Petar Glebov/PIXSELL

Ovog vikenda sastavljat će se vlada, a mi vam otkrivamo tko su HDZ-ovci koji su se borili za vladu s Mostom i koje su opcije za sada ‘u igri’?

Autor: I.Delić

Kako su tekli pregovori između HDZa i Mosta te koje su sve opcije u igri, otkriva naš izvor iz HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ne krije zadovoljstvo zbog odluke Nacionalnog vijeća Mosta koji je pristao na suradnju s njegovom strankom, a taj stav i javno je obznanio istaknuvši kako se radi o pravičnoj podjeli resora čemu su naravno pridonijeli rezultati parlamentarnih izbora.

-To je dobro i to je potvrda jednog ispravnog pristupa pregovorima sa strane HDZ-a i Mosta. Metodološki je napravljeno onako kako smatram da je primjereno – uz uvažavanje izbornih rezultata i jednu racionalnu vladu te, po mom sudu, pravičnu podjelu resora koja reflektira izborni rezultat  i odnos parlamentarne većine- rekao je predsjednik Hdz-a novinarikma ispred središnjice svoje stranke. Nacionalno vijeće Mosta prihvatilo je tako u četvrtak prijedlog o kojem su se uskladila oba pregovaračka tima na posljednjem sastanku održanom u srijedu.

Plenković je potvrdio i da će predsjednici vlade ujedno biti i ministri, a oko čega su se složili i u Mostu čime su potvrđena pisanja našega portala jer priznao je i šef HDZ-a da se radi o četiri člana vlade iz Mosta od kojih će jedan uz resor kojim će upravljati biti i potpredsjednik vlade.

Rotirajuća funkcija predsjednika Sabora novina je u Hrvatskoj, ali ne i u drugim zemljama, a za Plenkovića je takvo što poželjno. Premda nije želio govoriti o kadrovskim pitanjima naši izvori iz HDZ-a u sastav buduće vlade prilično su sigurni pa tako kazuju kako se još nisu dogovorili oko Ministarstva gospodarstva i izdvajanja energetike iz njega, no na tragu su toga da Hdz-ov Goran Marić preuzme ovaj resor dok bi se energetika pripojila zaštiti okoliša kojom će ravnati Slaven Dobrović iz Mosta, kao i do sada. Ministarstvo gospodarstva jedno je od krucijalnih po HDZ pa su stoga pristali na ustupak i na uštrb njega mostvcima prepustili upravljanje državnim poduzećima koja se bave energetikom. A osim što mostovci ostaju bez ministarstva gospodarstva odrekli su se za dolazak na vlast i ministarstva poljoprivrede, ali zato na svojim pozicijama ostaju ministar policije Vlaho Orepić, ali i ministar pravosuđa Ante Šprlje. Pod upitnikom je ministarstvo uprave odnosno njegova aktualna ministrica Jurlina Alibegović.

Obzirom na to da će Petrov preuzeti rukovođenje Saborom kao potencijalne potpredsjednike vlade u Mostu vide Ivana Kovačića ili pak Vlahu Orepića što je izglednije jer Kovačić nije u igri kao mogući ministar obzirom na to da želi opstati na gradonačelničkoj funkciji u svojemOmišu. Postoje mogućnosti i da on bude ministar uprave.

Kao jedan od potpredsjednika vlade spominje se i Damir Krstičević koji je pak zbog ministarstva obrane ušao u rat s Davorom Božinovićem koji također puca na tu poziciju budući je najizgledniji ministar vanjskih poslova Davor Stier s kojim također nije u dobrim odnosima. A jedan od potpedsjednika vlade biti će i Zdravko Marić umjesto Ivane Maletić.

Plenković otkrivaju nam u Hdz-u već ovoga vikenda počinje pregovore s kandidatima za ministre, ali jasno računa na ljude iz svojega najbližega tima. Tako se pak pretpostavlja da će uz Stiera Zdravka Marića ministarstvo gospodarstva dobiti Goran Marić, a na mjesto ministra rada uskače Tomislav Ćorić. Inače, kako saznajemo iz izvora bliskih HDZ-u najveći zagovornici vlade s Mostom bili su upravo Stier i Goran Marić, a već sada u stranci su pomalo skeptični i nepovjerljivi prema Mostu te se pribojavaju za stabilnost vlade, ali Plenković je za razliku od prethodnika mu Karamarka u dobroj poziciji jer i bez Mosta ima dovoljan broj ruku u Saboru te je u slučaju krize preslagivanje vlade i izbacivanje Mosta iz izgre veoma lako izvedivo.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.