog reklamiranja s 20 tisuća kuna, a njegovo odvjetničko društvo u prošloj je godini ostvarilo prihod od 19,09 milijuna kuna te 11,6 milijuna kuna netto dobiti. Prema podacima iz 2016.godine Šavorić i Partneri sedmo su odvjetničko društvo po prihodima što ne čudi s obzirom na prihode od 17,14 milijuna kuna i neto dobit od 7,5 milijuna kuna, a prihodi su im od tada porasli za 16 posto zajedno s dobiti od 35 posto. Kao glavni klijenti ovog odvjetničkog društva spominju se Atlantic grupa i Zagrebačka banka, a sami Šavorić u prijateljskim je odnosima s poduzetnicima Franjom Lukovićem i Emilom Tedeschijem.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.