OVO VAM ŽELE SAKRITI: Imovina svih hrvatskih političara! Sledit ćete se kada vidite tko je najbogatija među njima

Autor: Iva Međugorac

Imovina hrvatskih političara izuzetno je raskošna.

Uklanjanje imovinskih kartica svih dužnosnika sa službenih stranica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, izazvalo je veliku polemiku u hrvatskoj javnosti te se mnogi pitaju što to hrvatski političari iz svojih kartica žele sakriti od očiju javnosti. Čudno je kako se ovako hitro reagira na uklanjanje podataka s internetskih stranica Povjerenstva, dok se s druge strane na nelogičnosti u imovinskim karticama reagiralo rijetko i vrlo tiho. Da je tome tako svjedoči imovinska kartica bivšeg vukovarskog gradonačelnika SDP-ova Željka Sabe. Ono što je u njegovom slučaju zanimljivo jest činjenica da u prvoj kartici navodi da ima dvoje djece, što je točna informacija. U drugoj imovinskoj kartici prijavljuje da ima četvero djece, dok se u trećoj opet pojavljuje dvoje djece. Postojala je tako mogućnost da Sabo za potrebe kartice prisvaja djecu svoje druge supruge koja su punoljetna i odrasla. Sabo u imovinskoj kartici navodi da posjeduje ušteđevinu u iznosu od sto tisuća kuna. U drugoj kartici spominje se pozajmica prijatelju u iznosu od 60 tisuća eura dana 2000. godine. Istu pak nije spomenuo u prvoj kartici. U drugoj kartici ušteđevina se smanjuje na 200 tisuća kuna plus 50 tisuća eura, premda je u to doba na njegov račun sjedala nimalo mala gradonačelnička plaća, za razliku od mirovine koju je primao dok nije postao gradonačelnik, ali unatoč tome uspijeva se domoći sto tisuća eura. U trećoj kartici opet se javlja pozajmica prijatelju, ali radi se o 50 tisuća eura koju je dao još 1998. godine.

Vesna Pusić najbogatija političarka

Međutim, osim Sabe zanimljivo je spomenuti podatke iz imovinskih kartica članova vladajuće koalicije. A kada je riječ o imovini, tada je nedvojbeno najimućniji član Kukuriku vlade ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Majka jednog djeteta prema posljednjim javno dostupnim podatcima iz imovinske kartice prima plaću u iznosu od 20.185,43 kune. U vlasništvu ima kuću za odmor u Istri površine 60 kvadrata. Naslijedila je i četvrtinu kuće u Zagrebu od 200 kvadrata. U karticu je prijavila i 22 diobnice Ine nominalne vrijednosti 1690 kuna, kupljene kreditom. Posebno zanimljiva jest imovina njezina supruga koji posjeduje kuću u Istri od 150 kvadrata, stan od 66 kvadrata u Litvi, automobil BMW X5 vrijedan 150 tisuća kuna i pokretnine vrijedne 200 tisuća kuna te je vlasnik tvrtke Ascendant. Usprkos činjenici da se nikada ne viđa na listama popularnih političara te unatoč tome što njezina stranka ne ulazi u krug iole značajnih Pusić samouvjereno vlada državom, a članovi njezina HNS-a napunili su direktorske pozicije u državnim tvrtkama, dajući time uporište tezi o Hrvatskoj, kao državi apsurda. Prije 20-ak godina šefica diplomacije kupila je kuću u malom istarskom mjestu Sovinjaku, a skromnu kućicu s godinama je preuredila do toga stadija da danas vrijedi oko pola milijuna kuna. Njezin suprug vlasnik je tvrtke Acendant.

U kartici je navedeno kako je Jurgis Oniunas 25-postotni vlasnik spomenute tvrtke, čiji je inače i direktor. No, zanimljvio je spomenuti da je do srpnja 2007. godine bio jedini vlasnik te savjetodavne tvrtke koja godina ima unosne poslove, kakve li slučajnosti, s državom. Tvrtka je smještena u poslovnoj zgradi Hrvatskoga novinarskog društva, a kada je riječ o prihodima zavidjeti bi mu mogli mnogi hrvatski poduzetnici. A mnogi hrvatski građani, pozavidjeti bi mu mogli i zbog plaće na godišnjoj razini, a ona iznosi 150 tisuća kuna bruto. Suprug ima i bonuse koji su primjera radi u 2011. godini iznosili 906.891 kuna. Svakako su intrigantni podaci koji se mogu pronaći na internetskim stranicama Ascendant Capital Advisorsa, tvrke za infesticijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi. Tamo su istaknuti regionalni uredi smješteni u metropolama susjednih država, a riječ je o Ljubljani, Beogradu i Sarajevu. Ujedno, ministričin suprug suvlasnik je istih. Da ministricu ne povezuju bez razloga s Britanijom otkrivaju sljedeći podaci. Naime, beogradski Ascendant djeluje od 15. lipnja 2010. godine. Smješten je u Novom Beogradu te je u vlasništvu zagrebačkog Ascendanta. Direktor tvrtke je Britanac Alexander Fergus William Paine. I u glavnom gradu BIH posluje Ascendant Capital Advisors čiji je osnivač hrvatski Ascendant. Direktor iste je Kemal Sikirić partner supružnika Pusić. U Ljubljani je direktor isti kao u Beogradu, a spominju se i četiri suvlasnika. Riječ je o Jurgisu Vytautasu Oniunasu, suprugu ministrice Pusić, a spominju se i Sikirić, Paine te Slaven Kordić. Neki poslovi, ali i neke tvrtke supruga Pusić su propali, ali to ga očito nije spriječilo u nizanju bogatstva. Stoga, sve i da njezin HNS propadne, ministrica Pusić razloga za brigu nema. Jer egzistencija joj je i više nego osigurana.

Zoran Milanović

Premijer Zoran Milanović diplomirani je pravnik te prema imovinskoj kartici otac dvoje djece koji posjeduje pola stana od 130 četvornih metara vrijednog 260.000 eura, druga je polovica tog stana u vlasništvu supruge. Stekli su ga darovnim ugovorom i kupnjom od plaće. Posjeduje i automobil VW Passat iz 2005. godine koji vrijedi 20.000 eura, a kupljen je na leasing. Uz sve to ima i pokretnine vrijedne 5000 eura. Milanović i supruga kupili su novi stan u Zagrebu od 127 kvadrata, vrijedan oko 254.000 eura, i to od vlastitih sredstava i kreditom. Supruga ima Ford Focus iz 2005. vrijedan 10.000 eura i plaću od 10.000 kuna.

Milanka Opačić




Politologinja Milanka Opačić neudana je majka jednog djeteta te od nekretnina posjeduje kuću od 134 četvorna metra vrijednu 300.000 eura na kojoj ima hipoteku. Posjeduje automobil Renault Megane koji je kupila u akciji staro za novo, vrativši Clio. Automobil je vrijedan 117.000 kuna. Pod primitke navodi i paušal, ali ne i koliko on iznosi. Ima dva kredita: jedan od 60.000 eura na 20 godina i drugi od 4838 eura na tri godine.

Branko Grčić

Oženjeni otac dvoje djece Branko Grčić sa suprugom, koja radi u Tisku, u suvlasništvu posjeduje stanove od 61 m², vrijedan 100.000 eura, od 60 kvadrata, vrijedan 120.000 eura, te od 70 kvadrata, vrijedan 130.000 eura. Vozi Alfu iz 2003. godine vrijednu 12.000 eura, a posjeduje ostale pokretnine vrijedne 8000 eura. Vlasnik je i dionica HT-a, Ine, PBZ-a, Končara, Kraša i Ericssona koje vrijede oko 17.000 eura.




Ranko Ostojić

Pravnik Ranko Ostojić ostac je dvoje djece te posjeduje stan u roditeljskoj kući od 51 četvornog metra u Splitu čija je vrijednost sto tisuća eura. Posjeduje i kuću od 87 četvornih metra u Dugopolju vrijednu 87 tisuća eura. Ima maslinike i zemlju s kućom od 79 kvadrata u Povljima na Braču vrijednu 789 tisuća kuna. Ima sjenokošu, 374 četvornih hvati, u Brodu Moravicama od 25 tisuća kuna, osobni automobil Suzuki te pokretnina u vrijednosti 71 tisuću kuna.

Mirando Mrsić

Ministar rada Mrsić otac je troje djece. Posjeduje pola kuće u Staroj Podgori, 120 kvadrata, vrijedne 20.000 eura, pola vrta od 150 kvadrata, 5000 eura te polovicu pašnjaka od 400 kvadrata, 5000 eura. Suvlasnik je vjerojatno najvrednije kuće od svih ministara, od 370 četvornih metara u Zagrebu, vrijedne 640.000 eura. Prijavio je svojedobno i imovinu djece, i to polovicu stana od 120 kvadrata u Zagrebu, vrijednu 240.000 eura.

Ivan Vrdoljak

Otac jednog djeteta i ministar graditeljstva u imovinsku karticu svojevremeno je upisao čak i bicikl iz 2006. godine, premda se u javnosti protezao upravo zbog nelogičnosti u istoj. Nakon razvoda u novu karticu upisao je alimentaciju od 2500 kuna dok je bicikl nestao. Bio je suvlasnik stana od 81 kvadrata u Osijeku vrijednog 80 tisuća eura. U novoj kartici navodi ušteđevinu od 200.000 kuna, kao dogradonačelnik Osijeka zarađivao je 13.000 kuna. Vozi Hyundai Getz iz 2005. godine, vrijedan 40.000 kuna, i Vespu.

Gordan Maras

Ministar malog poduzetništva nije oženjen, ali ima dvoje djece uz kredit u Erste banci od milijun kuna, u karticu je naveo da njegova partnerica zarađuje 42 tisuće kuna neto godišnje. U posjedu je stana od 90 četvornih metara u Zagrebu, za što je podigao kredit, vlasnik je automobila Peugeot 5008 vrijednog 16.500 eura, a podigao je kod Erste banke još jedan kredit od 40.000 kuna na pet godina.

Predrag Matić

Ministar branitelja Matić po zanimanju je nastavnik, a uz to što je u izvanbračnoj zajednici ima jedno dijete. Ima i osobnu invalidninu HRVI od 18.300 kuna na godišnjoj razini. Kao vanjski član Odbora za obranu imao je 1900 kuna mjesečno. Ima stan u Zagrebu od 55,89 m², vrijedan 600.000 kuna te garažu. Vozi Suzuki SX4 vrijedan 90 tisuća kuna. Ima dionice HT-a u vrijednosti 20 tisuća kuna te 50 udjela u Fondu hrv. branitelja, vrijednost 30 tisuća kuna.

Orsat Miljenić

Otac troje djece Orsat Miljenić od nekretnina ima stan u Zagrebu od stotinjak metara četvornih te stan u Zagrebu od 50 kvadrata. Usto je vlasnik i poljoprivrednog zemljišta na Braču od oko 1000 četvornih metara. Od pokretnina ima automobil marke Renault Espace te brod duljine osam metara. Ušteđevina mu iznosi oko 50.000 eura. Zbog ulaska u vladu odustao je od rada u odvjetničkom uredu.

Tihomir Jakovina

Razvedeni ministar poljoprivrede nedavno je stupio u brak, a obnašao je i dužnost načelnika općine Bukovlje. Na kredit PBZ-a kupio je kuću s okućnicom u Bukovlju, površine 146,5 četvornih metara, vrijednu 783 tisuće kuna, za koju plaća mjesečnu ratu 695 švicarskih franaka 25 godina. Suvlasnik je roditeljske kuće u Slavonskom Brodu, površine 235 četvornih metara, a vlasnik je i tvrtke TJ-Prom u Bukovlju.

Arsen Bauk

Profesor matematike i informatike mladi Arsen Bauk nije oženjen. Posjeduje automobil peugeot 307 iz 2004. godine vrijedan 10 tisuća eura te 60 tisuća eura vrijedne ostale pokretnine. U imovinskoj je kartici naveo i da posjeduje dionice HT-a vrijedne 19 tisuća kuna.

Ante Kotromanović

Oženjeni otac jednog djeteta od nekretnina ima stan od 56 četvornih metara u Zagrebu, vrijedan 120 tisuća eura, koji je stečen od plaće. Posjeduje i motocikl Beverly 250 iz 2008. godine, vrijedan 32.000 kuna. Ostalih pokretnina ima u vrijednosti 18 tisuća eura.

Grabar Kitarović i Ivo Josipović

Grabar Kitarović je objavila kako ima stan u Zagrebu od 105 metara kvadratnih, koji vrijedi oko 200.000 eura. Na stan se otplaćuje kredit podignut u PBZ-u još 2008. godine Od dva automobila u vlasništvu njezine obitelji, jedan je Honda Civic iz 1998. godine, čija se vrijednost procjenjuje na otprilike 3.500 kuna, a drugi je Chrysler Town and Country iz 2010. godine, u vrijednosti od oko 75.000 kuna. Njezina obiteljska ušteđevina iznosi oko 170 tisuća eura, a objavljeno je i kako Grabar Kitarović ima nasljedstvo 1/8 stare neuseljive kuće u Lošinju te nasljedstvo 1/12 male poljoprivredne parcele na Cresu. Bivši predsjednik Ivo Josipović posjeduje preko 2.260.000 kuna ušteđevine. Donedavno je primao predsjedničku plaću od 24.768 kuna, a kao izvor prihoda naveo je autorska prava temeljem kojih je prikupio oko 52.000 kuna. Njegova supruga godišnje zaradi 196.000 kuna. Predsjednik je prijavio i kako, zajedno sa svojom suprugom, ima 90.000 kuna i 290.000 eura štednje. Ušteđevinu Josipović objašnjava kao plod plaća i samostalnog rada.Po pitanju nekretnina, objavio je kako je vlasnik neuseljivog stana u Zagrebu od 110 metara kvadratnih, čija se vrijednost procjenjuje na oko 700.000 kuna. Uz to, suvlasnik je kancelarije u Zagrebu od 148 metara kvadratnih metara, vrijednosti od oko 1.900.000 kuna, a Josipovićeva supruga vlasnica je stana u Zagrebu od 209 metara kvadratnih, tržišne vrijednosti od oko 2.400.000 kuna. Navodi se i kako je predsjednikova supruga vlasnica zemljišta u Lijevom Sredičkom čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 10.000 kuna.

Josipović je objavio i kako posjeduje pijanino Yamaha, čija vrijednost iznosi 15.000 kuna.

Mornar i Varga

Mirovina ministra obrazovanja Vedrana Mornara iznosi oko šest milijuna kuna. Ministar u Zagrebu ima kuću površine 369 kvadrata vrijednu čak tri milijuna kuna, a naslijedio je i 40 posto vlasništva stanom površine 109 kvadrata vrijednim 450 tisuća kuna. Mornarova supruga vlasnica je stana površine 60 kvadrata vrijednog 600 tisuća kuna. Supružnici su prijavili i 100 tisuća kuna vrijednu naslijeđenu livadu u Tomaševcu te 250 tisuća kuna vrijedno građevinsko zemljište u Šepurinama.

Od osobnih automobila Mornar posjeduje 50.000 kuna vrijednu Toyotu Avensis iz 2006. godine te 70.000 kuna vrijedan Chevrolet Aveo iz 2013. godine. Ministar je u banci uspio uštedjeti 250 tisuća kuna te 37.600 eura, a nešto manje od 15 tisuća kuna supružnici posjeduju u dionicama. Do 2024. godine ministar mora Zagrebačkoj banci vratiti još 28.750 eura kredita podignutog 2004. godine.

Uz godišnju plaću redovnog profesora na FER-u u iznosu od 172.220,48 kuna neto, Mornar je prijavio i honorar od 230.000 kuna. Kao ministar godišnje zarađuje 198.909,84 kune neto, odnosno 375.657,48 kuna bruto (mjesečno 31.304,79 kuna bruto, tj. 16.575,82 kune neto). Mornarova supruga godišnje zarađuje 132.367,92 kune neto (230.033,92 kune bruto). Ministar Siniša Varga u svojoj imovinskoj kartici naveo je kako posjeduje stan od 70 kvadrata u Zagrebu vrijednu  nešto više od milijuna kuna, do kojega je došao prodajom imovine. Njegova supruga posjeduje obiteljsku kuću u Zagrebu vrijednu 5,6 milijuna kuna, a dobila ju je darovnim ugovorom. Zajedno su vlasnici stana u Bolu od 50 kvadrata vrijednog 750 tisuća kuna, kojega su dobili darovnim ugovorom. Ministar zdravlja posjeduje i dva automobila, Renault Clio iz 2001. godine vrijedan 17 tisuća kuna, te Alfa Romeo 147, 2004. godište vrijednog 27 tisuća kuna. Supruga posjeduje Mercedes S klasa iz 2004. godine, vrijednog 75 tisuća kuna. Varga i supruga imaju svaki po 69 dionica Hrvatskog Telekoma, a imaju i kredite. On ima kredit u Zagrebačkoj banci koji je podigao 1997. godine na 20 godina, a iznos duga mu je još 344 tisuće kuna, dok supruga ima kredit podignut 2008. godine na 15 godina, također u Zagrebačkoj banci, a iznos duga iznosi 700 tisuća kuna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.